Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

неділю, 22 березня 2020 р.

Невідомі водойми України

Україна все ще може похвалитися віддаленими куточками, надійно захованими від чужих очей, тому давайте помандруємо. До Дня водних ресурсів наша бібліотека підготувала віртуальну подорож до невідомих водоймів України.

Буцький каньйон
Де знаходиться: біля села Буки, Маньківський район, Черкаська область.
На кордоні Черкаської та Вінницької областей, біля села Буки, знаходиться справжнє природне диво неповторної краси — Буцький каньйон, що утворився на скелястих берегах річки Гірський Тікич у протерозойських гранітах. Науковці оцінюють вік цих гранітів у 2 мільярди років. Буцький каньйон являє собою оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту, довжиною трохи більше 5 км. Все русло кам’янисте, з багатьма порогами і перекатами. Висота скель сягає до 30 м, одна з них — «Скеля Родіонова», названа на честь знаного українського геолога-петрографа, дослідника, доктора геолого-мінералогічних наук Сергія Родіонова. Родзинкою каньйону є
каскадний водоспад Вир, що утворився на місці, де бурхлива ріка стікає з двометрової висоти, а поруч з Вирським урочищем збереглися кам’яні руїни старого водяного млина XIX століття. У 1972 році водоспад Вир отримав статус гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення. Буцький каньйон з дивовижними краєвидами приваблює в будь-яку пору року, але навесні він особливо прекрасний і грає яскравими барвами. В цей час на берегах Гірського Тікича буяє весняна зелень і з’являється багато квітів, тут навіть зростає дикий тюльпан і дикий часник. Взагалі, Буцький каньйон — це чудова рекреаційна зона для активного відпочинку на природі, зокрема для піших походів, альпінізму чи сплаву на байдарках.

Біле озеро
Де знаходиться: село Рудка, Володимирецький район, Рівненська область.
Озеро карстового походження з чистою і прозорою водою. Дно переважно піщане. З висоти пташиного польоту здається, що ця водойма дійсного білого кольору. Біле озеро — особливе. Тут унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Безпосередньо до озера підходять лісові й болотні масиви, що разом утворює єдиний гідрологічний комплекс. Вода за складом гідрокарбонатно-кальцієво-магнієва (типова для озер лісової зони). Вода містить фосфор, сірководень і до 6,37 мг/л гліцерину. Тому вода здається шовковистою на дотик. Біле озеро — єдине в Україні з підвищеним вмістом гліцерину у воді, через що має надзвичайні цілющі властивості. Його ще називають «озером молодості».

Шолохівський (Токівський) каскадний водоспад
Де знаходиться: село Токівське, Апостолівський р-н, Дніпропетровська область.
Серед дніпровських степів і мальовничих пагорбів, на річці Кам'янці природа створила справжнє диво — 14-метровий каскад водоспадів між виходами гранітних порід. Місцеві граніти мають червоний відтінок, тому водоспад і отримав свою другу назву — «Червоні камені». Коли річка повноводна, водоспад вражає своєю міццю і величчю. Бурхливі потоки води течуть від одного водоспаду до іншого, утворюючи каскад довжиною близько 14 метрів. Висота окремих водоспадів доходить до півтора метрів. Між ними в гранітних нішах, розташовані так звані «ванни», в яких місцеве населення і відпочиваючі приймають водні процедури. В 80-ті роки через підривні роботи та активну розробку Токівського гранітного родовища, водоспад мало не знищили. І хоча сам каскад не постраждав, навколишній природі було завдано великої шкоди: вода стала брудною, пропали численні рослини та квіти, що були занесені до Червоної книги.

Актовський каньйон
Де знаходиться: село Актове, Вознесенський район, Миколаївська область.
Актовський каньйон – це унікальне місце, де ансамбль стрімких скель і гранітних валунів поєднується зі світом рослин. Його називають «Каньйон Диявола» або «Малий Крим». Своїм ландшафтом ця місцевість нагадує відомі каньйони Північної Америки. Протікає річка Мертвовод, насичена сірководнем, і має дивний колір, але є тут місця і для купання з чистою прозорою водою. Поруч з Актовським каньйоном знаходиться ще одне дивовижне місце – Трикратський ліс-лабіринт. "У цих
місцях проводились багато ритуалів древніх племен. В долині поховано більшість скіфських царів. За легендою, правителів відправляли в останню путь за течією Мертвоводу. Звідси і така
понура назва, - пише автор знімків. - Геродот називає цю річку Ексампей, що в дослівному
перекладі означає "мертва вода"". Довжина каньйону - біля 5 км, а висота скель місцями сягає 40-50 метрів. На світанку скелі забарвлюються в ніжно рожевий колір променями ранішнього сонця. Тут ніколи не буває дуже людно, бо в долину Мертвоводу немає легкого доступу. Каньйон є прірвою посеред степу, а туристи рідко сюди спускаються, обмежуючись горами в районі села Актове.

Водоспад Кобалар (Козирок)
Де знаходиться: село Передове, Севастопольський район, Крим.
На струмку Кобалар-Су в трьох кілометрах від селища Передове розташувався один з найгарніших водоспадів півострова Крим – водоспад Кобалар. На шляху до Байдарської долини струмок протікає по долині Кобалар Дере, яка оточена з усіх боків горами, ховаючи у своїх закутках мальовничі місця. З висоти приблизно 14 метрів струмок потрапляє у кристально прозоре озеро, утворюючи ширму з води. Через своєрідний виступ водоспаду, з якого падає вода, туристи дали цьому прекрасному місцю просту назву – Козирок. У перекладі з тюркської мови «Кобалар» означає «печерний яр». Прекрасним струмком можна милуватися тільки у зимовий і весняний періоди. На жаль, з настанням літа водоспад разом зі струмком зазвичай пересихають. Адже водоспад «живе» за рахунок талих вод, які спускаються з засніжених вершин. З незапам`ятних часів і практично до 18 століття в околицях водоспаду можна було знайти безліч равликів, які в різний час слугували їжею місцевих жителів. Незабаром ринки таких міст, як Ялта, Балаклава та Севастополь були заповнені цими молюсками. У період Великої Вітчизняної війни на водоспаді з равликів варили супи і тим самим цілими сім`ями рятувалися від голоду. Від Козирка можна прогулятися до ще кількох красивих водоспадів, які розташовані вище за течією на притоках струмка.

Блакитні озера
Де знаходиться: село Щурове, Краснолиманський район, Донецька область.
Ця дивовижна пам`ятка природи знаходиться поблизу населеного пункту Щурове у Донецькій області. Дивовижна вона тому, що має кришталево чисту воду. Ще кілька років тому тут розміщувалися кар`єри. У 1960-х роках кар`єри наповнилися водою з джерела, так і почали своє існування Блакитні озера. На озерах залишився ще один діючий кар`єр, за допомогою якого відбувається видобуток піску. Багато туристів мріють побувати у цьому місці, подихати чистим повітрям, поринути у світ природи. Тут дуже гарно, здається, що рука людини зовсім не торкнулася цього прекрасного місця. Сосновий ліс оточує Блакитні озера, тому повітря тут таке ж чисте, як і сама водойма. Туристи, які вперше прибули на Голубі озера, завжди приємно вражені, так як вода дійсно блакитна, навіть через довгий час вона не застоюється. Піщані береги знаходяться завжди у чистоті. Це відмінне місце для сімейного відпочинку. Побувавши тут, ви наберетеся енергії і сили, а також зможете помилуватися дивовижною природою.

Водоспад Срібний
Де знаходиться: біля села Соколине, Бахчисарайський район, Крим.
Туди, від зупинки «Великий каньйон» веде широка дорога з покажчиками. Водоспад дійсно гарний, навіть влітку, коли води зовсім мало і цівки води, що стікають по яскраво-зеленому моху, схожі на срібні, особливо в сонячну погоду. Водоспад розташований на річці Сари-Узень (Жовта річка), хоча в інших джерелах річка називається Чаїн-Су і є лівою притокою Сари-Узень. Треба думати, що назва дано по жовтому кольору туфових відкладень, що виносяться водою з надр гір. Вище водоспаду, метрах в двусто розташований ставок Юсупова, влаштований для розведення форелі князем Юсуповим, власником цих місць в минулому. Проїжджаючи через село Соколине (колишнє Коккози - Небесні очі), можна побачити мисливський будиночок Юсупова та мечеть, збудовану їм для жителів села. Вода в озері зазвичай глибоко-синього кольору, надходить з карстової печери Сари-Коба (Жовта), що знаходиться прямо на узбіччі дороги. Вхід в печеру доступний лише спелеологам з відповідним спорядженням. Це і є витік Сари-Узень (Чаїн-Су). Водоспад дуже нагадує музичний інструмент, особливо якщо дивитися при яскравому сонці. Не випадково його ще називають Срібні струни, і він дійсно гарний і оригінальний.

Соледарське озеро
Де знаходиться: місто Соледар, Донецька область.
Соледарське озеро по праву вважається однією з найцікавіших аномальних зон Донецької області. Воно відрізняється рядом дивних і непояснених характеристик, тому й сьогодні залишається маловивченим. Ця невелика за площею водойма утворилася на місці шахти, де раніше видобували сіль. Тому озеро й відрізняється солоною водою. Місцеві мешканці, які захоплюються дайвінгом, виявили дивовижне явище: чим більше глибина в цьому озері, тим тепліше стає вода, тобто в точності до навпаки. Якщо влітку верхній шар води в озері прогрівається до 20°С, то на глибині 4 м температура сягає 40°С. Щільність води тут також більш висока. Вона не дає можливості здійснювати глибокі занурення в озеро – солона і "густа" за консистенцією вода, яку дайвери називають "рідким склом", просто виштовхує нирців. При цьому глибина водойми імовірно досягає 100 м. За словами вчених, тут існує ризик обвалу пустот старої шахти, тому занурення в нього вважається досить небезпечним. Але це не зупиняє любителів гострих і цікавих відчуттів.

Джуринський (Червоноградський) водоспад
Де знаходиться: село Нирків, Заліщицький район, Тернопільська область.
Джуринський (Червоноградський) водоспад – водоспад на річці Джурин в Заліщенському районі Тернопільської області України. Висота водоспаду - 16 метрів. Вважається найбільшим рівнинним водоспадом України. Утворився в результаті прориву річки Джурин у вузькій кам'янистій закруті. До цього річка огинала пагорб, на якому розташовані руїни Червоноградського замку. За легендами турки відвели річку під час облоги замку (проте цілком імовірно, що річка змінила русло і без допомоги людини). Раніше біля водоспаду працювала водяний млин, руїни якої видно і зараз. Приблизно у 200-300 м вище водоспаду за течією річки знаходяться залишки греблі та гідроелектростанції, яка працювала в 1950-х - 1960-х рр. Цей красивий водоспад, як виявилося, має рукотворне походження - італійський архітектор випрямив природне русло річки Джурин щоб побудувати 16-метровий каскад. Річка раніше текла по кільцеподібному руслу, омиваючи Червоноградський замок на узвишші. Чудо як добре вийшло! Поблизу водоспаду розташоване селище Нирків і руїни зниклого замку Червоноградського. До речі Червоноградський палац вважався «найкрасивішою сільською садибою Речі Посполитої». Сьогодні на території замку розташований дитячий табір «Ромашка». Біля водоспаду, також, знаходяться руїни водяного млина, який існував в минулому. Ще на водоспаді є безліч місць для гідромасажу, які ніколи не пустують.У 50-х роках тут навіть побудували електростанцію – яка постачала навколишні села електрикою. Зараз, на жаль, від неї залишилися тільки руїни.

Озеро Кагул
Де знаходиться: біля села Нагірне, Ренійський район, Одеська область.
Кагул – це українське озеро, яким неможливо намилуватися. До того ж це найпівденніша точка після Криму. Саме сюди птахи прилітають, щоб перечекати зиму, їхні численні гнізда можна побачити серед скель. Місцевість навколо озера досить типова для півдня. Тут жарко і немає людей поблизу. Іншими словами – ідеальне місце для того, щоб перевести дух від суєти мегаполісів.

Немає коментарів:

Дописати коментар