Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

середу, 16 квітня 2014 р.

Готуємось до Великодня: страсний тиждень

Неділя за тиждень до Великодня називається "Вербною", "шутковою" або "цвітною". Після святкування Цвітної неділі з її розвагами та обрядами, що мали принести людям здоров'я та достаток, наставав Страсний тиждень. Як розповідають священики, кожен день Страсного тижня наближує до урочистої події — Світлого Христового Воскресіння. Це тиждень найсуворішого посту. Не можна не те що вживати скоромного, а й співати і танцювати. Щоправда такі заборони стосуються будь-якого з постів. Але найбільше їх потрібно дотримуватись саме перед Великоднем.
За традицією наш український люд у Страсний понеділок прибирав свою оселю — фарбував, мив, чистив.
У вівторок треба підготувати одяг, випрасувати білизну.
У середу завершуються всі господарські роботи. Треба прибрати хату, винести все сміття. Треба також заготовити яйця для крашанок та писанок, підготувати все необхідне для їх виготовлення знаряддя.
Найбільше ж обрядів, дійств і прикмет припадає на Страсний, або Чистий четвер. Традиційно цього дня випікають паски - ритуальний хліб, що символізує тіло Христове. Перед тим, як випікати паску, необхідно помолитись аби очистити Ваші думки та помисли. На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто, ретельно вимитися. Особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів. Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, а тих, хто в ній мешкає - від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, що його цього дня запалюють у церквах. Необхідно будь-що, і ні в якому разі не загасивши, донести тепло великоднього вогника до свого будинку. Існує повір'я, що на Чистий четвер Бог відпускає на землю душі праведників, аби вони могли відсвяткувати «Мертвецький Великдень». Отож, зайшовши пізно вночі до церкви, можна, за народною уявою, побачити, як покійники славлять Воскресіння Христове. А церковну службу служать священики, що померли. Тільки зустрічатися з ними не потрібно, бо вони в цей час набувають особливої агресивності.
Найсумніший день тижня - п'ятниця, бо саме в цей день Христос помер. Не можна взагалі нічого їсти, не співати, не слухати музику. Ввечері треба йти до церкви, де виносять Плащаницю, що символізує тіло померлого Христа. Не можна шити, прати, будь-що різати. Порушивши цю заборону, Ви отримаєте дуже великий гріх. 
У Страсну суботу йдуть приготування до Великодньої святкової трапези. Для господарок це найбільш клопітливий день. Адже потрібно все приготувати, спекти, зварити. Цього дня красять яйця та виготовляють писанки. Для крашанок переважно використовується червоний колір, бо це символізує кров Христову.
Джерело: www.volynnews.com

Немає коментарів:

Дописати коментар