Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 19 березня 2015 р.

Рильський Максим Тадейович

19 березня 1895 (7-го по ст. ст.) в Києві народився Максим Тадейович РИЛЬСЬКИЙ - український поет, перекладач, публіцист, класик української поезії XX століття. Академік АН УРСР (1943). Академік АН СРСР (1958). Навчався на історико-філософському факультеті Київського університету. У 1919-1929 рр. працював учителем. У 1920-і роки Рильський належав до об'єднання «неокласиків», яке піддалося офіційним переслідувань за відірваність від проблем соціалізму. У 1931 році Рильський був заарештований і майже рік провів у Лук'янівській в'язниці. У 1944-1964 роках був директором Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР. Помер у 24 липня 1964 в Києві, похований на Байковому кладовищі.
У 1965 році на честь Максима Рильського була названа вулиця в Києві, на якій він жив і працював у 1951-1964 роках (колишня вул. Радянська).
Поруч з цією вулицею знаходиться Голосіївський парк, якому в 1964 році також присвоєно ім'я Максима Рильського.
У 2003 році біля центрального входу в парк був відкритий пам'ятник поетові автори - скульптор, заслужений художник України Петро Остапенко та заслужений архітектор України Олег Стукалов.
У будинку, де жив Максим Рильський (нинішня адреса - вул. Максима Рильського, 7), з 1968 року працює літературно-меморіальний музей поета.
Перед будинком-музеєм встановлено бронзовий бюст М.Ф.Рильського (скульптор - А.А.Ковальов).

Немає коментарів:

Дописати коментар