Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Українці-посланці миру та посли доброї волі ООН

Посланці миру ООН - це обрані видатні діячі в галузі мистецтва, літератури, науки, музики і спорту, які погодилися надати допомогу в справі залучення світової уваги до роботи ООН. Дотримуючись почесної місії, покладеної Генеральним секретарем на громадян світу спочатку на дворічний термін, ці відомі особистості добровільно присвячують свій час, талант і енергію справі підвищення суспільної свідомості щодо зусиль Організації Об'єднаних Націй, спрямованих на поліпшення умов життя мільярдів людей у ​​всьому світі.
Посли доброї волі ООН призначаються терміном до двох років з можливістю поновлення. Не існує встановлених правил або контрактних зобов’язань з обох сторін, однак проводиться символічна церемонія призначення. Посли доброї волі ООН не отримують заробітну плату, хоча, можуть отримувати символічну платню розміром 1 долар США на рік або еквівалент цієї суми.
Вперше, ідея залучення знаменитостей як послів ООН була втілена у 1950-х роках, коли Голлівудська зірка Денні Кайе була залучена до акції захисту прав дітей. Серед Послів доброї волі та Посланців миру призначених різними агенціями ООН на міжнародному рівні є і письменники. пропонуємо вам дізнатися про деяких з них.

Віра Брежнєва
Якщо раніше Віра Брежнєва асоціювалася у всіх з участю у ВІА Грі та романом з Костянтином Меладзе, то в 2014 році співачка ще й стала послом добром доброї волі ООН. Артистка бере участь у кампаніях з профілактики ВІЛ, приділяє особливу увагу проблемам жінок, порушених ВІЛ-інфекцією, з огляду на програми профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини.

Джамала
Українська співачка Джамала стала Послом доброї волі із протидії торгівлі людьми. Вона підтримала багаторічну роботу Міжнародної організації з міграції (МОМ) – Агентства ООН із питань міграції, боротьби з сучасним рабством та запобігання йому. Як зазначає Джамала, в Україні дуже багато людей живуть на межі бідності та готові працювати будь-де та за будь-яких умов. Саме вони, як правило, стають жертвами торгівців людьми та потрапляють у рабство. На жаль, кількість постраждалих з кожним роком тільки зростає. Як відомо, у 2013 році Джамала стала обличчям кампанії MTV EXIT, організованої у партнерстві з МОМ та спрямованої на підвищення обізнаності українців про торгівлю людьми та безпечну міграцію. Тоді Джамала виступила в ролі ведучої документального фільму "Життя на продаж", заснованого на реальних історіях постраждалих від експлуатації. Обличчями аналогічних кампаній MTV EXIT у світі були такі знаменитості, як Джаред Лето й Анджеліна Джолі.

Українська письменниця, адвокат, правозахисник, телеведуча. Закінчила юридичний факультет Київського Національного університету, Центрально-Європейський Університет (Будапешт) та курс законопроектування при Міністерстві юстиції Нідерландів. Є адвокаткою, яка представляє інтереси громадян в Європейському суді з прав людини (Страсбург). Літературну кар’єру розпочала перемогою в конкурсі Коронація слова (гран-прі конкурсу-2002, «Забавки з плоті та крові»). Книга «Танці в масках» посіла 1-е місце у рейтингу Найкраща українська книга в жанрі белетристика журналу Кореспондент за 2007 рік. Авторка 10 книжок.

Український письменник. Закінчив Львівський фізико-математичний ліцей та економічний факультет Львівського університету. Його твори перекладені кількома європейськими мовами (німецька, польська, італійська, сербська тощо); роман «Культ» був представлений на Лейпцизькому книжковому ярмарку 2005 року. У 2009 році роман Дереша «Культ» видано французькою у видавництві «Сток».

Українська поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева», перекладач, громадський діяч, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, віце-президент літературної премії «Великий Їжак». Членкиня Асоціації українських письменників та Національної спілки письменників України. Двічі потрапляла до списку «100 найвпливовіших жінок України» за версією журналу «Фокус». У 2016 році увійшла до рейтингу «40 особистостей, які змінюють країну» за версією провідного ділового щотижневика «БІЗНЕС».

Маша Єфросиніна
Українська ведуча Маша Єфросиніна дуже давно займається благодійністю - вона регулярно організовує фестивалі Charity Weekend за участю зірок, на яких збирає гроші для допомоги хворим дітям. У травні 2018 року ведуча стала послом доброї волі ООН з питань народонаселення в Україні. В її обов'язки входить підтримка діяльність організації в боротьбі з домашнім насильством, підтримка рівності чоловіків і жінок, а також сприяння молоді в реалізації їх можливостей та інтересів.

Олександр Гвоздик

Харківський боксер, чемпіон світу в напівважкій вазі за версією WBC Олександр Гвоздик став Послом доброї волі Товариства Червоного Хреста України. Відповідний меморандум  26 квітня 2019 року підписали в Харкові керівники організації і спортсмен. Гендиректор Товариства Червоного Хреста України Лілія Білоус повідомила, що настільки відомого і популярного Посла доброї волі на національному та міжнародному рівні в організації ще не було. Співпраця Олександра Гвоздика з Товариством Червоного Хреста розрахована на п'ять років.

Святослав Вакарчук
Соліст групи «Океан Ельзи » Святослав Вакарчук 5 вересня 2005 року призначений Послом доброй волі Програми розвитку ООН для молоді в Україні. Основним завданням, яке покладене на Святослава Вакарчука, в рамках почесної місії ООН, створення захищеного середовища для молоді України. Як вважає відомий співак, сьогоднішня студентська молодь має стати основою нового покоління, що зробить нашу країну сильнішою. Поряд з тим, зустрічаючись з українськими студентами, Святослав Вакарчук, як він зазначив, не намагається їх чогось навчити, а навпаки — сам багато чого черпає від молоді.

Джерела:
https://archive.chytomo.com/news/pismennicya-larisa-denisenko-stala-poslanniceyu-dobroii-voli-oon-v-ukraiini;
https://glamurchik.tochka.net/ua/260626-den-oon-kto-iz-ukrainskikh-zvezd-yavlyaetsya-poslom-dobroy-voli/;
https://portal.lviv.ua/news/2005/09/05/132715;


Немає коментарів:

Дописати коментар