Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 22 березня 2024 р.

Лікувальні води України

Жодна країна світу не має такого розмаїття мінеральних вод, як Україна. У нашій країні налічується чотири великих гідрогеологічних регіону – це артезіанські басейни Донецький, Дніпровський, Волино-Подільський, Причорноморський. Донбас, Український щит, Українські Карпати та Кримські гори – це провінції складчастих областей. Мінеральними лікувальними природними водами називаються води, які завдяки підвищеній концентрації розчинених солей, біологічно активних компонентів і мікроелементів мають лікувальні властивості.

Лікувальні води України бувають наступних типів:

  • Вуглекислі води. По складу вони поділяються на гідрокарбонатні кальцієві з мінералізацією до 1,5 г / л (тип нарзану), гідрокарбонатні натрієві з мінералізацією до 6-7 г / л (тип ессентуки), хлоридні натрієві з мінералізацією до 12-97 г / л (тип Арзні). Величезні запаси таких вод знаходяться в Закарпатті (м Хуст, с. Поляна, с. Плоске та ін.).
  • Сульфідні води. Ці води мають різний хімічний склад і мінералізацію від 0,6 до 35 г / л, а вміст сірководню коливається від 0,01 до 0,6 г / л. Найбільші родовища таких вод знаходяться на північному заході Поділля (курорти Немирів, Шкло, Великий Любінь Львівської області та Черче Івано-Франківської області).
  • Радонові води в своєму складі містять радон і дочірні продукти його розпаду – радій А, радій В і ін. Радонові води України із середнім вмістом радону і мінералізацією 0,3-75 г / л розташовані у Вінницькій області (курорт Хмільник), Київської (рр . Миронівка, Біла Церква) і Хмельницькій (м Полонне) і Житомирі.
  • Йодні, бромні та йодо-бромні води. Це води хлоридно-натрієвого складу. Вміст йоду 0,01-0,1 г / л, брому – 0,02-1,5 г / л, мінералізація води 99-300 г / л. Використовують такі води в санаторіях Криму, а також в Карпатах і Прикарпатті.
  • Кремнієві води мають невелику мінералізацію, не більше 0,2-1,4 г / л. Ці лікувальні джерела України поширені в Закарпатті, Поділлі, межиріччі Ворскли і Сіверського Дінця. Кремнієві води придатні для щоденного застосування і широко використовуються, як в лікувальних цілях (санаторій “Березівські мінеральні води”), так і в якості столової води, яка розливається в пляшки (Харківська-1, Кам’янець-Подільська, Хмельницька вода і ін.).
  • Прісні мінеральні лікувальні води. Вміст органічних речовин в них – 0,01-0,03 г / л. До прісним мінеральним водам відноситься найкраща мінеральна вода в Україні – «Нафтуся», яка прославила курорт Трускавець. На базі великих родовищ таких вод розвиваються курорти Східниця (Львівська область), Сатанів і Маков (Хмельницька область) і Гусятин (Тернопільська область). Мінеральні цілющі води з мінералізацією 2-350 г / л і містять різноманітні хімічні компоненти широко використовують на курортах Трускавець і Моршин (Львівська область), Слов’янськ (Донецька область), Миргород (Полтавська область), в санаторіях Автономної Республіки Крим, Одеської та інших областей .
За призначенням питні мінеральні води діляться на:
  • лікувальні – застосовуються тільки за призначенням лікаря,
  • лікувально-столові – крім лікувального курсу можуть вживатися здоровими людьми нерегулярно або нетривалий час,
  • природно-столові – застосовуються для щоденного вживання здоровими людьми.
Джерела:
https://svit-vody.com/ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар