Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 24 червня 2024 р.

Книжкові новинки для малих та найменших

Любі наші маленькі читачі! Запрошуємо вас і ваших батьків до бібліотеки для ознайомлення з новими книжечками, подарованими нашими користувачами, та вибрати декілька для читання в задоволення. Круті історії, неймовірні комікси, унікальні ілюстрації, книжки, які знають все про ваші інтереси та навчають того, чого не вчать у школі.

Андрусяк, І.М. Жерар-партизан / І. М. Андрусяк ; іл. А. В. Майти. - Харків : Віват, 2022. - 46 с. : іл.
Мабуть зараз не знайдеться жодної людини, в тому числі і маленької дитини, що не знайомі зі словами "орки" чи "ЗСУ". Ця книжечка розрахована саме на читачів віком 5-8 років, яким автор доступними словами розповідає про серйозні речі. Автор використовує різноманітні порівняння та приклади поведінки тварин, які обумовлюють поведінку справжніх людей. Юний читач буде впевнений в рішучості та надійності наших мужніх та сильних хлопців зі "ЗСУ", а також почерпне для себе багато нового та цікавого. Тут вам і про орків, і про блокпости, про тероборону і відважних жителів села Витівка. А морська свинка Жерар партизан приковує увагу юних читачів до цього надзвичайно цікавого детективу в тримає у напруженні до самої розв'язки. Нам книга дуже сподобалася, плануємо тепер купити ще одну частину історії про Жерара партизана. Головний герой книги дуже милий, сміливий і чудово імпонує маленьким читачам.

Барановський, Р. Є. Проснутися у дитинстві : вірші для дітей / Р. Є. Барановський ; упоряд. Т. В. Майданович ; мал. учасників Фестивалю православної поезії "Лілея". - Київ : Дніпро, 2021. - 71 с. : іл., фотоіл., портр.
Вірші для дітей. Родинні цінності, любов до рідної мови та України у цій книзі вшановуються на основі віковічних християнських традицій, що мають на українській землі понад тисячолітнє коріння. Поетичні твори автора пронизані християнською мораллю та переносять читачів різного віку в дивовижний світ дитинства. Вірші цієї збірки сприятимуть духовному розвитку дитини. Окремі веселі повчальні історії розвивають почуття гумору. Вчасно прочитана мудра книга – великий скарб, вона як зірка, що дарує сяйво на незвіданих дорогах майбутнього.

Булгакова, Г. Чарівна книжка про какашки / Г. Булгакова ; худож. Ю. Гречух. - Харків : Ранок, 2021. - 35 с. : іл.
Дітям саме те. Так багато кольорових яскравих і ілюстрацій - це чудовий мотиватор для діток, які вивчаються ходити до горщика або ж на унітаз. Книжечка навчить, здавалося б на перший погляд, елементарним речам, що какають всі і цього не треба соромитися. Батькам інколи важко пояснити діткам прості речі, які нібито самі собою зрозумілі. Дитяча логіка дуже відрізняється від нашої. Книжечка навчить піклуватися про себе, вивчити своє тіло і природні процеси, які в ньому відбуваються. З легким гумором із незвичайним захопленням малі читачі розглядатимуть кумедні зображення.

Вдовиченко, Г. К. Життя іграшкових овечок : збірка оповідань / Г. К. Вдовиченко ; іл. О. Шатохіна. - Львів : ВСЛ, 2022. - 111 с. : іл.
Життя іграшкових овечок цікаве у кожну пору року. Взимку вони чекають на таємного Миколая і виглядають снігову овечку, навесні радіють першим вербовим «котикам» і влаштовують велике прибирання під пісню, яку склала овечка Солька. Влітку на всіх чекає велике купання і нова перукарня овечки Найди, а восени можна влаштувати показ мод і робити чудові намети з опалого листя! А ще овечки сваряться і миряться, влаштовують піжамні вечірки, читають книжечки і прибирають рідний ліс від сміття… Тож нудьгувати їм ніколи, як і тобі, коли поринеш у пригоди разом з ними!

Вдовиченко, Г. К. 36 і собак : повість / Г. К. Вдовиченко ; іл. Н. Гайди. - Львів : ВСЛ, 2022. - 111 с. : іл.
Четвірка домашніх собак загубилася у великому місті. На них чекають не­безпечні випробування і пригоди. Лабрадору, біглю і двом французьким буль­дожкам доведеться не тільки зіткнутися з недоброзичливцями, а й зустріти на своєму шляху справжніх друзів. Серед них будуть і собаки, і коти, і люди.

Гантер, Е. Тигрозір і Саша у лісі : манга / Е. Гантер ; пер. з англ. В. Тумко ; тексти Д. Джоллі ; іл. Д. Хадсона. - Харків : АССА, 2023. - 86 с. : іл.
Світовий бестселер від Ерін Гантер — тепер у манґах! Саша мала все, про що може мріяти кицюня: гарні господарі, які піклувалися про неї вдень, і вільні ночі, коли можна досхочу вивчати навколишні території. Але щасливим дням настав край, отож Саша змушена залишити домівку й оселитися в лісі. Зустрівшись із Тигрозіром, вона закохується й починає думати, що найкращим для неї буде пристати до вояків. Але в Тигрозора забагато таємниць, запальна вдача і не дуже зрозумілі наміри. Яке його справжнє обличчя? І чи можна йому довірити своє життя? Чому варто читати: Серія пригодницьких романів-фентезі, які читають підлітки та їх батьки. Книги серії мають поціновувачів в Англії, США, Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Польщі, Чехії, Японії, Китаї… — понад 30 000 000 читачів й фанів у всьому світі!

Гапченко, А. В. Найнебезпечніші істоти планети / А. В. Гапченко. - Харків : Юнісофт : Талант, 2018. - 95 с. : іл.; фотоіл.
Вважається, що війни, змови і вбивства - це прерогатива людського племені. Але виявилося, що і серед тварин існують «політичні» змови, повстання, кровопролитні війни. І нарешті, бувають тварини, які вбивають просто заради задоволення ... В цій книзі зібрані маловідомі і дуже цікаві факти з життя тварин-мисливців, тварин-воїнів і тварин-змовників. Ти дізнаєшся, хто насправді більш кровожерливий - землеройка або тигр, чому з'являються хижаки-людожери, чим небезпечна мініатюрна рибка кандіру і багато, багато іншого.

Гапченко, А. В. Тварини-майстри маскування / А. В. Гапченко ; пер. з рос. В. В. Борзової. - Харків : Юнісофт : Талант, 2021. - 95 с. : іл.; фотоіл.
Якщо у вас коли-небудь виникало питання про те, хто ж все-таки придумав колесо, або якщо ви замислювалися над тим, коли вперше виник розподіл праці; якщо вам цікаво, навіщо лютим хижакам потрібне захисне забарвлення або хто винайшов камуфляж, ви не дарма відкрили цю книгу! Тут є відповіді на ці та багато інших питань.

Гейг, М. Правдива Піксі / М. Гейг ; пер. з англ. Г. Яновської ; іл. К. Моулда. - Харків : Жорж,2021. - 123 с. : іл., портр.
У далекій-предалекій магічній країні ельфів жила собі одна маленька піксі. Не було у неї ні друзів, ні гарних знайомих, навіть рідня її уникала. І все через те, що піксі мала одну незвичайну властивість — завжди казати правду, яка усім дошкуляла. Та одного дня її щирість усе ж таки допомогла знайти справжню дружбу. Не вірите? Слово честі Правдивої Піксі!

Енциклопедія Чомусика / уклад. О. М. Скоробогатська. - Харків : Пегас, 2018. - 63 с. : іл., фотоіл.
Серія «Всезнайко» пропонує «Енциклопедію чомусика» — пізнавальну книгу для сучасних допитливих дітей. У найдоступнішій формі — запитань і відповідей — дається уявлення про навколишній світ. «Космос», «Земля», «Природні явища», «Історія» — розділи цієї енциклопедії. Прочитавши нашу книгу, юний читач дізнається все про зорі й планети, про вулкани і землетруси, про «апельсинові» та кислотні дощі, про людські раси і стародавні цивілізації. Енциклопедія не тільки відкриє маленькому чомусику багато нового в галузі геології, фізики, астрономії, антропології, а й зробить процес навчання зрозумілим, цікавим і захопливим. Видання оформлене яскравими фотографіями. Книга призначена для школярів молодших класів і розумних дошкільнят.

Камінська, Л. Секрети чарівних подарунків / Л. Камінська ; іл. авторки. - Харків : Чтаріум, 2022. - 56 с. : іл.
У місті, де жила Даринка, з’явилася незвичайна крамничка. На вивісці значилась назва — «Чарівні подарунки», а у вітрині відбувалося щось дивовижне! Подарунки — це те, що Даринка любила найбільше. Вона не могла не зайти! Так почалася велика пригода у житті дівчинки. Крамниця отримала свою назву не просто так: там на Даринку чекали справжні дива і особливий подарунок. А також випробування, бо отримувати подарунки добре, але справжня магія криється у щирих подарунках для інших. Цьогоріч на Різдво у місті цієї магії побільшає... Ви теж можете дізнатися секрети по-справжньому чарівних подарунків. А ілюстрації, створені авторкою, Ларисою Камінською, допоможуть поринути в атмосферу різдвяної казки.

Ліндгрен, А. Велика книжка маленьких казок : казки / А. Ліндгрен ; пер. зі швед. Г. Кирпа ; намал. К. Костіна, Н. Салієнко. - Київ : Рідна мова, 2021. - 215 с. : іл., портр.
Кажуть, що добро завжди перемагає зло лише у казках. А от і ні. В житті часто зло стоїть вище, але ви не поспішайте, зачекайте і самі переконаєтесь, що з часом добро таки переможе зло. Просто не все і не одразу. Казки неймовірної Астрід Ліндґрен неперевершені. Вони хоча і коротенькі, але несуть такий глибокий сенс, мають важливий посил для читачів. Герої казок Астрід є звичайнісінькі собі дівчатка та хлопчики, але вони мають відкрите та добре серце та співчутливу душу. Хай там як, але саме ці звичайні діти вчать нас безкорисливо дружити та любити не дивлячись ні на що. Герой однієї з казок цієї збірки, Нільс, таки рятує короля ціною власного життя. Тут є над чим задуматись і порівняти із нашим світом, де панує лише вигода і дружба лише на користь.

МакДоналд, М. Стінк: неймовірний хлопчик-коротунчик : повіть : Кн.1 / М. МакДоналд ; пер з англ. Н. Ясіновської ; іл. П. Рейнолдса. - Львів : ВСЛ,2023. - 123 с. : іл.
Стінк – найнижчий у своїй сім’ї. Найнижчий у класі. Можливо, найнижчий хлопчик у всьому світі. Він змушує свою сестру Джуді щоранку вимірювати його зріст. Стінк готовий на все, що завгодно, навіть їсти горошок і пити молоко, аби лиш хоч трішки підрости. Та Джуді виявляє, що він не росте, а… зсихається! Що ж тепер робити бідному Стінкові?
МакДоналд, М. Стінк і неймовірний супергалактичний льодяник : повіть : Кн. 2 / М. МакДоналд ; пер з англ. Н. Ясіновської ; іл. П. Рейнолдса. - Львів : ВСЛ, 2022. - 141 с. : іл.
Ласкаво просимо на планету Зуболам! Стінк і Джуді Муді вирушають до крамниці солодощів, де увагу Стінка привертає зуболамний галактичний льодяник. Однак згодом виявляється, що льодяник геть не зуболамний. Стінк такий обурений, що береться писати скаргу виробникам... 
МакДоналд, М. Стінк і найсмердючіші кросівки у світі : повіть : Кн. 3 / М. МакДоналд ; пер з англ. Н. Ясіновської ; іл. П. Рейнолдса. - Львів : ВСЛ, 2023. - 147 с. : іл.
Клас Стінка Муді вирушає на екскурсію до музею науки, щоби відвідати виставку «Ото гидота!», і Стінк не може дочекатися, аби побачити всі ті дивні штуки. Коли ж він опиняється біля особливо смердючих експонатів, то виявляє, що його власний ніс має дивовижні здібності. А ще дізнається про професійних нюхачів, які навіть працюють на НАСА!
МакДоналд, М. Стінк і великий морськосвинський експрес: повіть : Кн. 4 / М. МакДоналд ; пер з англ. Н. Ясіновської ; іл. П. Рейнолдса. - Львів : ВСЛ, 2024. - 131 с. : іл.
Стінк та його друзі Вебстер і Софі беруться за морськосвинську справу, коли три морські свинки втікають з місцевого зоомагазину й опиняються у Вебстера вдома. Фантастична трійця збирає розгублених тваринок і повертає їх до крамниці пані Бьордвісл. Та-да! Але там друзі натрапляють — ой-ля-ля! — на морськосвинське стовпотворіння! Тож порятунок тваринок ще не завершено і Стінкові разом із друзями доведеться знайти домівки аж для ста однієї морської свинки.

Мамині колискові : вірші, сучасні та народні пісні / упоряд. С. Крупчан ; худож. О. Рибакова, В. Дунаєва, О. Кононученко, С. Палій ; муз. й обробка Б. Проня, А. Мигай, В. Оліновського. - Київ : Рідна мова, 2018. - 47 с. : іл., ноти
"Мамині колискові" - це насправді дуже мила, душевна книжечка для маленьких дітей та їх мам, які надзвичайно люблять та дуже дбають і піклуються про своїх маленьких діточок. Тут дуже гарно представлені ноти та чудові колискові таких авторів, як Лесі Антонової - "Кольорові сни", Лариси Цілик- "Вже надворі ніч темненька", Олени Роговенко - "Солодкий сон", "Зорепад", Лесі Пронь - "Над колискою", які зуміли дуже гарно передати всю любов, доброту та відчуття захищеності малятам. Адже відчуваючи турботу, ніжне ставлення, хороші та заспокійливі мотиви цих колискових, малеча зможе швидше заснути, та спокійно і добре спати протягом всієї ночі. Вийшла ця дуже вдала, мила, добра книжечка для малят у відомому та популярному серед широкого кола поціновувачів та добрих знавців літературної справи видавництві "Рідна Мова" та належить до добре знаної нам серії дитячих пізнавальних та розвиваючих книжок "Чемним діточкам".

Нордквіст, С. Пригоди Петсона та Фіндуса / С. Нордквіст ; пер. зі швед. Г. М. Кирпи ; іл. авт.. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2022. - 152 с. : іл.
Ласкаво просимо до садиби Петсона і Фіндуса! Тут ти побачиш курей, корів та всіляких мишустиків. А от лиса побачити не вдасться, бо Фіндус його прогнав. Разом із дідунем та кмітливим котиком ти будеш щось вигадувати, когось вистежувати, ставити намет, а також раз чи двічі на рік святкувати день народження. У цій книжці зібрано п’ять популярних історій, героями яких є Петсон і Фіндус. Гортаючи її сторінки, ти зможеш не тільки більше дізнатися про своїх улюблених персонажів, а й навчитися власноруч робити цікаві та корисні речі. А ще ти прочитаєш про людину, яка придумала й намалювала цих героїв, і навіть побачиш авторські ескізи та зрозумієш, як створювались ілюстрації. Книжка сподобається всім, кого захоплюють пригоди Петсона і Фіндуса, а надто тим шанувальникам творчості Свена Нордквіста, які не втомилися від веселих витівок мишустиків та винахідливого котика.

Нордквіст, С. Різдвяний гном / С. Нордквіст ; пер. зі швед. Г. М. Кирпи ; іл. авт.. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2022. - 152 с. : іл.
Дідусь Петсон і його кіт Фіндус, вже знайомі багатьом дітям з попередніх книжок, готуються зустрічати Різдво. Але раптом кіт дізнається, що до сусідських дітей на Святвечір прийде різдвяний гном з подарунками (виконує роль Святого Миколая у Швеції), і Фіндус загадує бажання, щоб і до нього прийшов цей різдвяний чарівник. Дідусь Петсон розуміє, що до котів чарівники з подарунками не ходять, але він не хоче, щоб кіт засмутився, отже вирішає змайструвати механічну іграшку, яка б привітала Фіндуса замість справжнього гнома. Книга сподобається діткам, які полюбляють щось майструвати/творити, тому що в ній ретельно, крок за кроком описано різні ідеї та кроки Петсона зі створення іграшки. Гном виходить не такий реалістичний, як би хотілося дідусю. Але ж тут Петсонові починають допомагати різні казкові створіння з навколишнього лісу. Вони характерні для міфології Швеції і є абсолютно сучасними - не зразу й здогадуєшся, що це не прості люди, а казкові персонажі. Врешті решт справжній, казковий, різдвяний гном переймається сумом Петсона і вирішує йому допомогти - він сам приходить до їх будиночка на Святвечір, аби привітати кота. Різдвяне диво стається! Красиві, милі ілюстрації показують нам колорит скандинавської зими, різних казкових персонажів, та звичайно ж, - головних героїв у комічних та побутових ситуаціях.

Ран, Ю. Пес Патрон і Шкарпетковий Монстр / Ю. Ран ; худож. К. В. Підлісна. - Харків : Ранок, 2023. - 32 с. : іл.
Всі чули про собаку-сапера Патрона, героя війни та національного кумира. Всі знають, як він рятує тисячі життів, знаходячи міни та вибухівку. Але чи знаєте ви, що Патрон ще врятував Землю від здоровезного Шкарпеткового Монстра, який прилетів з далекої галактики? Ні? Тоді розгортайте цей фантастичний комікс, і ви довідаєтесь про те, що сталося, коли Патрон натрапив на Монстра, чим небезпечні шкарпетки і як Патрон та його друзі, Святе Каченя й робот Григорій, перемогли прибульців-агресорів. Такі пригоди — це справжня фантастика! Але у Патрона всі пригоди неймовірно фантастичні!

Форнасарі, Е. Здолай булінг : разом з героями казок / Е. Форнасарі ; пер. з англ. А. Ващук ; іл. Д. Орту. - Львів : ВСЛ, 2022. - 63 с. : іл.
Ви точно впізнаєте цих дванадцятьох відомих лиходіїв-булерів із відомих казок: зведених сестер з казки про Попелюшку, Людожера з казки про Хлопчика-Мізинчика, Королеву-мачуху з казки про Білосніжку та інших. Іноді заздрісні чаклунки, люті велетні та страшні вовки не надто відрізняються від булерів, яких ти можеш зустріти у школі, в парку, на футбольному полі чи в інтернеті. Дізнавайся, якими різними бувають булери і навчися давати їм відсіч. А часом буває так, що й самі булери потребують допомоги. Вони справді можуть змінитися і навіть перетворитися з кривдника на друга, усвідомивши причини та наслідки своєї поведінки.

Немає коментарів:

Дописати коментар