Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 24 вересня 2024 р.

Книжкові новинки у бібліотеці

Шановні наші користувачі, маленькі та дорослі, до вашої уваги новинки, які щойно з'явились на поличках нашої бібліотеки. Чекаємо на вас. Кожен знайде для себе цікаву книгу.

Брехт, Б. Життя Галілея ; Матінка Кураж та її діти / Б. Брехт ; пер. з нім. В. Стуса, М. Зісмана. - Київ : Центр учбової літератури, 2021. - 175 с.
За жанром «Життя Галілея» — філософська драма, що мала різні тлумачення і тим самим спонукала читача до перегляду власної позиції та світогляду. В основу проблематики твору були покладені науковий, соціальний та морально-філософський аспекти. Герой відкривав наукові закони, суспільні порядки та самого себе. Мета п'єси — нагадати про відповідальність вченого за наслідки зроблених ним відкриттів. Вчений Галілей боровся за істину, адже саме вона стала «дитям часу, а не авторитету». Герой пройшов складний шлях від романтичного оптимізму, через зраду самого себе і відчай, до глибокою розуміння сутності всього, що сталося, й щирого покаяння. П'єса «Матінка Кураж та її діти» була написана восени 1939 року, це розповідь про війну людини, що дивиться на світ з широко відкритими очима. За декораціями Тридцятилітньої війни, яка закінчилась трьома століттями раніше, прозирає пафос і ницість (ганебність) Другої світової, втіленої в постаті матінки Кураж. Жах війни розкривається не стільки у сценах насильства, які є її обличчям, скільки в спотворенні чеснот, які в мирний час вказують на шляхетність духу. Діти матінки Кураж не зраджують себе і гинуть у горні війни, яка залишає по собі попелища всього людяного. Брехт ставить п'єсу вперше в 1941 році і тим самим кидає звинувачення війні в нищенні цінностей, які є міркою людяності. Після закінчення Другої світової Брехт писав: «Великий Карфаген вів три війни. Він був ще могутній після першої, ще залюднений після другої. Його неможливо було відшукати після третьої».

Воронина, Л. Гра в індіанців, або Ніколи не смійся з крокодила : повість / Л. Воронина ; іл. В. С. Печеник. - Харків : Віват, 2023. - 111 с. : іл.
Справжні індіанці ніколи не сміються з крокодила! Вони розуміють: перемогти найпідступнішого ворога можна лише тоді, коли ти готовий відбити напад будь-якої миті. Особливо якщо, опинившись на безлюдному острові, раптом виявляєш, що замість захопливої «гри в індіанців» потрапив у пастку! Саме це сталося із шаленою геймеркою Нікою та мрійливим ботаном Ремом. Замість того, щоб облаштовувати саморобний вігвам-тіпі, вправлятися в стрільбі з лука, розпізнавати сліди диких тварин та голоси рідкісних птахів, друзі мають визволяти «вождя племені» — Ремового батька та підстаркуватого кокер-спанієля Бублика від зловмисників. На щастя, наші герої знають секрети давніх індіанських племен, котрі вміли виживати в дикій природі. А головне — професор Северин Ременяка володіє таємною зброєю старовинного козацького роду, яка не раз рятуватиме друзів із найнебезпечніших халеп.

Данчук, Ю. В. Я обираю професію : путівник підлітка STEP BY STEP / Ю. В. Данчук ; худож. оформ. Ю. Є Василенко. - Харків : Видавнича група "Основа", 2024. - 143 с. : іл.
«Обери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у своєму житті» —це істина, що залишається поза межами часу та локацій! А як знайти те саме заняття до душі? Путівник допоможе тобі розібратися! Головна мета книги — допомогти визначитися з професією своєї мрії. Як? За допомогою анкет самопізнання, огляду тенденцій ринку професій, порад від експертів та коучів з особистісного розвитку. А ще своїми історіями про шлях до мрії поділилися сучасний український музикант Артем Півоваров та його однокласники, щоб надихнути тебе на досягнення бажаного. Як обрати сферу, у якій хочеш працювати? Як обрати заклад вищої освіти? Які предмети необхідно обрати для складання ЗНО? Які перспективи цієї професії в майбутньому? Чи можна працювати за обраною спеціальністю за кордоном? Ти знайдеш усі відповіді в путівнику! Обирай професію, став собі мету, досягай успіху!

Запека, В. Л. Полінка в Королівстві дурниць / В. Л. Запека ; іл. Н. Олійник. - Харків : Віват, 2023. - 111 с. : іл.
Одного дня розважлива й кмітлива Полінка, вона ж Велика Мандрівниця маленького розміру, вирішила зазирнути за двері, на яких було написано «Куди не треба», — і потрапила до казкового королівства, жителі якого щодня коять бодай одненьку нісенітницю, яку потім нестримно святкують. Чи може бути щось цікавіше й несподіваніше? Якщо ви розгорнете цю книжку — миттєво потрапите у пригоду, під час якої доведеться вислухати силу-силенну дурниць, впоратись із величезним тортом, познайомитись із королевою Нісенітницею та її почтом, а тоді нарешті знайти шлях «куди треба», тобто додому. Захоплива, кумедна книжечка для дітей, герої якої батькам видадуться не такими вже й вигаданими.

Лущевська, О. Триматись за руки, сестричко / О. Лущевська ; іл. А. Сурган. - Харків : Крокус, 2022. - 31 с. : іл.
Десятирічні сестрички Віта і Злата діляться одна з одною своїми мріями: досхочу ходити до лісу, плавати в річці, лежати в траві горілиць і роздивлятися хмари. Вони також хочуть вивчити кілька замовлянь, щоб на Землі запанував мир, проте чарам місце тільки в казках... Натомість ця добра і дбайлива книжка розповідає, що в житті є дещо могутніше за чари. Наприклад, бути поруч зі своїми близькими та триматися з ними за руки. А якщо разом із вами ще й пудель Бука, який вміє сміятися хвостом, то це вже справді шалено! Перед вами дуже тепла п’єса-діалог про найрідніше, написана на прохання керівниці Творчої студії Наталії Журавльової. Це світле та чесне віддзеркалення розгубленості дітей під час найскладнішого життєвого досвіду: війни. Текст можна читати або розігрувати з дітьми вдома, на уроках, у шкільних театрах і театральних гуртках. А можна навіть поставити п’єсу онлайн для рідних і друзів, які не поруч. Читайте самі, читайте в парі, читайте й підтримуйте своїх найдорожчих людей.

Манн, Т. Смерть у Венеції та інші новели / Т. Манн ; пер. з нім Є Поповича ; передм. О. Гусейнової ; обкл. М. Фої. - Київ : Лабораторія, 2023. - 305 с.
У творчості Томаса Манна новели займають особливе місце. Саме коротка проза стала основою літературної спадщини письменника — від першого літературного дебюту і незадовго до власної смерті. Автор щоразу повертався до новелістики. Перший том вибраної новелістики, під звучання опери Ріхарда Вагнера, відкриває новела «Трістан». Далі граційно перетікає в нерозлучну пару — «Тоніо Крегер» та «Смерть у Венеції». Життя художника в одній історії відбувається навколо подорожі з півдня на північ, в іншій — з півночі на південь. Одна подорож закінчується крихким примиренням, а інша — смертю. А завершальним акордом першого тому стає новела «Маріо і чарівник». Оповідач описує подорож своєї сім'ї до вигаданого приморського містечка Торре ді Венере, де потрапляє на виступ фокусника і гіпнотизера, на ім'я Чіполла. Але харизматичний штукар використовує власні здібності, щоб контролювати аудиторію у дуже жорстокий і фашистський спосіб.

Маслова, О. Товариство загублених рукавичок / О. Маслова ; іл. В. Потапенко. - Харків : Ранок, 2023. - 95 с. : іл.
На новорічні свята Маленька Синя Рукавичка зі своєю Дівчинкою та її мамою подалися в подорож. Зимова Прага виявилася казковою: святково прикрашені вулиці й площі виблискують яскравими вогниками, зачаровують і так і манять до пригод. Та замість веселих розваг, рукавичка потрапляє в біду: опиняється сама на вулицях незнайомого міста. Хто її тепер врятує? Проте допомога іноді приходить, звідки й не сподіваєшся, особливо під Новий рік! Якесь Товариство загублених рукавичок?


Окс'є, Д. Нічний садівник : роман / Д. Окс'є ; пер. з англ. Д. Беззадіної ; іл. М. Томера. - Київ : Артвидавництво "Небо", 2023. - 367. с. : іл.
За кислими лісами, у самій гущавині стоїть маєток Віндзорів. Уже багато років ніхто не наважується туди заїжджати. Місцеві обходять цей будинок десятою дорогою, а всякому, хто запитає дорогу до нього, кажуть, що звідти немає вороття. Але Моллі та Кіпу — дітям, які залишилися самі-самісінькі на цьому світі, — якнайшвидше потрібен притулок і трохи їжі. Попри всі перестороги та погане передчуття, вони все ж таки наважуються поїхати до маєтку. Дітям удасться там отримати роботу, але доведеться відкрити страшну таємницю сім’ї та зустріти Нічного садівника — дивного чоловіка, через якого вони не зможуть заснути…

Немає коментарів:

Дописати коментар