Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 23 серпня 2012 р.

День Державного Прапора України

Історія свята

Свято встановлено в Україні "...На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної україни та з метою виховання поваги громадян до державних символів України..." згідно з Указом Президента України Л.Кучми "Про День Державного Прапора України№ від 23 серпня 2004 року № 987/2004.

Проведення свята


На честь свята відбувається здійснення комплексу урочистих заходів, зокрема проведення щороку 23 серпня о 9 годині офіційної церемонії підняття Державного Прапора України в містах Києві та Севастополі, обласних та районних центрах, інших населених пунктах України, за участю діячів науки та культури, представників міжнародних, шромадських,. релігійних організацій, політичних партій.
Звичайні громадяни України та діаспора, підприємства, державні установи та організації вивішують Державний Прапор України.

Державний Прапор України

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
Жовто-сині кольори використовувалися на гербі Руського королівства ХІV століття. Вони також вживалися на гербах руських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу. У ХVІІІ столітті козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлнних шатах, із золотим орнаментом та арматурою. 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг як національний прапор. В 1917 - 1921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави. Впродовж ХХ століття жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської та нацистської окупації. 1991 року, після розвалу СРСР, цей прапор де-факто використовувався як державний стяг незалежної України. 18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим біколором статус офіційного прапора країни.

Найбільші Державні прапори України

  • Найбільшим прапором України 30 на 45 метрів (1350 кв.м), занесеним в Книгу рекордів України, є "донецький прапор", пошитий вдовою донецького шахтаряя, пенсіонеркою Марією Бєлятковою з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу. Вперше його розгорнули в Донецьку 23 серпня 2007 року. Прапор побував у всіх обласних центрах, на Говерлі, під Крутами, в Хусті, під Берестечком та інших історичних місцях України.
  • 12 жовтня 2009 рлоку Запорізькі швачки фабрики "Селена" пошили 100-метровий прапор України. Спонсором створення прапора виступав Благодійний фонд "Патріот Запоріжжя". Ширина прапора становить 16м, довжина - 100м. Прапор розмістили на лівому березі Дніпра у Запоріжжі. Прапор складається з чотирьох частин, одну з яких залишили як експонат музею Запорізького козацтва, іншу відправили до Херсонської області, де була розташована остання Кам'нська козацька січ.
  • 22 серпня 2010 року, напередодні Дня Державного прапору України та з нагоди відзначення Дня незалежності України, в Тернополі була проведена акція "Ровесник Незалежності". На цій акції було розгорнуто найдовший прапор України довжиною в 9,5км та шириною 0,75м. Цієї довжини вистачило, щоби оточити весь Тернопільський став. Акція була ініційована Тернопільською обласною державною адміністрацією. До акції було залучено 2010 учасників-ровесників Незалежності України, тобто 12% від усіх, хто народився в 1991 році в Тернопільській області. Рекорд було занесено до Книги рекордів України. В подальшому прапор поділений на майже 7 тисяч прапорів. Частина його передана в обласний краєзнавчий музей, а інші сегменти прапора розповсюджені серед різних закладів області.
  • 2 липня 2011 року на Херсонщині виготовили Державний Прапор України розмірами 150-50м спеціально для 9-го фестивалю "Купальські зорі".




Немає коментарів:

Дописати коментар