Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 4 жовтня 2012 р.

Образу хліба вклонімося

"Хліб - всьому голова" - всім відоме українське прислів'я. В ньому закладена вікова мудрість українського народу. Буде хліб, то буде мир, буде щасливе здорове життя народу.
Хліб завжди був мірилом життя і культури. Будь-який обряд і зараз не обходиться без хліба: народжується дитина - йдуть з хлібом, виряджають сина в дорогу - мати дає хліб, дорогих гостей зустрічають хлібом-сіллю. Молодих вітають весільним короваєм - символом добробуту й щастя. Ідучи на поминки, теж несуть хліб.
Хліб  у народі завжди берегли, цінували, ставились до нього як до святині. 

Тема шанобливого ставлення до хліба стала темою виховної години "Образу хліба вклонімося", на яку завітали учні 3-го класу гімназії №178. Діти взяли активну участь в її обговоренні: згадували приказки і прислів'я про хліб, розповідали про працю, яку вкладено в кожен його шматочок. Дізнались від бібліотекарів про повір'я, пов'язані з хлібом, які в давнину мали як практичний, так і ритуально - магічний зміст.



Прислів'я і приказки про хліб:
"Без хліба - худа бесіда"
"Без хліба не до обіда"
"Хліб на столі - Бог у хаті"
"Не ми хліб носимо, а Хліб нас"
"Хліб житній - батько рідний"
"Хліб - батько, вода - мати, з хлібом і стіл - престіл, і хата багата"
"Коли є хліба край, то й під вербою - рай"
"З хлібом і пісня миліша, і хата тепліша"
"Нема хліба без роботи, а роботи без хліба"





Немає коментарів:

Дописати коментар