Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 23 лютого 2016 р.

Розмовляти українською - це модно

                                                                                               Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
                                                                                               Заклятий для сусіднього хижацтва.
                                                                                               Вона твого життя міцна основа,
                                                                                               Певніша над усі скарби й багатства.
                                                                                                                                              (П. Куліш)
Ми живемо в УКРАЇНІ, ми маємо свою незалежну державу, за яку тисячі років боролися наші предки... Чому ж ми, українці, розмовляємо російською мовою? У нас є НАША чудова, мелодійна, українська мова. 
Може ви чули колись, щоб росіянин розмовляв українською? НІКОЛИ. Навіть є такі, що проживши в Україні багато років, не забувають своєї рідної (російської). А ми швидко зросійщуємося, бо так модно..., бо так розмовляють в компанії друзі, а ми - не білі ворони... Сьогодні багато російськомовних громадян України, які проживають в основному на сході країни і у великих містах, демонстративно переходять на українську мову, яка стала ознакою їх самоідентифікації. У Києві та у великих містах на сході країни патріотично налаштовані російськомовні громадяни України закликають у соціальних мережах розмовляти з дітьми українською в надії виховати нове покоління носіїв рідної мови. Вперше за кілька десятиліть спілкуватися українською стало модно. Потужне українське громадянське суспільство також відіграло важливу роль у тому, щоб схилити доросле населення країни до використання української мови. На тлі недостатнього державного фінансування освіти десятки різних організацій та ініціативних груп навчають української мови дорослих громадян по всій країні. За словами активістів, основна частина їхніх студентів прийшла до них після Революції Гідності і початку війни між Україною і Росією.

Отже, якщо ви україномовна людина, то маєте знати три речі:

  1. Розмовляти державною мовою в Україні (як на заході, так і на сході країни) є нормально за визначенням; ні, не дивно, не винятково і, тим паче, не героїчно – просто нормально.
  2. Вряди-годи дійсно трапляються люди, які дивуються, чуючи українську, але ставитися до цього слід як до винятку, що підтверджує правило.
  3. Розмовляти українською мовою вже не дорівнює розписатися в неосвіченості, а якраз навпаки – засвідчити власну належність до соціально активної групи населення, що старається рухатися в ногу із часом.

До вашої уваги в нашій бібліотеці представлена виставка-заклик "Хочеш захистити мову? Говори українською!".


Коротка інструкція, як перейти з російської на українську мову, написана одним київським блогером, зібрала тисячі репостів і лайків. Її друкований варіант  під назвою "Як почати розмовляти українською і чому це треба робити" (практичні поради російськомовного) підготовлений нашими бібліотекарями для користувачів з метою заохотити російськомовних користувачів переходити на українську. Адже розмовляти українською - це модно.

Немає коментарів:

Дописати коментар