Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 6 грудня 2016 р.

День народження мікрохвильової печі

Мікрохвильові, або СВЧ-печі - це відносно недавній винахід людства, але вже знайшов своїх вдячних користувачів. Подібно багатьом іншим відкриттям, які суттєво вплинули на повсякденне життя людей, відкриття теплового впливу мікрохвиль сталося випадково. У 1942 році американський фізик Персі Спенсер працював у лабораторії компанії «Райтеон» з пристроєм, який випромінював надвисокочастотні хвилі. Різні джерела по-різному описують події, що трапилися в той день в лабораторії. За однією версією, Спенсер поклав на свій пристрій бутерброд, а знявши його через кілька хвилин, виявив, що бутерброд прогрівся до середини. За іншою версією, розігрівся і розтанув шоколад, який був у Спенсера в кишені, коли він працював біля своєї установки, і, осяяний щасливою здогадом, винахідник кинувся в буфет за сирими кукурудзяними зернами. Піднесений до установки попкорн незабаром з тріском почав лопатися... Так чи інакше ефект був виявлений. 6 грудня 1945 року Спенсер отримав патент на використання мікрохвиль для приготування їжі, а в 1949 році за його патентом у США були зроблені перші мікрохвильові печі для швидкого розморожування стратегічних запасів продуктів. Тому саме 6 грудня ми відзначаємо День народження мікрохвильової печі. У 1947-м на кухнях госпіталів і військових їдалень, де вимоги до якості їжі були не настільки високі, з'явилися перші прилади для приготування їжі за допомогою мікрохвиль. Ці вироби фірми «Райтеон» заввишки в людський зріст важили 340 кг і коштували 3000 доларів. Перші НВЧ-печі, що призначалися для армійських їдалень і великих ресторанів, були шафами висотою 175 см і вагою 340 кг. Компактніші домашні печі почали вироблятися з 1955 року. Перша серійна побутова мікрохвильова піч була випущена японською фірмою Sharp в 1962 році. Існує версія про німецьке, військове походження мікрохвильовки. Нібито вперше мікрохвильова піч, під назвою Radiomissor, була розроблена німецькими вченими під час Другої світової війни. Вона навіть нібито застосовувалася в чинній німецькій армії, для розігріву продуктів харчування, але виявилася небезпечною, і від неї відмовилися. Щоправда, це, найімовірніше, - міф, адже українські та російські сайти при цьому посилаються на англомовні закордонні, а закордонні — на радянські дослідження, нібито проведені в неіснуючих російських містах Кінск і Раджастан... Ще один міф - що "мікрохвильовки" начебто радіоактивні. Насправді вони такими не є. Мікрохвильові печі, так само як і сонце, або вогонь просто нагрівають їжу. Печі випромінюють мікрохвилі, які викликають тертя молекул води (дипольне зрушення), в результаті чого відбувається нагрівання.
Якщо ви користуєтесь "мікрохвильовкою" для приготування їжі - зичимо вам смачного! Нехай сьогоднішня "іменинниця" щоразу дарує вам приємний смак улюблених страв!

Немає коментарів:

Дописати коментар