Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 6 квітня 2020 р.

Книжкові новинки для молодших школярів

Неабияке задоволення приносять нові книги, коли надходять в бібліотеку. Кожна нова книга – це завжди подія та нове знайомство. Нещодавно наша бібліотека поповнилася широким асортиментом книг. Це й сучасна художня, краєзнавча, галузева, дитяча література, цікаві серії.
До -вашої уваги-новинки, які з'явились у І кварталі 2020 року для молодших школярів.

Бернарек, Ю. Неймовірні пригоди десятьох шкарпеток:  пер. з пол.  Б. Антоняк; іл. Д. де Лятура / Ю. Бернарек. - Львів:Урбіно, 2018. - 158 с.: іл.
Чи помічали ви, що часом ваші шкарпетки пропадають, особливо з пральної машини? І де та скільки б ви їх не шукали, знайти їх неможливо, вони просто зникають в невідомому напрямку. Чи запитували ви себе, а що власне з ними відбувається? Ще жодній людині не вдалося розкрити цю, ймовірно одну з найзагадковіших таємниць всесвіту. А ось автор цієї книги Юстина Беднарек схоже знає відповідь на це питання. Виявилося, шкарпетки просто здійснюють втечу з вашої пральної машини. Шкарпетки дуже волелюбні, а ще вони здатні зробити успішну кар'єру, та ще й яку ... Уявіть собі, що буваю шкарпетки, що зробили кар'єру в кіно, зуміли стати детективами або що найнеймовірніше, стати політиками. Шкарпетки здатні змінювати не тільки своє життя, а й впливати на долі інших. Та чого вже тут розповідати, просто відкрийте книгу і переконайтеся самі. Не вірите? Тоді вперед читати!

Бію, Ж.-М. 50 дотепних запитань про піратів: із дуже серйозними відповідями / Бію, Жан-Мішель; пер. з фр. О. Л. Соколової. - Харків: Віват, 2018. - 47 с.: іл.
У цій книзі допитливі підлітки, а також й дорослі шанувальники відважних піратів, можуть отримати вичерпні відповіді на такі питання:
- Що означає мати справжній «піратський» вигляд?
- Чи міг «летючий голландець» насправді літати?
- Чи були корсари заможнішими за піратів?
- Чи був старший кок першокласним кухарем?
- Чи було в піратів почуття гумору?
- Чи завжди пірати закопували свої скарби?
Та ще багато цікавого дізнаються читачі про таку славнозвісну, але неповажну, професію; збагатять свої знання про морський побут та звички; зрозуміють, що піратське життя далеко не таке романтичне, як здається на перший погляд.

Брік, Т. Шармузіки. За межами великої галявини: доповнена реальність: 4D / Шевченко, Тимофій; іл. О. Лопохи, Ю. Моісеєнко. - Київ: ДЄОНІС ПЛЮС, 2018. - 180 с.: іл.
Шармузіки зі Шмуру — дуже лякливі створіння і мають безліч різних страхів. Вони бояться висоти, темряви, дощу, але найбільше — покинути місто та вийти за межі Великої Галявини. Ніхто і ніколи не наважувався це зробити, але, одного вечора все змінилось… Ця книга розповідає про історію п’ятьох друзів, які вирішили кинути виклик своїм страхам та зробити те, що не вдавалося нікому — вирушити у авантюрну експедицію, щоб дізнатися чи є інші шармузіки, окрім них самих? І що хова-ється за межами Великої Галявини? Перша Шмурська експедиція за межі Великої Галявини вже розпочалась! Завдяки технологіям доповненої реальності, Ви зможете не тільки отримати задоволення від читання цікавого сюжету, насиченого загадками та пригодами. Використовуючи свій смартфон, кожен зможе "оживити" персонажів книги та споглядати за їхніми діями у книзі, гратися з ними та навіть зробити селфі! Тепер це не просто дитяча мрія - а справжня реальність!

Вебб, Г. Загублена в снігах, або Пухнасточка / Г. Вебб; пер з англ. Є. Кононенко. - 2-е видання. - Київ: Book Chef: Іорс Україна, 2019. - 126 с.: іл.
«Загублена в снігах» американської дитячої письменниці Холлі Веб - це історія про маленьку кошеня, яке народився в числі інших малюків у старенькій мами-кішки на фермі. Господарі через складну фінансову ситуацію не можуть залишити у себе кошенят, тому активно шукають їм новий будинок. І знаходять. Ось тільки найменшу дівчинку ніхто не чомусь не хоче брати. Але одного разу на фермі з'являється сім'я з маленькою дочкою, і дівчинка дуже хоче забрати кошеня в свій будинок, але батьки не дозволяють. Коли вони їдуть, маленьке кошеня вирішує знайти будинок тієї дівчинки, яка була так добра до неї. Пушісточка відправляється в новий і зовсім незнайомий світ, щоб знайти свій дім. Прекрасна історія, підходить для маленьких діток, в книзі є чорно-білі ілюстрації.

Вебб, Г. Пухнасточка і жах у сніговому полоні / Г. Вебб; пер з англ. К. Дем'янчук. - 2-е видання. - Київ: Book Chef: Іорс Україна, 2019. - 125 с.: іл.
Це друга книга про пригоди маленької кішки Пухансточки. Вона знайшла собі господарів, радіє життю, любові та затишку. Пухнасточка, нарешті, щаслива. Вона частенько прогулюється околицями маленького містечка і одного разу зайшла так далеко від рідної домівки та Елли, що вирішила перепочити і переночувати в покинутому будинку, адже надворі лютувала страшенна завірюха. У тому будинку увагу Пухнасточки привернув дивний звук - немов хтось скавулів, нявчав і плакав водночас. Пухнасточка пішла на звук і незабаром виявила в покинутому будинку дуже маленьке кошеня, ще менше за саму Пухнасточку... Неймовірно ніжна і зворушлива історія про відповідальність, кмітливість, сміливість і навіть відчайдушність (коли для порятунку кошенятка Пухнасточка навіть ризикувала життям). Дітям треба читати такі історії, адже завдяки ним вони стають більш добрими, милосердними і відповідальними у ставленні до тварин.

Вебб, Г. Руданчик - кошеня-безхатько / Г. Вебб; пер з англ. К. Дем'янчук. - 2-е видання. - Київ: Book Chef: Іорс Україна, 2019. - 125 с.: іл.
Дівчинка Розі хоче заприятелювати з кошачим сімейством, яке мешкає на сусідській фермі. Проте господиня ферми продала свої володіння, на ділянці розпочали будівництво, а котів відловили й запроторили у притулок для тварин. Одначе маленьке кошенятко на ім’я Руданчик утікає від працівників притулку та ховається між руїнами ферми, чекаючи на порятунок. Цікаво, чи зможе Розі відшукати котика-безхатька і подарувати йому затишок і домашній притулок? Тим паче, коли мама дівчинки проти будь-яких хатніх улюбленців у будинку. Сама розповідь дуже добра, повчальна і пізнавальна, можна багато дізнатися про особливості способу життя кішок та їх повадки. А ще батькам треба бути готовими до того, що дитина після цієї книжки наполегливо вимагатиме хатнього улюбленця, адже усі історії серії якраз і будуються навколо тваринок та їхніх хазяїв.

Вебб, Г. Цуценя-нечупара / Г. Вебб; пер з англ. К. Дем'янчук. - 2-е видання. - Київ: Book Chef: Іорс Україна, 2019. - 125 с.: іл.
Це історія про те, що справжня дружба не знає перешкод і умовностей, і що самий милим, тямущим і добрим може виявитися зовсім не породиста собака, а простий щеня з притулку. Белла дуже просила батьків дозволити їй завести собаку. Вона іноді ходила в притулок для тварин, щоб вибрати собі підходящого песика. в притулку було багато різноманітних собак, Але Беллі сподобався пустотливий і неохайний Сід, звичайна дворняга. Сіда взяли додому, і життя Белли круто змінилася - вона стала готувати собаку до конкурсу. Але це дуже непросте випробування для маленького непідготовленого песика, який ніколи не знав дресирувань, а також це випробування для їхньої дружби. Але Сід, незважаючи на всю свою навіженість, проявив себе на виставці дуже гідно. Історія зворушлива і емоційна. У нас вдома вже зібрана колекція книг Холлі Вебб, і вони читаються невідривно, з великим ентузіазмом. Ось тільки після кожної з них мені доводиться пояснювати доньці, чому ми не можемо завести собаку, хоча хочу зауважити, що після таких книг дочка стала дуже уважна до тварин на вулиці.

Вдовиченко, Г.В. 36 і 6 котів-компаньйонів / Г. Вдовиченко; мал. Н. Гайди. - Львів: ВСЛ, 2019. -158 с.: іл.
Самотнім бабусям і дідусям, що живуть у старечому будинку, потрібні помічники. А декому з великого котячого гурту час повчитися піклуватись про інших. Старенькі та 36 і 6 котів зустрінуться. Це знайомство приведе до неймовірних змін у житті людей і котів. Котів, які стануть не лише компаньйонами, але й футболістами і театральними акторами.

Вдовиченко, Г.В. Чорна-чорна курка / Г. Вдовиченко; мал. Н. Гайди. - Львів: ВСЛ, 2018. -49 с.: іл.
Нова книжка відомої української письменниці Галини Вдовиченко — авторки популярних дитячих книжок «36 і 6 котів» та «36 і 6 котів-детективів» — про те, що звичайна домашня курка може виявитися геть непересічною птахою! Вигадницею неймовірних історій та нових забав, редакторкою «Чорнокурківського вісника», танцівницею фламенко, мешканкою високого горіха… У неї є крилата мрія і життєвий девіз «Курку з курсу не зіб’єш!». Чорна-чорна курка мріє літати? Не смішіть пташиний двір! Але той, хто над нею сміється, ще просто не знає, що вона вигадає для того, аби стати птахою високого польоту! Динамічні, іронічні і дотепні ілюстрації знаної в Україні художниці Наталки Гайди тонко передають характер героїв книжки і становлять одне ціле з текстом.

Вздульська, В. Вертихвіст: повість / Вздульськав, Валенктина; худож. Н. Каламєєць. - Київ: Грані-Т, 2013. -97 с.: іл.
Межа між радістю й сумом, сміливістю й боягузтвом, добром і злом — дуже тонка. Лис-чарівник Вертихвіст відчув це на власній шкурі, а третьокласники Оксі, Бо та Владик побачили на власні очі. Саме тому різдвяна пора стала для пухнастої беззахисної ялинки вирішальною, а для суворої вчительки Віри Григорівни — справжнім перевтіленням. Усі дива в новій еко-казці Валентини Вздульської почалися з Вертихвостових капостей і бажання повернути деревцю життя, завершилися відчайдушним спуском з гори на санчатах, а між тим мешканці невеликого містечка спізнали чимало чудес, пригод і перевтілень.

Віллемс, М. Історія Діви та Блохи / М. Віллемс; пер. з англ. С. Орлової; іл. Т. Дітерліцці. - Харків: Віват, 2018. - 73 с.: іл.
Діва, маленька собачка з хоробрим серцем, ніколи не мріяла про подорожі. Але якось поряд із її милим двориком у серці Парижа раптом опиняється Блоха, справжній гультяй і непосида. Несподівана дружба між котом-безхатьком і пещеною собачкою назавжди змінює їхні життя, допомагає долати страхи і кличе до мандрів, адже великі відкриття починаються з маленьких кроків. Перед вами світла історія з театральним присмаком про справжню дружбу і світ, сповнений добра.

Воллімен, Д. Професор Астрокіт / Д. Воллімен; пер. з англ. К. Міхаліциної. - Львів: ВСЛ, 2019. - 67 с.: іл.
Куди зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Час відірватися від Землі й дослідити межі космосу! Разом із мудрим професором Астрокотом ти дізнаєшся багато цікавого про планети, сонячну систему, галактики. Довідаєшся, як подорожувати неозорим космосом, якими мають бути скафандр і ракети, як функціонують супутники і що відбувається на Міжнародній космічній станції. Отож: «Задраїти люки й пристебнути паски безпеки!» — ми вирушаємо у захопливу мандрівку космічними просторами.

Вілліс, К. Ботанікум / Вілліс, Кесі; пер. з англ. А. Богоніс. - Львів: ВСЛ, 2019. - 96с.: іл.
Якщо ви хочете поринути у світ рослин, дізнатись більше про флору нашої планети, то Кеті Вілліс сповна дає таку змогу. «Ботанікум» - енциклопедія, яка варта того, щоб її прочитали. Ласкаво просимо до «Ботанікуму»! Цей музей відкритий цілодобово. Він став притулком для надзвичайної колекції рослин: від крихітних водоростей до неймовірних рослин-хижаків. Тут також є гриби та лишайники дивовижних кольорів. Дізнайтеся про те, як еволюціонували рослини та як пристосувалися для того, щоб вижити. Аби дослідити царство рослин у всій його красі, заходьте сюди. Казкові ілюстрації вчать бачити красу навіть у звичайному листочку чи морквинці. Оформлення книги - на вищому рівні! Стиль дуже незвичайний і водночас цікавий, десь на межі між реалізмом та стилізацією. Обкладинка міцна і якісно зроблена.

Венблад, М. Ось як працює тіло людини всередині та зовні / Венблад, Матс; пер. зі швед. С. Орлової. - Харків: Віват, 2019. -99 с.: іл.
Тіло людини — надскладна конструкція. Щоб зрозуміти, як воно працює зсередини та зовні, треба збудувати його, поринувши у фантастичний світ клітин та органів. Лише так можна знайти відповіді на безліч запитань… Як рухається тіло людини? Як працює мозок і де «зберігається» пам’ять? Чому кровоносні судини сині, хоча кров червона? Чому люди мають різний колір шкіри? Як діють клітки-убивці? Коли ми чхаємо і чому в нас закладає вуха? Що таке ДНК? Як ми дізналися про тіло так багато? Що чекає на нас у майбутньому?

Вольямс, Д. Бабця-бандитка: роман / Вольямс, Девід; пер. з англ. І. Ємельянової. - Київ: Видавнича група "КМ-БУКС", 2017. - 224 с.: іл.
Ох, це дуже смішна історія!! Навіть з точки зору дорослої людини - це комічна історія високої якості. Знайомтеся, це Бенова бабуся. Вона наче зійшла зі стоінок підручника: товсті окуляри, сиве волосся, латки на закасаних рукавах, та виявляється що вона... міжнародна злодійка, викрадачка коштовностей! Бабця-бандитка показує весь колорит життя грабіжників. Якби це дивно не звучало. Вона наче зійшла зі сторінок підручника з кримінального права. Комічна, цікава, нова і унікальна історія! Для дітей (того віку, що я описала) вона буде дуже актулаьною!! Тут ще гарні графічні картинки. Вони, на жаль, чорно-білі, але гарні. Єдине попередження: обережно!!! зухвалі грабіжники!!!!!


ДіКамілло, К. Завдяки Вінн-Діксі: повість / ДіКамілло, Кейт; пер з англ. В. Панченка. - Київ: Рідна мова, 2018. - 127 с.: іл.
Це ще одна зворушлива історія від К.ДіКамілло. Як і в інших історіях, у цій також є нещасний головний герой - дівчинка Індія, яка не має друзів, живе разом з батьком і відчайдушно намагається відшукати бодай когось, кому буде цікавою. Одного разу у супермаркеті вона несподівано навіть для себе захищає бездомного пса - і так в її будинку з'являється Вінн-Діксі. І вже разом вони будуть знайомитися із сусідами, влаштовувати вечірки і влаштовувати долі різних людей - і саме завдяки цьому відчують себе потрібними. Тепла і ніжна історія. Вона несумна, без трагічних подій, а сповнена самотністю головної героїні, постійними пошуками щастя, рідної душі та гармонії із собою. Індія змогла знайти підтримку в людей, від яких вона її не чекала (навіть хлопець, що знущався з неї, виявився не таким вже і поганцем). Вінн-Діксі дійсно зміг змінити життя не лише Індії, але і всього містечка. Надзвичайно чудова, мила книжечка. Читається легко і захопливо, допомагає краще зрозуміти світ дитини і те, що інколи ховається за банальними фразами і не завжди зрозумілими діями.

Зубси: пять історій про Зубси / авт. ідеї, передм. М. Кондзелка; іл. Л. Бегай. - Львів: Ірбіс Комікси, 2019. -48 с.: іл.
Цікава спроба розповісти про зубну гігієну за допомогою коміксів. Друзі Аня і Марко – звичайні діти. Вони відпочивають у таборі, ходять до школи, проводять час із однолітками, а ще – разом із читачами вчаться правильно доглядати за зубами. На сторінках коміксу оживають маленькі «зубси» – 20 молочних зубів. Ці персонажі спілкуються, влаштовують вечірки, радіють, коли їх годують корисною їжею, і хворіють, коли їх забувають почистити. Історії доповнені профілактичними порадами про догляд за зубами, а також пізнавальними фактами про історію виникнення зубної щітки та секрети білосніжної усмішки.


Каляндрук, Т. Б. Дітям про козаків / Каляндрук, Тарас Богданович. - Львів: Апріорі, 2018. -87 с.: іл.
Видання розраховане на дітей шкільного віку, батьків та всіх хто цікавиться історією та особливо історією козаків. Найважливішим для козаків в бою було вміння блискавично вирішувати, виходячи з найнесподіваніших ситуацій. А якою ж була культура українського козацтва? Шанувалися військові традиції та звичаї? Та чи існувала спеціальна психофізична підготовка козаків? Книга пропонує відповіді на ці питання та доповнює її цікавою історією про характерників та пластунів.

Касдепке, Г. Велика книга почуттів: оповідання для  дітей / Касдепке, Гжегож; пер. з пол. Я. Івченко. - Львів: Урбвно, 2018. - 253 с.: іл.
«Велика книга почуттів» складається із чотирьох виданих раніше книжок: «Тільки без поцілунків!» Або як дати собі раду з деякими почуттями»; «Любить, не любить... або далі про почуття»; «Жах! або звідки беруться діти»; «Команда пані Мілки, або про повагу, сміливість та інші цінності». Це збірка кумедних оповідань про пані Мілку, особливу виховательку, паяцика з лялькового театру й шестирічних дітлахів з дитячого садочка, яких ви неодмінно полюбите. У «Великій книзі почуттів» ви знайдете різні історії, зокрема: про смуток, сором, зневагу, ревнощі, любов, ненависть, чесність, повагу, сміливість, співчуття, страх, почуття вини - а ще розповідь про те, звідки беруться діти. Наприкінці кожного оповідання є практичні поради для дітей та дорослих.

Каста, С. Експедиція з мурахою Софі: досліджуємо природу навколо нас / Каста, Стефан; пер. зі швед. Г. А. Мамчур. - Київ: Час майстрів, 2019. - 224 с.: іл.
Ти ступаєш на газон і приминаєш траву, та чи знаєш, яку саме? Як називається дерево поруч із тобою? Які в нього плоди? Що це за блакитна квітка і жовтий метелик на ній? Оці червоні ягоди їстівні чи отруйні? Який гриб смачніший — лисичка чи сироїжка? Поглянь уважніше під ноги! Бачиш мурашку? Вона крихітна, тому знає про природу все до крихти. Хочеш дізнатися про те, що тебе оточує, — не гай часу, вирушай в експедицію з мурахою Софі! Ґаджети монополізують увагу сучасних людей. Вони надають інформацію, розвивають логічне мислення, та лише природа вчить творити. Виявити любов до дітей — значить дати їм силу стати творцями. Тому ми прагнемо долучити дітей до пізнання природи. 


Кротюк, О. П. Прилетіла пташечка: традиційні свята народного календаря з творчими забавами / Кротюк, Оксана Петрівна; худож. О. варкач. - Львів: Апріорі, 2017. - 63 с.: іл.
Ця книжка відкриє перед вами красу і шляхетність нашого народу. Бо у народному календарі, який формувався віками, не було нічого випадкового. Як і немає жодної випадковості чи зайвини в народних традиціях. Недаремно вони пережили віки. Прочитавши книжку, дитина знатиме весняні народні свята, ігри й забави та навчиться робити чимало мистецьких речей. У світі тисячі народів. А відрізняються вони мовою, культурою і традиціями. Тим і цікаві один одному. У роботі над цією книжкою авторка послуговувалася дослідженнями відомих етнографів: Степана Килимника (1889-1963), Олекси Воропая (1913-1989) та Василя Скуратівського (1939-2005). В книжці використано веснянки з фольклорних записів хору «Гомін» та світлої пам’яті Леопольда Ященка.

Ліндгрен, А. Пригоди Еміля з Льоренберги: повісті / А. ліндгрен; пер. зі швед. О. Д. Сенюк. - Київ: Рідна мова, 2020. - 247 с.: іл.
Більш ніж півстоліття трилогія про Еміля — найулюбленіша з книжок Астрід Лінґрен у Швеції. Знають і люблять пустуна з Льонеберґи в усьому світі. Юним читачам буде цікаво дізнатися про пригоди цього розумного, допитливого і винахідливого хлопчика, який постійно потрапляє в халепи. То він ставить мишоловку під стіл, в яку потім упіймася… батько, то змушує наймичку Ліну стрибати з даху, щоб вирвати зуба, то піднімає на флагшток сестричку Іду, щоб вона побачила околиці, то викопує яму-пастку для вовка, в якій опиняється начальниця притулку…


Лущевська, О. Безхвоста / Лущевська, Оксана; худож. Я. Гавриш. - Харків: Віват, 2018. - 63 с.: іл.
"Безхвоста" - перша українська графічна повість для дітей 6-9 років. Чи доводилось вам грати у шкільному театрі? Тоді вам точно будуть знайомі і припадуть до смаку події, описані у новій книжці Оксани Лущевської. Якщо точиться боротьба за роль Лисиці, усі методи і засоби виправдані. А може, таки ні? Ця добра історія – про справжню дружбу, найкрутішу кураторку арт-студії і таку знайому «Рукавичку», яку ми всі спізнаємо по-новому. І вас обов’язково зачарує дивовижний світ, створений Яною Гавриш, весь зітканий із напівсвітла і легких олівцевих штрихів.

Нельсон, Д. Історіум / Нельсон, Джо; пер. з англ. Д. Завалій. - Львів: ВСЛ, 2018. - 96 с.: іл.
Якщо Ви шукайте способи, як зацікавити дитину історією, то ця книга ідеально виконає це завдання. У ній розкривається древній світ, повний таємниць і чудес. Читаючи її, ніби прогулюєшся залами музею археології та стародавніх цивілізацій. У кожному розділі книзі описуються цікаві археологічні знахідки, виявлені вченими в різних частинах світу (Африка: Південна і Західна Африка, Стародавній Єгипет; Америка: ольмеки, майя, ацтеки, хоупвеллская культура, пуебло; Азія: стародавні Індія, Китай, Японія, Корея; Європа: кельти, вікінги, Стародавній Рим, Давня Греція; Близький Схід: Месопотамія, Стародавній Левант, Стародавня Персія, ранній іслам; Океанія: Австралія, Меланезия, Полінезія, маорі). Про кожній частині світу, культурі або народі є невелике введення, а також чіткі та великі зображення знайдених там захоплюючих знахідок-експонатів з описами, коли і де вони були знайдені і яке було їх призначення. всі зображення-експонати підібрані відмінно, деякі навіть лякають. Для мене найцікавішим було опис моаї з острова Пасхи (відомі монолітні кам'яні статуї). Дивовижна книга.

Пасічник, Н. Терезка з Медової: моїй таксі Сюзі присвячую / Пасічник, Наталя; худож. І. Ключковська. - Львів: ВСЛ, 2014. - 63 с.: іл.
Ця повість, відзначена першою премією конкурсу «Коронація слова», розповідає про таксу Терезку, яка мешкає у Львові на вулиці Медової Печери. Поки Терезчиної господині немає вдома, удвох із сусідським псом Бровком вони мандрують сторінками улюблених книг, відвідують виставку собак і навіть полюють на чупакабру…

Старк, У. Диктатор / Старк, Ульф; пер. зі швед. Г. Кирпи. - Київ: Основи, 2018. - 35 с.: іл.
Диктатор лягає спати і наказує зірок світити, диктатор прокидається і наказує манної каші цю секунду охолонути. Все це у нього дуже добре виходить, він найкращий в світі тиран. І, здається, все навколо вже й забули, що він просто-напросто дитина. Але якщо диктатор дуже маленький, йому врешті-решт може стати дуже самотньо. Тому що не можна наказати комусь бути твоїм другом. "Диктатор" - класика шведської дитячої літератури Ульфа Старка і талановитого фінського ілюстратора Лінди Бондестам - мабуть, перша антиутопія для самих маленьких. Це смішна і ніжна історія про те, як важливо не забувати, що на світі є любов.

Турбаніст, Д. С. Паровози, тепловози, електровози від А до Я: велика енциклопедія / Турбаніст Дмитро Станіславович. - Київ: Кристал Бук, 2019. - 161 с.: фотоіл.
Залізничний транспорт скоро святкуватиме свою двохсоту річницю! За ці роки локомотиви зробилися набагато швидкішими та потужнішими, а залізничні колії протягнулися на багато тисяч кілометрів. Завдяки титанічній праці цілих поколінь винахідників та інженерів було створено унікальні за своєю технічною досконалістю паровози, тепловози, електровози. Ця енциклопедія познайомить читачів з локомотивами різних типів від початку ХІХ ст.. до сьогодні. Адресовано допитливим дітям і дорослим.


Чаклун, О. Справжнє диво: казки / Чакулун, Олег; худож. М. Кошулінська. - Київ: Фонтан казок, 2016. - 47 с.: іл.
Лише справді добросердна дівчинка може подружитися зі сніговиком. Лише справді сміливий хлопчик може врятувати маленьку подружку від страшного птаха. Лише зі справжнім фантазером і мрійником дружи­тимуть морські баранці та веселка в небі. А все тому, що ці казки вчать бачити незвичайне в звичайному, цікаве в буденному, казкове в усьому, що нас оточує. Вони розвивають у дитини кмітливість, наполегливість, совісність і добре серце. Своєю новою книжкою популярний український дитячий письменник Олег Чаклун укотре доводить, що добра казка - це справжнє диво!

Щерба, Н. В. Королева часу: казкова повість / Щерба, Наталія Василівна; пер. з рос. Н. Косенко. - Харків: Школа, 2019. -79 с.: іл.
Овіяна цифровим вітром, оповита чарами — зимова казка від автора «Часодіїв» Наталії Щерби! Ох, і пощастило дітям із часодійного світу! Вранці, напередодні Нового року, вони відзначають ще одне свято — День подарунка під подушкою, причому подарунки їм приносить сам Час! Та іноді все відбувається не так, як уявлялося. Фелікс, Оллі й Том впевнені, що Час щось переплутав і вони отримали геть не ті подарунки, на які заслужили. Проте, може, помилки ще можна виправити? Поки б’є годинник на старій вежі, можливо все — добрі чудеса і зле чаклунство, здійснення недосяжної мрії та крах усіх надій… Тільки б устигнути до дванадцятого удару!

Немає коментарів:

Дописати коментар