Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 17 грудня 2020 р.

Книжкові новики

Нещодавно наша бібліотека поповнилася новими книжечками. Це й сучасна художня, краєзнавча, галузева, дитяча література, цікаві серії. До вашої уваги-новинки для читачв середнього  та старшого шкільного віку, які з'явились у фонді нашої бібліотеки.

Арєнєв, В. Дитя песиголовців: книга з трилогії "Сезон Кіноварі" / Володимир Арєнєв; худож. О.В. Продан. - Харків: АССА, 2018. - 415 с. : іл.
«Дитя песиголовців» увійшло до п’ятірки кращих українських книжок 2018 року за версією відеоблоґерів, а також у рейтинг «Найважливіших українських книжок 2018 року». У грудні 2018 року портал «Барабука» назвав «Дитя песиголовців» кращим українським фентезі для підлітків, а вже у 2020 році книга отримала премію ім. М. Коцюбинського в категорії «Дитяча література». У травні 2019 року Володимир Арєнєв увійшов до списку «25 кращих письменників України». 
Марта на прізвисько Відьма знає, чому батько повернувся з-за річки саме таким. Та вона досі не уявляє, що тепер їй робити і як його врятувати. Здається, єдина людина, котра може допомогти, — класний керівник Людвіг Штоц, та він віднедавна дуже сильно змінився. І це не дивно: після того, як в місті з’явилися песиголовці, все пішло шкереберть. Так, неначе минуле прокинулося й проростає у теперішньому житті гострими драконячими зубами…

Арєнєв, В. Порох із драконових кісток: книга з трилогії "Сезон Кіноварі" / Володимир Арєнєв; худож. О.В. Продан. - Харків: АССА, 2019. - 287 с. : іл.
Володимир Арєнєв — автор трьох десятків творів, які видавалися українською, англійською, естонською, литовською, німецькою, польською, російською, словацькою, французькою та іншими мовами. Лауреат численних міжнародних премій. У 2014 році на загальноєвропейському фестивалі любителів фантастики «Єврокон» у Дубліні був визнаний найкращим автором фантастики для підлітків. Роман «Порох із драконових кісток» — фіналіст премій «Рейтинг критиків», «Літакцент» та «Книгуру».
Старшокласницю Марту кличуть Відьмою — і не даремно. Характер у неї складний, та й життя непросте: батько поїхав на заробітки, тож жити доводиться з мачухою, яку Марта терпіти не може. А після випускного класу лишатися у Нижньому Ортинську вона не хоче: містечко занедбане, прикордонне, тут немає жодних перспектив для молодої амбітної дівчини От тільки для вступу до столичного універу Марті потрібні гроші, багато грошей. І тому вона робить те, що в принципі законом заборонено. Викопує й заклинає те, що охоче купують на «чорному ринку», — давні токсичні кістки. Кістки драконів, що колись правили цією країною.

Бачинський, А. М. З Ейнштейном у рюкзаку: повість / А. М. Бачинський; іл. М. Вінклер. - ВСЛ, 2019. - 150 с. : іл.
Книга про те, як учні 7-го класу разом із своїм вчителем фізики мандрують на два тижні у лісову школу. Та вони будуть не тільки повторювати усе вивчене із фізики за рік, але й використовувати ці знання на практиці, розв'язувати практичні задачки. Але так трапляється, що певна групка школярів опиняється дуже далеко від табору і їх чекають дивовижні пригоди! Вони будуть справлятися із водною стихією, мандрувати невідомими місцями і навіть потраплять до рук злочинців! І їм допоможе із усім цим справитися якраз фізика! Тобто, знання з неї! Андрію Бачинському вдалося надзвичайно вдало і дуже цікаво поєднати теоретичні знання з фізики із пригодницьким сюжетом! Тому, усім учням середньої школи однозначно рекомендую! Буде цікаво!


Булаховський, К.А. Цікаве мовознавство / Кирило Анатолійович Булаховський; обкл. Н. Кристєвої - Львів: Апріорі, 2019. - 199 с. : іл.
Ця книга призначена учням, вчителям, фахівцям та всім зацікавленим цією дуже цікавою темою - мовознавством. В наш час мовознавство дуже важлива та актуальна тема для вивчення та дослідження. Мова складна річ, що приховує від нас чимало таємниць. Розкрити їх, пірнути в їх глибини нам допомагає цікаве мовознавство. Дане видання стисло, але цікаво розповідає про письменство і мову народів світу: від самої стародавності до наших часів. Яка мова з'явилася першою, а яку називають "мертвою"? Якими мовами говорили зниклі народи і які послання вони отримували від позаземних цивілізацій? Послання ці отримували, про що свідчать стародавні письмена. Як писали фараони і що таке китайська грамота? Як правильно вимовляти слова? Де потрібно ставити наголос? Як навчитися переводити тексти, щоб вони були якісними і цікавими? Про все і навіть більше розповість чудова книжка.

Варга, Д. Моє серце й інші чорні діри / Джасмін Варга; пер. з англ. Ю. Костюк; дизайнер обкл. Р. Куртвелієва - Харків: Віват, 2019. - 255 с.
Історія легка і має на меті повчальний характер. Головні герої підлітки, але проблеми і переживання притаманні для людей будь якого віку. Айзель та Роман двоє підлітків, які зламались. Читачеві на перший погляд може здатись, що це нісенітниці. Надумані проблеми, переживання та біль, яку кожен дорослий вирішить з легкістю. Але ні. Кожному треба якусь чужу людину, незнайомця. Якір ,який втримає на плаву і вдихне повітря у спотворену душу. Людину, яка поверне до реалій та до тих близький, які і так чекали допомогти. Ці двоє героїв зустрілись, щоб покинути цей світ. Натомість та зустріч дала їм надію на життя. Саме такі книги потрібно читати для тих хто у депресії або на роздоріжжі. Не типові психологічні книжки, які мають наперед відомий розумний текст, а проста історія, яка може статись і у реальному житті. Також цю книгу варто читати батькам. Запам'ятайте говорити ніколи не пізно. Інколи треба битись через броню непорозуміння. Але саме це може врятувати життя вашій рідній людині.

Вздульська, В. Генрі Форд / Валентина Вздульська; худож. І. Рудовська, - Київ: Агенція "ІРІО", 2019. - 125 с. : іл.
Ви любите автомобілі або літаки? Стежите за технічними винаходами? Читаєте про нові девайси? Плануєте вчитися в бізнес-школі? Цікавитеся постатями геніїв? Залюблені в історію? Якщо ви або ваша дитина робите бодай щось із цього, тоді вам точно буде цікаво прочитати книжку про Генрі Форда! Форда називають одним із найбагатших і найвпливовіших підприємців в історії. А його справа досі живе та процвітає! Біографія Генрі Форда познайомить вас з людиною, яка знала чого хоче і вміла за це боротися! Форд був цікавою, мужньою, сміливою особистістю. Він присвятив життя своїй пристрасті – створенню першокласних авто, які стали доступні для більшості. Генрі Форд рішуче йшов до своїх цілей, ризикував, починав спочатку і перемагав. Якщо ви хочете навчити свою дитину бути амбіційною, зацікавити її наукою та технікою, розповісти про вплив автомобілів на хід історії людства. Тоді неодмінно почитайте біографію Генрі Форда разом. Великий промисловець змінив реальність цілої епохи! Його ім’ям названі заклади освіти та культури, медичний центр, стадіон, аптеки, бібліотеку, вулиці та навіть міста в Каліфорнії й Канаді. Досі компанія «Форд» належить до найбільших світових корпорацій. Книжка про Генрі Форда захоплює пригодами, де є боротьба та кохання, досягнення та поразки, успіх та мудрість. А головне – це реальна історія про справжніх людей. Радимо книгу про Форда купити для всіх хлопчиків та дівчаток, які цікавляться технологіями, транспортом та прагнуть створювати щось корисне.

Войтенко, О. У світлі світляків / Ольга Войтенко; обкл. А. Годісь. - Львів: ВСЛ, 2019.
Хто з нас не думав : « А що, як колись станеться катастрофа й увесь зв’язок пропаде. Мобільний, інтернет, а на додачу, ще й вся електроенергія зникне». Саме це стається в книгах «У світлі світляків». В один момент пропадає зв’язок, наступає темрява, а люди впали в сплячку – просто заснули, хто де був. На додачу до цього всього – в серпні почав падати сніг. Якимось дивом, деяким підліткам вдалося не впасти в сплячку. І саме їм доводиться розгадувати таємницю, що ж сталося і що тепер робити. Інтернето - залежна дівчинка, яка багато років не виходила за межі квартири, не дуже популярний в школі хлопчик-книголюб, і хлопчик, який лежить в лікарні в комі, але вийшов з неї, тоді, коли інші заснули. Вони і будуть розгадувати таємницю темряви. Це міг би бути звичайний пост апокаліптичний підлітковий роман, але є одне але. В книжці присутні привиди, напівміфічні істоти і….дракон)) То ж, виходить, що це постапокаліптичне фентезі))

Кокотюха, А. Гімназист і Біла Ворона: пригодницько-детективна повість / Андрій Кокотюха; ред. І. Малкович; худож. обкл. І. Сулима. _ Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 269 с.: іл.

Київський гімназист Юрко Туряниця вже розгадав загадку Чорної Руки і переміг Вогняного Змія. Але тепер йому протистоїть набагато небезпечніший ворог — невловима Біла Ворона. Так називає себе лиходійка, котра полює на дітей в інтернеті. Біла Ворона вишукує тих, хто не схожий на інших, і затягує їх у свої смертельні тенета. А допомагають їй, зокрема, й учні Першої зразкової гімназії. Юрко мусить зупинити Білу Ворону. Ітутуже замало помочі старого сищика Назара Шпига й вірного бульдога Джентльмена. Потрібна людина, яка вміє полювати у віртуальному світі, щоб вигнати ворога у світ реальний. Тожу команді поповнення: безстрашна фронтова розвідниця Яна Вогник. І хай ворог гострить пазурі та дзьоби, наші герої не складають зброї!.. Третя книга детективної трилогії провідного майстра цього жанру Андрія Кокотюхи «Гімназист і Біла Ворона» не залишить байдужими нікого — ні дітей, ні підлітків, ні дорослих. Шаленого читання!

Лущевська, О. В.  Скелет без шафи / Оксана Василівна  Лущевська; худож. К. Артішок. - Харків: Ранок, 2019. - 93 с. : іл.
У житті підлітків бувають моменти, коли вони почуваються так самотньо… Друзів у Ані фактично немає, через статуру її часто обзивають і ображають однокласники, найкраща подруга Кіра переїхала в інше місто… Єдина відрада дівчинки — це наука. Зокрема, анатомія. Аня мріє стати експерткою з медицини та веде анатомічний блог. А ще має особливого таємного друга. Він завжди підтримає, зрозуміє й розрадить. І, можливо, допоможе дівчинці стати впевненішою та популярнішою серед однокласників.



МакКенна, Д. Як перетворити  $ 100 на $ 1000 000: Заробляй! Зберігай! Інвестуй! / Д. МакКенна, Д. Глайста, М. Фонтейн. - Харків: Видавнича група "Основа", 2019. - 143 с. : іл.
Можливо, хтось мріє заробити перший мільйон, а хтось і не ставить собі таку мету, але прагне бути фінансово незалежним та спроможним забезпечити власні потреби. Ця книга саме про це — фінансову свободу. Як забезпечити собі яскраве життя, без боргів та «рожевих» мрій. Ця книга створена допомагати. Вона розповідає про: визначення фінансової мети; створення бюджету; способи заробітку; заощадження та інвестування.
Книга пояснює, чому значно краще заощаджувати, ніж витрачати гроші. Вона висвітлює особливості простого керування грошима, зокрема: складання та дотримання коротко-, середньо- та довготермінового плану і бюджету; розумне поводження з грошима — СЗС (спершу заплати собі); застосування фінансових інструментів (відкриття ощадного рахунку, управління відсотками від заощаджень та цінними паперами). Генеральні плани: «Влаштуйся на роботу», «Твій односторінковий бізнес-план», «Твій двосторінковий план мільйонера» та багато іншого на сторінках цього гіда. Економічні реалії ілюструють яскраві малюнки, які допомагають пояснити складні фінансові концепції та методи їхнього застосування.

Моос, Е. Дивовижна Еббі: королева драми / Емма Моос; пер. з англ. Ю. Садоха. - Харків: Ранок, 2019. - 264 с. : іл.
Еббі, завжди оптимістично налаштована дівчина, здавалося б, не повинна мати причин для суму: вона отримала довгоочікувану роль у важливій шкільній виставі, стала лідеркою команди дівчат-влогерок, та й хлопець, який їй подобається, не байдужий до неї… Та от якось усе летить шкереберть: вона не може впоратися з домашніми завданнями та як слід підготуватися до контрольних, як наслідок — отримує погані оцінки; уїдлива «королева школи» Дакота постійно знущається з неї й підступно поводиться, та ще й цей хлопець… Читайте про те, як врешті все склалося у Дивовижної Еббі, чи вдалося їй впоратися з усіма своїми заняттями, чи довелося від чогось відмовитися, та чи зробить той хлопець нарешті перший крок… Видання для дітей середнього та старшого шкільного віку й дорослих.

Моос, Е. Люсі Локет: нлайн-катастрофа / Емма Моос; пер. з англ. Ю. Садоха. - Харків: Ранок, 2019. - 271 с. : іл.
Родина Люсі щойно переїхала зі Штатів до Англії. На дівчину чекають нові школа, вчителі й однокласники. Дівчина дуже хвилюється, чи добре сприймуть її, чи вдасться знайти друзів. Адже на шляху до спілкування з іншими в Люсі є одна маленька перепона… Та, як виявилося в перший день у школі, не одна… І що б ви думали, порадила дівчині її найкраща подруга зі Штатів? Почати знімати свій влог! Люсі обурена: нізащо, вона вже й так осоромилася! Проте життя — мінлива річ. Читайте про те, чи зможе Люсі завоювати прихильність однолітків, розпочати свій влог, а головне, знайти справжніх подруг і щире кохання. Книга призначена для дітей середнього та старшого шкільного віку.

Мотрич, К. В. Трьохсотлітня Голгофа. Фавор: роман / Катерина Мотрич. - Київ: Ярославів Вал, 2018. - 524 с.
Гостросюжетний роман «Трьохсотлітня Голгофа. Фавор» – про Україну сьогоднішню, колишню і дуже-дуже древню. Про Україну, яка попри її свіжі й задавнені рани не здатна подолати свій недуг, свою Голгофу. Україну, яка опинилась в епіцентрі битви двох цивілізацій – європейської і азійсько-ординської (московської). Це битва двох світів – світу світла і світу темряви за долю Європи і всього людства. Чи переможе в ній Світло? Чи вистоїть Україна? Відповідь шукайте в романі Катерини Мотрич, адже його дія триває від княжої доби і сягає аж 2077 року.


Серія книг Парвела, Т. Кеплер 62 / Парвела, Тімо, Сортланд, Бйорн; пер. з фін. І. Малевич; іл. П. Пітканен. - Київ: BOOKCHEF: Форс Україна, 2019
Земля перенаселена і її ресурси вичерпуються. Тринадцятирічний Арі піклується про свого хворого братика Йоні. Разом вони починають грати в нову комп’ютерну гру «Кеплер62», у якій майже ніхто не може перемогти. Що відбувається з гравцями, які проходять фінальний рівень? Чи «Кеплер62» насправді є лише грою? Дивовижна пригода починається... Автори Тімо Парвела з Фінляндії і Бйорн Сортланд з Норвегії, а також ілюстратор Пасі Пітканен створили захоплюючий світ, в якому дружба випробовується серед незвіданого простору. Книжками цієї фантастичної серії зачитуються підлітки багатьох країн світу. І навіть ті, які не дуже люблять читати.

Поетична енциклопедія: в 2 томах. Т.1: Герої Майдану / упоряд. О. Федишин - Івано-Франківськ: Видавець Супрун В. П., 2016. - 229 с. : фотоіл., іл.
Видання містить поетичні присвячення кожному Герою Небесної Сотні - Герою України, удостоєному ордена "Золота Зірка" чи ордена Героїв Небесної Сотні. Національна свідомість, патріотизм, жива мораль -виховний ідеал книжки. Книжка укомплектована збірками віршів по регіонах україни, де проживали полеглі патріоти.

Серія книг Пунсет, А. Клуб червоних кедів: повість / Ана Пунсет; пер. з ісп. О. Забари; іл. П. Гонсалес. - Львів: ВСЛ, 2019, 2020. 
Прикольна підліткова книга про подружок школярок. Лусія, Фріда, Беа, Марта - хоч дуже різні за характерами й інтересами, але найкращі подружки ще з першого класу. Дівчатка завжди підтримують одна одну, і навіть створили "Клуб червоних кедів", - свій дівчачий клуб, із власними правилами та обіцянками. Марта переїздить із батьками жити до іншої країни, але подружки навіть на відстані дружать, підтримують, піклуються одна про одну. І коли Лусія, Фріда і Беа дізнаються про конкурс, приз у якому - подорож до нового місця проживання Марти, та ще й білети на концерт Джастіна Бібера - вони розуміють, що мають перемогти! А для цього потрібно створити танцювальну групу! Та у дівчаток будуть конкурентки - школярки із гурту Модних, що також претендуватимуть на виграш! У цій книзі ви знайдете теми дружби, сварок між подругами і примирення, шкільні питання, і, звичайно ж, перші симпатії, несміливі погляди і питання: "Чи запросить врешті-решт хлопець, який так тобі подобається, на побачення"?

Соломун, К. Виставлю тебе на Facebook: повість / К. Соломун; пер. з хорв. В.
Криницького. - Київ: Рідна мова, 2019. - 191 с. : портр.
"Хочу бути людиною" - пише головна героїня цієї підліткової повісті хорватської письменниці та перекладачки Катаріни Соломун. У одному зі своїх творів вона описала однокласницю, яку майже всі вважали "крутою" і "класною". Вона гарна, модна, весела, має гроші й найкраще одягається. Усі хлопці стікають слиною, коли на неї дивляться, усі дівчата їй заздрять. Але біда в тому, що до інших вона ставиться, як до речей. Вона може познущатися при всіх з однокласниці. Може змусити її робити щось бридке й противне, бо їй того хочеться - і вона може. І здебільшого їй ніхто не може заперечити. Людей для неї не існує. "Виходить, я НЕ хочу бути такою, як вона. Не хочу людям завдавати болю. Бо люди – не просто тимчасові персонажі у нашім житті, не просто номери, не якісь аноніми. А понайбільше не хочу бути порожньою і нездатною співчувати" - пише головна героїня. Але вона не просто моралізатор чи Дон Кіхот, який вирушає на бій з вітряками. Вона сама опинилася під прицільним вогнем "крутої" однокласниці, і від цього страждає її дружба і перше почуття до хлопця, від цього вона не може нормально спілкуватися з мамою і отримує погані оцінки на уроках, ризикуючи закінчити навчальний рік з поганим балом. Як з цим боротися? Як долати булінг у школі? Самотужки чи комусь розповісти? Наразитися на небезпеку фізичної розправи чи поскаржитися вчителям і стати ізгоєм в компанії, бо всі вважатимуть тебе стукачем? Підліткове життя не таке просте, як здається дорослим - вони ж про свої шкільні проблеми вже забули. Але не забула Катаріна Соломун. Її живі персонажі й чудово продумані сюжети не дають відкласти книжку аж поки не прочитаєш до останньої сторінки й дізнаєшся, чим закінчилася історія. Чи не закінчилася і буде продовження? Точно буде. Зло забилося в куточок, але ще не переможено. Воно готовить новий удар.

Чбоскі, С. Привіт, це Чарлі! або Переваги сором'язливих: роман / Стівен Чбоскі; пер. з англ. А. Гусака; дизайн обкл. Т. Філатової. - Київ: Рідна мова, 2019. - 231 с.
"Привіт, це Чарлі! або переваги сором'язливих" Стівена Чбоскі - один із найкращих романів для підлітків і про підлітків, які мені коли-небудь доводилося читати. Його часто порівнюють із "Ловцем у житі" Дж. Д. Селінджера, адже обидва головні герої - хлопці-підлітки, які лише починають шукати себе у світі дорослих і він не завжди такий, яким би вони хотіли його бачити: з дорослими важко знайти спільну мову, а друзі часто виявляються несправжніми. Я б не сказала, що ці романи якось схожі за сюжетом, але вони обидва, безперечно, чудово справилися із відображенням буремного внутрішнього світу підлітка. Головний герой Чарлі - дуже самотній і невпевнений у собі підліток, якому довелося пережити спочатку втрату тітки, з якою він був дуже близьким, а потім вкорочує собі віку єдиний його шкільний товариш і хлопець залишається сам-на-сам зі своїми переживаннями. Мабуть саме тому, що він такий самотній, він і вирішує звірятися невідомому адресатові і пише йому листи. Це дуже хороша, глибока, хоча й доволі просто написана книга. Шкода, що я не мала її, коли сама була в підлітковому віці.

Немає коментарів:

Дописати коментар