Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 20 січня 2022 р.

Бібліоновинки для тинейджерів

Часто діти, які не люблять читати, просто тому, що не знайшли ще історію, яка їх зацікавила б і надихнула. Справді, знайти книгу, яка була б близька за духом, говорила б з підлітками зрозумілою для них мовою і на ті теми, які їх турбують, непросто. В нашій бібліотеці користувачі даного віку  мають змогу вибрати літературу, яку рекомендують їх ровесники на поличках "Хіти читання" та знайомитися  книжковими новинками на сторінках нашого блогу. Пропонуємо свіженькі книжечки, які з'явилися у фонді нашої бібліотеки.

Дей Джордж, Д. Сонце і Місяць, Сніг і Лід : роман / Дей Джордж, Д.; пер з англ. Г. Рис; обкл. А. Сурган. - Харків :ВСЛ, 2018. - 383 с.
Наймолодша з дев'яти дітей дроворуба не має імені. Дівчина живе з родиною на далекій Півночі, де панує вічна зима, у чому нібито винні тролі. Якось вона рятує чарівного оленя, і за це він дарує дівчині ім'я та здатність розуміти мову тварин. Одного дня до дроворубової хатини приходить величезний білий ведмідь-­ізбйорн і пропонує угоду: якщо дівчина житиме з ним у палаці один рік та один день, він подарує її сім'ї багатство. Яку таємницю приховує ізбйорн і чи вдасться дівчині її розгадати - читайте у захопливому романі американської письменниці, авторки бестселерів для дітей за версією The New York Times Джесіки Дей Джордж «Сонце і Місяць, Сніг і Лід».

Едмондс, Д. Робот під прикриттям : мій перший рік серед людей: роман / Д. Едмондс, Б.Фрейзер; пер. з англ. Г. Лелів; обкл. І. Сулими. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2020. -295 с.
«Робот під прикриттям: мій перший рік серед людей» — це книжка для школярів середнього віку, у якій з теплотою і гумором досліджуються стосунки дитини-робота і звичайних дітей. Якщо супертехнологічна андроїдка Дотті зможе провести цілий рік серед людей, маскуючись під 12-річну школярку, вона здобуде для своїх творців багатомільйонну винагороду... Дотті відчайдушно намагається влитися в соці-альне життя 7-го класу, але постійно втрапляє в кумедні халепи, які розсмішать читачів, а філософський підтекст, уплетений авторами в цю історію, розширить їхній світогляд. Щоб не дати себе викрити, Дотті застосовує на практиці все, чого навчилася від людей...

Космовська, Б. Samotni.com / Б. Космовська; пер. з пол. І. В. Андрущенка; дизайн обкл. Н. Переходенко. - Харків: Школа, 2017. - 207 с.
Які у вас асоціації зі словами "підлітковий роман"? Чергова книжка про кохання з передбачуваним сюжетом і шаблонними героями? Розвію ці стереотипи - "Samotni.com" виділяється з натовпу схожих історій. Так, тут є кохання, але воно грає побічну партію. Головною тут є самотність - хвороба, яка вражає усіх, незалежно від віку і статків. Головна героїня Йоанна - дівчина у камуфляжній куртці зі сплутаними рудими кучерями. Вона живе зі старшою сестрою, бо рано втратила маму. Йоанна не має друзів, бо старша від усіх в класі на 2 роки (раніше жила в Сирії, де навчання зовсім інше). Головний герой - Віктор, хлопець у старому потертому светрі. Закинув навчання, пристав до банди малолітніх крадіїв, щоб заробити на ліки для бабусі. Матір Віктора полетіла в Англію шукати кращого життя і телефонує раз в півроку, щоб поскаржитися на черговий невдалий роман. І це не єдині самотні герої цієї чудової книжки. У кожного свої проблеми, важливі для нього. Зося - старша сестра Йоанни, молода вчителька, яка ще не готова стати матір'ю для майже дорослої сестри і поєднати це з особистим життям. Кая - пухкенька однокласниця Йоанни, яка вже звикла до знущань. Шимон - ветеран війни в Іраку, одинокий власник фото ательє. І навіть головна задавака класу Каська, яка жити не може без знущань над іншими.

Кочубей, С. Дарую братика за підписку; Твій інстащоденник / С. Кочубей; іл. Н. Чорної. - Львів: ВСЛ, 2021. - 240 с. : іл.
Книга, під час читання якої ви будете реготати на кожній сторінці. Історія про 10-річну Зою (вона ж Зо), яка вирішує стати відомою блогеркою та інфлюенсеркою, як і її мама (у тої у Інстаграмі – 300 тисяч підписників!). Хоч Зо іноді і дується, коли мама викладає сторінки із життя їхньої сім’ї у соц. мережі (наприклад – давню світлину, де Зо сидить із голою дупцею на горщику), але стати зіркою Інсти – було б прикольно. Хоча, можливо, Зоя створила сторінку лише для того, щоб на неї підписався 12-річний Сашко, при погляді на якого у Зо тьохкає серденько?! А ще тут буде шепелявий 5-річний брат Зої Дмитрик, який фарбує нігті її лаками, той-тер’єр (уявляєте, я не знала такої породи собак) Мемасик, улюбленою іграшкою якого є – труселя, і взагалі, кожного дня у цій сімейці – яку Зо іноді називає лагідно Zoopark , трапляється щось таке смішне, кумедне та прикольне – що діти, я упевнена, триматимуться за животи від реготу. У Саші Кочубей дуже класний літературний стиль, і авторка уміє написати повість до того смішну, що просто диву даєшся, як можна було придумати такі приколи :)

Лялька: оповідання про дитинство: коротка проза /
обкл. А. Стефурак. - Львів: ВСЛ, 2018. - 166 с.
Ця книга – збірка оповідань українських письменників про дитячі роки. Деякі оповідання ґрунтуються на згадках справжнього минулого, деякі – описи дитячих мрій і сподівань, відображення світу дитячими очима і відчуттями. Кожне оповідання – це ода дитинству, але дитинству різному – щасливому і допитливому, непосидючому і невгамовному дитинству, яке знаходило радість у звичайних речах навколо, та безрадісному і самотньому дитинству, яке пізнало байдужість і відчуження найближчих людей і яке не змогло сповна насолодитися цим чарівним періодом життя. На жаль, на всі дорослі можуть «достукатися» до дитячого серця, а інколи навіть і неготові це робити. Тому в деяких оповідання дитинство постає сумним, проте воно все одно не втрачає своїх особливостей – знаходити віддушину в іграх, фантазіях, іграшках, одухотворювати все навколо. У кожного з нас свої згадки про дитинство, свої друзі, іграшки («Спогад про улюблену іграшку – це завжди значно більше, ніж розповідь про забавку з дитинства») і книжки, які дарували тепло і пам’ять про які навертає приємні спогади, а інколи – сльози. Світ дитинства – дивовижний, неповторний, особливий. Він спраглий до неймовірних пригод, якими інколи стає лише звичайна поїздка, нове відкриття звичних речей і захоплюючий досвід. «Пригода – це коли дізнаєшся, яка на смак бурулька, коли ступаєш босоніж на сніг, вперше в житті вилізаєш на дерево і земля залишається внизу, коли вперше їдеш у поїзді на верхній полиці…».

Оповідання про дітей та школу: збірка /
худож. А. Канкава; дизайн обкл. М. Присяжний. - Харків: Віват, 2019. - 191 с. : іл.
У бідній сільській родині панують любов, гумор і злагода... Роман так прагне навчатися, що кожного дня заглядає у шкільне вікно. Дівчинка краде хліб, бо нічого їсти. Маленький Тарас Шевченко ховається в бур’янах, щоб мати змогу малювати. Ці діти вдаються до недитячого вибору. Помститися чи простити? Іти за покликанням чи пливти за течією? І як складно дослухатися до свого серця та обрати правильний шлях.

Патерсон, Д. Середня школа: заберіть мене звідси : роман / Д. Патерсон, К. Теббетс; пер. з англ. М. Марченко; іл. Л. Парк. - Київ: Видавнича група "КМ-БУКС", 2020. - 271.с. : іл.
Рейфові Хачадоряну довелося переїхати до великого міста, однак життя там зовсім не мед. Хлопця зарахували до школи його мрії, але всі учні у ній — суперрозумні сноби. Перше завдання Рейфа у школі — намалювати щось дивовижне з його життя, однак у нашого героя, здається, творча криза. А ще у Рейфа з’явилася нова місія, божевільніша за попередню: він збирається відчути життя сповна — найцікавіше життя, яке тільки може мати школяр. Отож усім приготуватися до надзвичайної пригоди!

Попелюшка, В. Отісатко : повість / В. Попелюшка ; іл. С. Кримської. - Київ: ОВК, 2016. - 145 с. : іл.
Першого вересня шестикласник Сергійко отримує в подарунок Отісатко — інтерактивну м'яку іграшку. А наступного ранку він розуміє, що його мама зникла. Всі її речі залишились вдома: телефон, сумочка, речі. Наче мама вийшла поговорити з подругою і не повернулася. Можливо це пов'язано з її роботою, бо мама — вчений-теріолог і вивчає таких «милих» тваринок, як щурі. В житті хлопчика все змінюється. Від Сергійка відвертаються друзі, а пошуки мами закінчуються тим, що хлопця забирають до інтернату. Там він знайомиться зі Сніжаною, чиї батьки загинули в автокатастрофі... Це тільки початок неприємностей. Чи зможе хлопець виплутатися самотужки з цього «клубка негараздів»?

Пунсет, А. Клуб червоних кедів. Ми the best! : повість. Кн.4 / А. Пунсет; пер. з ісп. О. Забари; іл. П. Гонсалес. - Львів: ВСЛ, 2021. - 237 с. : іл.
«Клуб червоних кедів. Ми the best!» — четверта книжка з серії «Клуб червоних кедів» іспанської письменниці Ани Пунсет про дівчат-підлітків, їхню дружбу, перші закоханості і стосунки. Подруги переходять у другий клас середньої школи. У новому навчальному році їм доведеться стати сильною командою, щоби перемогти у спортивних змаганнях своїх суперниць — команду касти Модних. Проте дівчата все більше сваряться між собою, а Маріса знову веде підступну гру, і ніхто не знає, яка роль Альби у цій дуже заплутаній історії... Чи зможуть подруги розібратися в усіх перипетіях і таки здобути перемогу? Читайте вже в четвертій частині.

Рубан, М. Марія Приймаченко / М. Рубан ; передм. О. Іванової ; іл. О. Марчишиної; обкл. В. Мартиновського. - Київ: Агенція "ІРІО", 2020. - 123 с. : іл.
Марія Примаченко – це книжка про любов. Любов до рідної землі, мистецтва, життя. Про незламний дух і неперевершений талант. Це історія про життя і творчість нашої славетної співвітчизниці. Як людині «з народу» стати відомою на весь світ? Що слід робити, аби про тебе знали у кожній країні? Навряд чи ці питання хвилювали легендарну українку, народну художницю Марію Примаченко. Адже всі свої картини вона писала не задля слави. Кожен її твір — то прояв безмежної любові до рідної землі. Історії про художницю подані справді емоційно, з цікавими деталями - можна легко уявити собі усі ситуації: як до Марії приходили вручати грамоту, а вона їх пригощала бичками в томаті, як познайомилась із чоловіком, який сон приснився, коли вибухнув чорнобильський реактор. Після кожного розділу є питання, які допоможуть читачам краще запам'ятати факти, поміркувати. У кінці є цілий довідничок - бібліографія, перелік відзнак, важливі дати. Найкраще - це короткий опис картин із QR-кодами.

Сердюк, М. Білл Гейтс / М. Сердюк ; худож. О. Чичик. - Київ: Агенція "ІРІО", 2020. - 109 с. : іл.
Білл Гейтс – гік, що завоював світ. Вун­деркінд у царині комп’ютерів. Наймолодший мільярдер в історії людства. Одна з найвпливовіших персон ХХ століття за версією журналу «Тайм». Йому справді пощастило народитися в Америці 1950-х років. Тоді люди вірили в майбутнє, були впевнені, що кожен здатен утілити в життя найфантастичніші задуми. Цієї ж думки притримувався і Гейтс. Історія його успіху справді вражає. Цей чоловік був талановитий і наполегливий з юних років.

Харпер, А. Що приховує Кара Вінтер?. Кн.1 / А. Харпер ; пер. з нім. К. В. Бучіної ; дизайн обкл. К. Хане. - Харків : РАнок, 2020. - 269 с. 
Гостросюжетна серія книг у жанрі трилер. У центрі повісті - Корнуольський коледж та його студенти - діти з найзаможніших сімей Англії. Тут панують свої закони та свої правила, і саме тут учні вчаться бути дорослими й самостійними. Кара Вінтер мріє потрапити сюди. І ось її мрія здійснюється, Кара отримує свободу, а разом із нею – перших подруг і навіть дивакуватого хлопця на ім’я Моріц. І лише таємниця Кари, яку вона оберігає сильніше, ніж будь-яку коштовність, не дозволяє дівчині повністю насолоджуватися життям. Що ж це за таємниця, і чому Кара анічогісінько не розповідає про себе?

Харпер, А. Кому може довіритися Кара Вінтер?. Кн.2 / А. Харпер ; пер. з нім. К. В. Бучіної ; дизайн обкл. К. Хане. - Харків : РАнок, 2020. - 303 с. 
Навчання в найкрутішому Корнуольському коледжі триває, і Кара Вінтер нарешті насолоджується свободою. Поряд із нею надійні подруги та хлопець, який так їй подобається. Він запрошує Кару на день народження… Неймовірно, попереду справжнє свято та ночівля в Лондоні… без дорослих! Здається, ніхто не може зіпсувати настрій головної героїні — хіба що дивний клаптик паперу й надмірна цікавість дівчинки. Аби ж то не довелося за це розплачуватися! Уся надія на контактну особу, що мешкає десь поблизу й у разі небезпеки прийде на допомогу. От тільки небезпека наближається — а контактна особа кудись поділася. Та ще й цей новенький учень весь час переслідує Кару… Кому ж може довіритися дівчина?

Харпер, А. Що знає Кара Вінтер?. Кн. 3 / А. Харпер ; пер. з нім. А. М. Євчук ; дизайн обкл. К. Хане. - Харків : РАнок, 2020. - 319 с. 
Наближається новий семестр у найкрутішому Корнуольському коледжі, і Кара Вінтер уся в передчутті. Хоча б тому, що невдовзі у шкільних стінах відбудеться найголовніша подія — зимовий бал, куди вона так хоче піти з Моріцом. От тільки не знає, чи взаємне її бажання. А ще вона мріє разом з однокласниками вирушити в триденну поїздку до замку Хаймур. Лишилися дрібниці — вмовити Нану, яка чомусь категорично проти. Навіть тітка Розі, єдина, хто міг би переконати бабусю, не на боці Кари. А невдовзі ще ця новенька, схожа на супермодель, докладе дров до багаття, коли почне спілкуватися з Моріцом! Кара Вінтер щось знає, та чи допоможе їй те знання відвоювати власну свободу?

Немає коментарів:

Дописати коментар