Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Київський зоопарк

3 квітня 1909 (21 березня за ст. ст.) Заснований КИЇВСЬКИЙ ЗООПАРК.
У цей день зоопарк отримав територію для розміщення в ботанічному саду Університету Святого Володимира та дозвіл збирати гроші на утримання звірів. Зоопарк був створений з ініціативи професорів Університету Святого Володимира та Політехнічного інституту, викладачів гімназій, лікарів, громадських діячів і взагалі любителів живої природи, які були членами Київського товариства любителів природи. У травні 1909 віце-губернатор М.М.Чіхачев, у відповідь на клопотання, погодився встановити біля входу в звіринець у ботанічному саду «ящик для збору грошей на користь Товариства на утримання звірів і птахів, що перебувають у звіринці». Після збору грошей, на кінець 1909 колекція налічувала 115 видів хребетних загальною кількістю 398 примірників.
Зоосад Товариства любителів природи.
З перших днів свого існування, зоопарк утримувався на благодійні кошти від приватних осіб і меценатів. Колекція поповнювалася в основному за рахунок диких тварин, від яких відмовлялися власники.Серед меценатів були відомий підприємець А.Терещенка, власник заповідника Асканія-Нова Ф.Фальц-Фейн, архітектор В. Городецький, художник С.Святославскій, графиня М.Броцкая і цар Микола II.
У 1910 році правління Університету майже вдвічі збільшило ділянку зоологічному саду, і з тих пір в розпорядженні Товариства любителів природи було вже півтора гектара.
25 квітня 1914 (12-го за ст. Ст.) На новій території, де до того був фруктовий сад, відкрилися двері нового зоопарку на Брест-Литовському шосе, (нинішня адреса: проспект Перемоги, 32). У 2009 році, до 100-річчя Київського зоопарку була видана книга історика Києва В.Ковалінского «Історія Київського зоопарку» і також в «Київських мініатюрах» («Київські мініатюри», Книга восьма, видавництво «Купола»).

Джерело: Киевский календарь

Більш детальну інформацію можна отримати в бібліотеці з таких джерел:
  • Київ. Парки, площі, вулиці. Фотоальбом.- Київ,2006.- 320с.- іл. 540

Немає коментарів:

Дописати коментар