Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

неділю, 14 квітня 2024 р.

Книжкові новинки в бібліотеці для підлітків та молоді

Нещодавно фонд нашої бібліотеки поповнивсяя широким асортиментом книг, які були подаровані нашими користувачами. Пропонуємо ознайомитись з новинками віртуально та запрошуємо відвідати бібліотеку, щоб взяти книги, які стануть вам до вподоби.

Блек, Г. Жорстокий принц : роман
/ Г. Блек ; пер. з англ. М. Пухлій ; дизайн обкл. Р. Куртвелієвої. - Харків : Віват, 2023.  - 398  с. : іл.
Чи вірили ви коли-небудь у магічний світ, який існує поруч з нашим реальним життям? Світ, де кожен кущ, кожен камінь і кожна стежка може приховувати таємниці, недосяжні для звичайних людей. Саме такий світ відкриває нам Голлі Блек у своєму романі «Жорстокий принц». Жанр фентезі завжди приваблював читачів своєю незвичайністю, використанням фантастичних елементів та здатністю перенести нас у незвіданий світ, де правила здаються зовсім іншими. Книга "Жорстокий принц" від Голлі Блек - чудовий приклад цього жанру, який неодмінно захопить та заворожить читачів. Авторка вдало поєднує сучасний стиль життя з магією і фентезі елементами, створюючи захоплюючий світ, в якому існують принци, феї, гобліни та інші магічні створіння. Головна ідея цієї книги - те, що усе магічне, таємниче і надприродне існує поруч з нами, але залишається непоміченим для більшості людей. Не бажаючи розкривати сюжет, дозвольте мені сказати, що історія цікава і повна несподіваних поворотів. Блек майстерно створює напружену атмосферу, яка тримає вас в напрузі до останньої сторінки.Сюжет «Жорстокого принца» несе в собі багато несподіваних поворотів, що тримають читача в напрузі від першої до останньої сторінки.Голлі Блек дарує нам неймовірну суміш інтриги, політичних ігор та фантастичних битв, що робить книгу дійсно захоплюючою. А інтриги та зради в цьому світі стають такими ж незрозумілими та непередбачуваними, як і самі герої.

Блек, Г. Лихий король : роман / Г. Блек ; пер. з англ. М. Пухлій ; дизайн обкл. Р. Куртвелієвої. - Харків : Віват, 2023.  - 331  с. : іл.
Голлі Блек — авторка бестселерів за версією The New York Times, лауреатка літературних премій Eisner Award та Andre Norton Award for Young Adult Science Fiction and Fantasy. Вона написала понад 30 романів для дітей і підлітків. Шанувальники і критики називають її королевою фентезі. Її роман «Лихий король» на порталі Goodreads посів перше місце у списку найкращої підліткової фантастики 2019 року. Джуд перетворила розбещеного й байдужого принца Кардана на маріонетку у своїх руках. Тепер, коли він став правителем, маніпуляторка контролює всі його вчинки і стоїть за кожним його рішенням. Одначе Джуд балансує на тонкій кризі, щомиті ризикуючи власною головою. А тим часом народ Краю Фейрі розпочав гру, яка обернулася серйозною небезпекою для Джуд і Кардана. Дівчина не має ані друзів, ані прибічників. Безжальне лезо смертоносного клинка вже нависло над її шиєю. Та найболючішим ударом для Джуд стало розчарування, яке приніс їй Кардан: жорстокий принц перетворився на лихого короля. Ніхто у Краю Фейрі, навіть сама Джуд, не здогадується, чого їм чекати від його правління...

Блек, Г. Королева порожнечі : роман
 / Г. Блек ; пер. з англ. М. Пухлій ; дизайн обкл. Р. Куртвелієвої. - Харків : Віват, 2023.  - 315  с. : іл.
Владу завжди легше захопити, ніж утримати. Джуд засвоїла цей урок, звільнивши з-під свого контролю короля Кардана й наділивши його всевладністю. Тепер, ставши смертною правителькою Фейрі у вигнанні, Джуд залишається безсилою і спохвачується лише після зради Кардана. Вона вичікує, рішучо налаштована повернути собі все, що він у неї забрав. Утілення задуму прискорює її близнючка Терін, чиє життя опинилося в небезпеці. Щоб урятувати сестру, Джуд має ризикнути, повернувшись до зрадливого Двору Фейрі. От тільки Ельфгейм не такий, яким вона його залишила. На волю виривається заснуле, та все ж потужне прокляття, краєм шириться паніка, що змушує Джуд обирати між честолюбністю і людським єством…  Це ідеальна книга, як і попередні, для любителів сильних головних героїв. Не варто боятися, що Джуд врешті втратить свою хоробрість та силу, цього однозначно не буде. Протягом усієї історії герої розвивалися та змінювалися, але в той же час зберігали свої особистості. Наприклад, Мадок, попри те, що любив Джуд, не відрікся від своїх планів на трон, що, як на мене, є логічним і відповідає його характеру та природі.

Гонік, Л. Біологія / Л. Гонік, Д. Весснер ; пер. з англ. С. Зубченка ; худож. Л. Гонік. - Київ : Рідна мова, 2022. - 311 с. : іл., портр.
Ви ціпенієте, коли вчитель просить розрізати жабу? Ви досі думаєте, що ДНК розшифровується як «Дуже НеКомпетентний»? Гадаєте «цикл Кребса» — це ще один сучасний транспортний засіб, щоб гасати містом? Якщо ви відповіли ствердно хоча б на одне з цих запитань, вам не обійтися без «Біології» з серії «Наука в коміксах». Цей пізнавальний і веселий посібник створили популяризатор науки Ларрі Ґонік і біолог Дейв Весснер — випускник Гарвардського університету, професор біології та завідувач кафедри «Здоров’я і людські цінності» при Девідсонському коледжі, який читає курси «Вступ до біології», «Мікробіологія» і «ВІЛ/СНІД». Читаючи цю захопливу книжку, ви дізнаєтеся про «внутрішню кухню» клітин і магію експресії генів, про статеве й нестатеве розмноження, про еволюцію й екосистеми… Байдуже, чи ви вперше заглядаєте в чашку Петрі, чи намагаєтеся освіжити знання після десятиліть їхньої деградації або ж просто цікавитеся тим, що таке біологічне життя — у цій книжці знайдете відповіді на всі запитання.

Гонік, Л. Фізика
/ Л. Гонік, А. Гофман ; пер. з англ. Н. Білоножко ; худож. Л. Гонік. - Київ : Рідна мова, 2022. - 211 с. : іл., портр.
Щоб почати говорити мовою формул, як Фейнман і Ландау, потрібно вивчити основи. Ця книжка в захопливій формі знайомить з основними фізичними явищами і законами. Арістотель і Галілей, Ньютон і Максвелл, Ейнштейн і Фейнман — визнані генії людства, які зробили величезний внесок у розвиток фізики, і в цьому унікальному посібнику пояснюється, в чому він полягає. Тут порушено широкий спектр тем: механіка, електрика, теорія відносності, квантова електродинаміка. Доступність і оригінальний науковий рівень викладу гарантує успіх у вивченні однієї з найцікавіших дисциплін, тісно пов'язаної з різноманітними галузями, і передусім з технікою. Ця книга допоможе зрозуміти фізику дорослим та підліткам. Ларрі Гонік – автор коміксів на наукову тематику. Його майстерність створювати чудові комікси змусить вас зрозуміти науку з чистого листа.

Маєвський, Є. ІТ-енциклопедія для дітей / Є. Маєвський ; худож. П. Букреєва. - Київ : Самміт-Книга, 2020. - 263 с. : іл., фотоіл., табл.
Книжка допоможе з’ясувати основні поняття, пов’язані з комп’ютерами, та дізнатися, як розвивалася та наука і технологія, котра на сьогодні є однією з найпоширеніших і найуживаніших в світі. Вона дасть інформацію, необхідну, щоб розуміти, як влаштовані великі і малі комп’ютери, і яким чином вони працюють, допомагаючи людям.

Дмитренко, В. В. Історія грошей
/ В. В. Дмитренко, М. Ю. Відейко ; худож.-оформл. М. С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2019. - 123 с. : іл., фотоіл.
Гроші — один з найбільших винаходів людства. Заради них працюють, переступають закон, придумують наймастерніші способи отримати і витратити їх... Люди майже все зроблять задля грошей, і гроші майже все роблять задля людей. Саме у грошах ми одержуємо зарплати, гонорари, дивіденди. У грошовому вимірі плануються і сімейні бюджети, й бюджети фірм, і бюджети країн. Коли ж і за яких обставин з’явився цей дивовижний і водночас фундаментальний винахід людства? Яким чином він був вдосконалений, що може чекати гроші у майбутньому? Як і коли з’явилися, а також які гроші були у минулі часи в обігу на території України? Про це та інші речі — розповідь на сторінках цієї книжки.


Дорі, М. Діти проти пластику / М. Дорі ; пер. з англ. Т. Євлоєвої ; іл. Т. Вессона. - Київ : Рідна мова, 2020. - 127 с. : іл. 
Світ природи вмирає під щільним куполом пластику. Шкідливість пластику для навколишнього середовища немов темна хвиля, що поглинає красу нашої планети. Кожна пластикова ложечка, стаканчик, що вислизає з наших рук, стає кайданами для землі. Цей матеріал підстерігає нас у водах, руйнує ліси і губить безмежну різноманітність життя. Кришки, пляшки, пакети — ці непомітні отруйні сліди людського життя не дають можливості природі дихати. Книга "Діти проти пластику" Мартіна Дорі - це захоплююча та надихаюча книга, яка запрошує дітей стати супергероями та приєднатися до боротьби з пластиковим забрудненням. Автор, як письменник і активіст, ділиться своїми знаннями та рекомендаціями щодо зменшення використання пластику в побуті та збереження навколишнього середовища. Книга написана доступною мовою, вона пропонує цікаві поради та легкі кроки, які діти можуть практикувати щодня, щоб зробити світ кращим місцем для життя. Автор не просто розповідає про проблему пластикового забруднення, але й дає читачам чіткі настанови та інструменти, які вони можуть використовувати у своєму повсякденному житті.

Маш, Р. Динозаври : королі мезозою
/ Р. Маш ; худож. С. Мартін. - Київ : Махаон-Україна, 2008. - 28 с. : іл. + 2 постери
Динозаври ― одні з найдивовижнішихістот, які будь-коли жили на Землі. З’явившись на початку мезозою, скромні рептилії з часом перетворилися на лютих хижаків з величезною пащею і гострими, як кинджали, зубами, на гігантів-вегетаріанців, від важкої ходи яких здригалася земля, на схожих на страусів істот, які по-спринтерськи бігали мезозойськими просторами… У цій книжці розповідається про динозаврів-рекордсменів: про гігантів, на зріст з п’ятиповерховий будинок, про крихітних, проте лютих хижаків, які полювали стадами. Читач дізнається, хто з них був найпрудкіший, найзубатіший, найсильніший; у кого була найдовша шия, найбільші кігті, найгостріші зуби-кинджали, найсмертоносніші роги; хто міг убити супротивника одним ударом хвоста! Світ динозаврів, загадковий і жахаючий, відкриває свої таємниці.

Міфологія. - Київ : Махаон-Україна, 2008. - 30 с. : іл., фотоіл., карти
Сенсаційне інтерактивне видання, в якому оживають герої давньогрецької міфології. Сторінки цієї дивовижної книги перетворюються в барвисті карти місцевості, лабіринт Мінотавра і навіть ящик Пандори. Кожна перегорнута сторінка обіцяє ще один розкритий секрет, ще один дотик до таємниці, ще одна пригода. "Станьте частиною легенди про богів. Великих героїв!" "Рушайте в подорож з Гераклом і Ясоном!" Функціональність і прекрасне графічне оформлення здивують кожного, хто відкриє книгу. 

Пайфер, М. Як допомогти дівчинці-підлітку
/ М. Пайфер, Пайфер Гілліам, С. ; пер. з англ. Є Ніколаєвої. - Харків : Віват, 2021. - 526 с.
Стандарти, які сучасне суспільство диктує молодому поколінню, іноді просто абсурдні: дівчата від раннього віку прагнуть бути стрункішими, страждають від залежностей, намагаючись здаватися «крутими», потерпають від насильства. Усе це може призвести до жахливих наслідків, які треба попередити. Ця книжка містить корисні поради для дівчат і тих батьків, котрі хочуть, щоб їхні діти почувалися в безпеці. Тут звучать хоробрі й до болю чесні голоси самих дівчат, які потерпають від хаосу підліткового віку. «Воскресіння Офелії» закликає прагнути до віднайдення власної особистості, чому можуть сприяти важливі тактики поведінки, емпатія, внутрішня сила й жага до змін. Завдяки цій книжці ви зможете врятувати сім’ю від багатьох драматичних переживань і дати доньці змогу впевненіше ступити в зріле життя.

Тараріна, О. Бути собою : 10 гаджетів для щастя / О. Татраріна ; пер. О. Пошуруєвої ; іл. В. Олешко ; обкл. О. Марчишиної. - Київ : Агенція "ІРІО", 2023. - 149 с. : іл., портр.
Книга «Бути собою» — це знання, які захищають. Книжка допоможе підліткам отримати детальну карту вирішення багатьох проблемних ситуацій, подивитися на себе зі сторони та зробити правильні дії. Книга також стане у нагоді батькам, які хочуть краще зрозуміти свою дитину та вчасно її підтримати. Чого прагнуть батьки найбільше?  Вам цікаво як просто навчити підлітка головному в житті? Тоді неодмінно прочитайте разом з ним книжку Олени Тараріної «Бути собою». В ній в інтерактивній художній формі описуються проблеми підлітків. Поведінка
 з незнайомцями, образа на батьків, відсутність підтримки друзів, пихатість, конкуренція, легковажність, побудова відносин та багато інших. Кожна історія — це ґаджет з різними налаштуваннями, обираючи які є шанс змінити своє життя. Чого прагнуть підлітки найбільше? Легко, швидко і просто отримувати все, чого захочуть. У книзі «Важливо бути собою» від видавництва IPIO досить наочно для підлітка показано, що для кожного бажання є свій шлях. Існує навігатор і потрібно лише дотримуватися маршруту — обирати хороші думки, робити правильні рішення та діяти з огляду на свої принципи.

Хвильовий, М. Досвітні симфонії / М. Хвильовий ; передм. С. О. Єфремова ; авт. післямови В. Сонцвіт. - Харків : Фоліо, 2021. - 155 с.
Прозаїк та поет Микола Хвильовий (1893–1933) проголошував орієнтацію на стилі та напрями європейського мистецтва: «Від російської літератури, від її стилів українська поезія мусить якомога швидше тікати…». До видання ввійшли поетичні збірки М. Хвильового «Молодість» та «Досвітні симфонії», а також вірші, що за життя автора друкувалися лише у різних періодичних виданнях. Буйно-романтичній поезії Хвильового властивий вільний віршовий розмір та експресивний, повен жаргонних висловів оточення письменника словник. За словами відомого тогочасного літературного критика, він «мішає оливу з водою і роздвоюється між романтикою і занадто тверезими вимогами життя»

Немає коментарів:

Дописати коментар