Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 30 січня 2015 р.

29 січня 1931 року було відкрито кінотетр "Жовтень"

29 січня 1931 року в Києві було урочисто відкрито кінотеатр  "Дев'яте Держкіно", нині - "Жовтень". Кінотеатр був розрахований на 680 місць і мав 5 фойє загальною площею 408 кв.м. Побудували його на розі вулиць Шолом-Алейхема та Щекавицькій (зараз - Костянтинівська, 26), поруч з одним з корпусів КДІТМ імені І.К.Карпенка-Карого, в робочому районі Києва - Петрівці, на Подолі.
Відбулася прем'єра кінофільму «Гегемон». Як писалося в рекламі: «про соціалістичне ставлення до праці».
Виробництво фільму - Київська кінофабрика.
Газета «Пролетарська правда» від 30 січня 1931 відгукнулася на відкриття кінотеатру статтею «Перемога на культурному фронті», в якій автор висловлював надію, що новий кінотеатр стане не тільки театром, а й «лабораторією пролетарської культури».
Характерно, що перед кіносеансами глядачам були запропоновані: читальня, бібліотека, ігри в шахи, шашки, доміно. А в стрілецькому тирі, як зазначалося в статті «на дробовику є можливість детально вивчити гвинтівку, познайомитися з військової маскуванням і теорією стрільби». Це, як відомо, було дуже важливо для пролетаріату, який готувався до світової революції.
Отже, кінотеатр виконував важливе на той час завдання - «бути організатором волі пролетаріату на будівництво соціалізму».
Кінотеатр неодноразово піддавався реконструкціям. Це відноситься і до фасаду, і до технологічного устаткування. У ньому в одному з перших в СРСР встановлено звукове оснащення, а в подальші роки та обладнання для показу широкоекранних і широкоформатних фільмів.
У роки Великої Вітчизняної війни кінотеатр працював. Однак визволителів Києва він зустрів наполовину зруйнованим. Кінотеатр стояв без устаткування, меблів, апаратури, оформлення.
У 1943 році директором кінотеатру призначили Ф.С.Гончаренко.
З повоєнного часу кінотеатр носить назву «Жовтень».
Кінотеатр «Жовтень» став одним з перших відбудованих кінотеатрів, і, природно, одним з найпопулярніших місць відпочинку киян.
Після 29 жовтня 2014 року кінотеатр "Жовтень" не працює. Кінотеатр спіткала велика трагедія - пожежа в результаті підпалу. Київська міська влада, київська міська громада та орендар кінотеатру спільно працюють над тим, щоб 25 жовтня 2015 року відремонтований та оновлений кінотеатр прийняв кіноглядачів.
Джерела: 
Сайт кінотеатру
Детальнішу інформацію ви можете дізнатися в бібліотеці з таких джерел:
  • Київ:фотоальбом/упоряд. Сенник О.А. - К.: ПП "Ракурс-Ашот". - 1998
  • Ілюстрована історія Києва.- К.: Фенікс, 2012.- 424 с.,іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар