Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

суботу, 3 березня 2018 р.

Оберігайте свій слух

Протягом усього життя нас оточує світ, наповнений різними звуками. Одні приносять 
задоволення, інші умиротворення, треті- радісне збудження, четверті-чіпають до глибини душі. Є також звуки, що створюють огидну какофонію, що породжує суцільні негативні емоції. Але не кожен з нас може чути все це розмаїття завдяки наявності передбачених природою органів слуху. Проблеми в цій сфері є у багатьох, і значні. З даної причини Всесвітньою організацією охорони здоров'я було засновано знаменний день,покликаний звернути увагу громадськості на важливість збереження у людей функції вловлювати звуки. Свято,яке відзначається 3 березня носить назву Міжнародного дня охорони здоров'я вуха та слуху. 
СЛУХ — це безцінний дар. Однак з віком він поступово слабне. А сучасне суспільство через різноманітні звуки й шуми лише посилює цей процес. Гучні звуки, навіть якщо їхня дія короткочасна, можуть згубно вплинути на тендітні структури внутрішнього вуха. 
Шкідлива дія шуму
Щоб уявити, як гучні звуки можуть зашкодити нашому слуху, розгляньмо таку аналогію. В одному звіті про охорону праці пластинку з волосковими клітинами у внутрішньому вусі порівнювалося до пшеничного поля, а звук, що проникає у вухо,— до вітру. Легенький вітерець подібний до неголосного звуку, він колише колоски, не завдаючи їм шкоди. Більший вітер сильніше гне стеблини пшениці. А сильні пориви вітру або тривалий вітер меншої сили, може поламати стебла й знищити рослини.
Подібно впливає шум на крихітні тендітні волоскові клітини внутрішнього вуха. Різкий голосний звук може порвати тканини внутрішнього вуха й залишити після себе рубці, які викличуть безповоротну втрату слуху. Крім того, тривалий шум небезпечного рівня може пошкодити тендітні волоскові клітини, які не відновлюються. Наслідком цього буває постійний шум, гул або дзвін у вухах чи голові.
Приблизний рівень деяких поширених звуків
• Дихання — 10 децибелів.
• Шепіт — 20 децибелів.
• Розмова — 60 децибелів.
• Вуличний рух у годину пік — 80 децибелів.
• Кухонний міксер — 90 децибелів.
• Шум поїзда — 100 децибелів.
• Бензопила — 110 децибелів.
• Гуркіт літака — 120 децибелів.
• Кулеметна черга — 140 децибелів.
Можливо, ви втрачаєте слух, якщо
• збільшуєте звук радіо або телевізора, але для інших це заголосно.
• постійно просите співрозмовника повторити сказане.
• часто хмуритеся, нахиляєтеся вперед, наставляєте вухо, щоб почути співрозмовника.
• трохи недочуваєте на зустрічах або коли є якийсь шум, наприклад на вечірках чи в магазині.
• часто перепитуєте інших про те, що було сказане.
Захищайте слух, щоб він довше служив
Хоча причиною втрати слуху іноді буває спадковий фактор або якийсь нещасний випадок, можна вживати застережних заходів, аби захистити наш орган слуху й зберегти його якомога довше. Добре дізнатися наперед про потенційні загрози для слуху. Як сказав один аудіолог, «зволікати із запобіжними заходами, аж поки не виникне проблема,— це те саме, що користуватися захисним кремом після отримання сонячних опіків».
Часто проблема полягає радше у тому, як ми слухаємо, аніж що ми слухаємо. Наприклад, якщо ви користуєтеся навушниками, слідкуйте, аби сила звуку не заглушала зовнішніх звуків. Якщо в машині чи вдома ви включили магнітофон настільки голосно, що не чуєте спокійної розмови, то знайте, що наражаєте себе на серйозну небезпеку. Фахівці попереджають: дія звуку силою 90 децибелів протягом двох — трьох годин може пошкодити ваш слух. Тому радиться захищати слух від шуму пробками для вух або чимось іншими.
Батькам слід пам’ятати, що орган слуху дітей більш вразливий, ніж у дорослих. Тому будьте обережні навіть із забавками. Адже звук від звичайного дитячого брязкальця може досягти 110 децибелів!
Наші вуха справді тендітні, маленькі й неймовірно дивовижні органи. Завдяки їм ми чуємо величезне розмаїття чудових звуків навколишнього світу. Тож треба якнайпильніше оберігати цей безцінний дар.
Джерела: 
  • http://inmoment.com.ua/holidays/day-ear-health-and-hearing.html;
  • https://wol.jw.org/uk/wol/d/r15/lp-k/102002366;

Немає коментарів:

Дописати коментар