Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 3 лютого 2023 р.

Технічні казки Мартіна Содомки

Сьогодні, 3 лютого, святкує своє 55-річчя чеський ілюстратор, дизайнер, письменник, автор книжок Мартін Содомка. Будучи промисловим дизайнером і художником-ілюстратором з Чехії Мартін Содомка в 2012 році несподівано відкрив у собі талант дитячого письменника. Просто одного разу йому спало на думку написати книгу, яка наочно і просто пояснила б дітям, як влаштована та чи інша техніка. В результаті з'явилася ціла серія «технічних казок», популярних у малюків по усьому світі. До уваги наших користувачів - ідеальні книжечки автора для захоплених технікою дітей, оскільки простою мовою і на наочних ілюстраціях пояснюються принципи роботи різноманітних технічних деталей і вузлів. Можливо, малюкам самостійно розібратися в пристрої агрегатів буде складно, але за допомогою тат і мам вони обов'язково впораються. Тому рекомендується читати ці казки разом з дітьми (краще вголос), попутно пояснюючи те, що незрозуміло.

Содомка, Мартін Як змайструвати літак [Текст] : [для мол. та серед. шк. віку] / М. Содомка ; пер. з чеської Т. Савченко ; іл. автора. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 56 с. : іл.
В дуже цікавій формі автор розповідає про те, як виготовляють літаки, а також багато цікавих моментів про польоти на літаках та навігацію. В основі сюжетної лінії лежить розповідь про те, як головні герої - друзі горобець Зіла та пацюк Арні вирішили полетіти в теплі краї, щоб таким чином помандрувати, а для цього, їм звичайно, знадобився літак, який вони вирішили зробити самостійно і це у них дуже добре вийшло. До речі, дуже цінним є те, що автор про складі на перший погляд речі розповідає в дуже цікавій й простій формі, а чудові ілюстрації, які намалював сам автор Мартін Содомка, в деталях доповнюють текст книги й допомагають краще зрозуміти багато технічних моментів, а також краще та надовше запам'ятати інформацію. Читаючи цю книжку, ви не лише довідаєтеся, з яких деталей складається літак, а ще як ним керувати, що таке підйомна сила, і що потрібно для доброго польоту, й пізнаєте цінність справжньої дружби.


Содомка, Мартін Як змайструвати автомобіль [Текст] : [для мол. та серед. шк. віку] / М.Содомка ; пер. з чеської Т. Савченко ; іл. автора. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. - 56 с. : іл.
Це як "Три товариші" Ремарка тільки для дітей і з більшим деталізованим акцентом на автомобіль. Кульгавий пацюк Арні, горобець без почуття гумору Зила і жабун Крістіан на прізвисько Бородавка узялися змайструвати справжній спорткар. Тексту у книжці небагато - і це переважно діалоги, тож книжку можна приблизно сприймати як комікс-інструкцію. І хоча образи головних героїв передано лише кількома репліками та абзацами - вони досить виразні, це ж саме стосується і атмосфери - трохи такої брутальної ретроромантики. Звичайно, справжнє захоплення ця книжка викличе у тих дітей, хто справді цікавиться механізмами, машинами і тим, як це все влаштовано. Бо інакше малому читачу може бути трохи нудно від цієї зливи нових назв. Та вже коли дитина зануриться у деталі і процес, відтягти її від цієї книжки буде важко. А ще буде побічний ефект - дитина обов'язково захоче і собі змайструвати автомобіль, тягтиме, добре якщо в гараж, усіляке залізяччя і прохатиме допомоги. Дуже своєрідна, гарно оформлена і цікава своєю сміливістю ідеї книжка. Щиро хочу, аби книжка і ті, хто в неї по-справжньому закохається, знайшли одне одного.


Содомка, Мартін Як збудувати дім [Текст] : [для мол. та серед. шк. віку] / М. Содомка ; пер. з чеської Т. Савченко ; іл. автора. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. - 58 с. : іл.
Це просто неймовірна книга-інструкція, яка докладно розкаже вашим діткам про всі етапи будівництва справжнього будинку. На святі весілля обговорюється питання житла, всім гостям цікаво де ж будуть мешкати молодята, виявляється, що вони хочуть жити у діда, а друзі їм підказують, що жити все-таки краще окремо, для цього вони готові побудувати справжній будинок для молодої пари. І тут, починається: спочатку вони обговорюють питання транспортування будівельних матеріалів, потім визначаються з земельною ділянкою, та всі разом рушають у банк, щоб взяти іпотеку на такий масштабний проект. Наступний етап їх кропіткої роботи це архітектурне проектування, вони дуже детально обговорюють інженерні комунікації в майбутньому будинку та готують проектну документацію. Потім починаються масштабні земельні роботи, друзі починають робити міцний фундамент і залучати важку будівельну техніку, розказують про поняття зовнішньої та опорної стіни, окреслюють питання бетонного поясу, та діляться секретами будови даху. Дуже багато цікавої інформації подано для юних будівників, навіть моєму сину у три роки було цікаво заглибитися у процеси будівництва.


Содомка, Мартін Як прокласти залізницю [Текст] : технічна казка з часів парової епохи : [для мол. та серед. шк. віку] / М. Содомка ; пер. з чеської Т. Савченко ; іл. автора. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. - 72 с. : іл.
Багато дітей на певному етапі проходять стадію захоплення потягами: вони такі величезні, такі складні, але з такою грацією і легкістю ковзають по рейках. Недарма малюки так часто люблять бавитися іграшковими потягами і самостійно прокладати залізницю. Якщо ваш малий чомучко вже доріс до того віку, коли йому хочеться знати, як все працює, то книжки Мартіна Содомки стануть вам у справжній нагоді. Саме ця книжка в охудожненій формі розповість про те, як прокладалися перші залізниці і як працювали найраніші потяги на парових двигунах, які зараз ми можемо побачити хіба що в фільмах і музеях. Наш головний герой Макс — молодий інженер, який має чимало цікавих новаторських ідей, проте змушений починати свою кар'єру на самому низу ієрархічної драбини. Проте Максу пощастило жити у надзвичайно цікавий час: у його рідній країні саме задумали прокласти перший великий залізничний маршрут. Це робота, яка вимагає чимало часу та ресурсів, і найкращі уми країни обговорюють і планують, щоб маршрут був оптимальним. Одразу три заводи виготовляють паротяги на конкурс, де переможе найшвидший. Найкращі інженери планують, як зробити кожнісіньку дрібничку ідеальною. Разом із Максом ми перебуваємо в самій гущі подій і побачимо всі процеси зсередини.


Содомка, Мартін Як змайструвати мотоцикл [Текст] : [для мол. та серед. шк. віку] / М. Содомка ; пер. з чеської Т. Савченко ; іл. автора. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 60 с. : іл.
Прийшла весна, птахи повернулися з теплих країв, чи куди вони там літають. А наші друзі: горобець Зила, жабун Крістіан і пацюк Арні на своєму літаку (друзі самостійно побудували літак. Як це робити - читай попередню книгу) повернулися теж з подорожі. Вони посерйознішали, порозумнішали (Арні то б взагалі вже б не мішався ні до яких банд, а гуляв би зі своєю подружкою Люсі). Але тут нова справа. Пропонується зробити мотоцикл. Ще й самостійно. Бо виявляється, ватажок зграї (до якої колись належав і Арні) Цибатий Жак теж робить мотоцикла. І переплюнути його - то справа честі для друзів. Але ще більшою справою честі стає - виграти у Цибатого Жака перегони. На мотоциклах. А мотоцикл друзі (я вже писав)роблять самостійно. До справи знову береться розумник горобець Зила (який щоправда теж трохи подорослішав, і більше переймається філософським питаннями). Та коли така справа - змагання - приходиться знову сідати за підручники і штудіювати влаштування мотоцикла. Як це характерно для Содомки, у книжці дуже детальні описи механізмів, класні детальні схеми, окремих систем. Описано чим відрізняється, наприклад, автомобільний двигун і мотоциклетний і взагалі - багато детальної і грамотної технічної інформації. Але подано настільки легко і доступно, і, з такими класними ілюстраціями, що зрозуміти дітям - дуже легко.

Немає коментарів:

Дописати коментар