Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 15 серпня 2023 р.

Маковея

В рамках розмовного клубу української мови відбулася розмова присвячена святу "Маковея".
Свято Маковея ще називається в народі "Першим спасом", або "Спасом на воді". Хворі пропасницею купаються в річці, бо вода в цей день вважається цілющою.
В цей день у церквах святять воду, квіти, мак. Після посвяти квіти кладуть за образами і зберігають до весни. Весною мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають в коси.
Поміж звичайним гоорднім маком дівки-чарівниці часто святять щей мак відюк, що в народному знахарстві вживається, як засіб проти чародійства:цим маком обсипають дім і всі вроки та хитрощі відьми праодуть безлідно.
Обрядовою їжею на цей день є "шуліки" або коржі з маком та медом.
Запрошуємо до нашої бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар