Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 9 листопада 2015 р.

Як захистити українську мову?

Мова – це серце нації і душа народу. Кожен народ має свою мову і прославляє її. Український люд — один із великих слов’янських народів, який має свою історію, який має чим пишатися. За допомогою писемних документів, праці істориків, етнографів, громадських діячів та лінгвістів ми можемо вивчати історію нашого рідного краю, віднайти відповіді на свої запитання. Наш міцний, як скеля, народ має славетну мову солов’їну, яка наймилозвучніша, наймиліша, найцінніша у всьому світі. У кожного українця складається певне враження від рідної мови. Сьогодні багато російськомовних громадян України, які проживають в основному на сході країни і у великих містах, демонстративно переходять на українську мову, яка стала ознакою їх самоідентифікації. У Києві та великих містах на сході країни патріотично налаштовані російськомовні громадяни України закликають у соціальних мережах розмовляти з дітьми українською мовою в надії виховати нове покоління носіїв рідної мови. Вперше за кілька десятиліть спілкуватися українською мовою стало модно. Розмовляти державною мовою в Україні (як на заході, так і на сході країни) є нормально за визначенням; ні, не дивно, не винятково і, тим паче, не героїчно – просто нормально. Вряди-годи дійсно трапляються люди, які дивуються, чуючи українську, але ставитися до цього слід, як до винятку, що потверджує правило. Розмовляти українською мовою вже не дорівнює розписатися в неосвіченості чи сільському походженні, а якраз навпаки – засвідчити власну належність до соціально активної групи населення, що старається рухатися в ногу із часом. Послугування українською мовою цілковито відповідає духу й завданням доби. До Вашої уваги пропонує Девять простих правил «Як захистити українську мову?»
Це може зробити кожен. Потрібно лише здолати стереотипи й байдужість і дотримуватися дев’яти простих, але дуже важливих правил.
1. ПРОСТО ГОВОРИ УКРАЇНСЬКОЮ
• Завжди розмовляй українською. Роби це в усіх середовищах, де ти живеш, працюєш чи буваєш. Не бійся помилятися чи виглядати диваком – це лише стереотипи, яких можна швидко позбутися. 
• Якщо чомусь не можеш говорити українською всюди, роби це хоча б у публічних місцях – роблячи покупки в магазині чи замовлення в кафе, просячи про зупинку в маршрутці чи розпитуючи дорогу на вулиці. 
• Ніколи не переходь з української мови на іншу. Дивне уявлення, що з російськомовними співвітчизниками «культурно» переходити на російську –шлях до тотальної русифікації. Культурно в Україні говорити українською. Якщо співрозмовник цього не робить – це його справа, але не привід тобі підлаштовуватися під нього. Насправді «культурно» й логічно переходити на чужу мову лише з іноземцями, які не розуміють української. 
2. НАЛАШТУЙ МОВУ САЙТІВ ТА ТЕХНІКИ 
• Встанови українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах та налаштуваннях пошуку google. 
• Обери і встанови українську мову на мобільному телефоні. 
• Кожного разу, користуючись платіжним терміналом чи банкоматом, обирай українську мову. 
• На кожному сайті, де є українська версія чи вибір мови, обирай українську, навіть якщо тобі все одно. 
Ці прості дії дадуть реальний ефект. Зміна мови google автоматично полегшує пошук українських текстів і піднімає їх рейтинг. Вибір української мови на технічних пристроях чи сайтах є чітким сигналом бізнесу: на цьому ринку слід працювати українською. 
3. ПИШИ УКРАЇНСЬКОЮ 
• Пиши українською електронні листи, смс, повідомлення в соцмережах чи блогах
• Завжди пиши українською письмові заяви, угоди та інші документи, навіть якщо тобі підсовують російськомовний бланк
4. ШУКАЙ УКРАЇНСЬКОЮ 
• Завжди набирай пошукові запити в google чи інших пошуковиках українською. І лише якщо не знайдеш те, що шукаєш, переходь на іншу мову
• У Вікіпедії користуйся українською версією. Якщо інформації за якоюсь темою тобі буде замало, перейти на іншомовну версію завжди встигнеш. 
Ці прості дії сприятимуть поширенню україномовних текстів у мережі і легшому доступу до них для всіх користувачів.
5. СПІЛКУЙСЯ УКРАЇНСЬКОЮ З ВЛАДОЮ ТА СЕРВІСНИМИ СЛУЖБАМИ
• Спілкуйся з представниками влади, комунальних та сервісних служб лише українською. Люди, які живуть з наших грошей, мають поважати нашу мову. 
• Говори українською, коли викликаєш таксі, телефонуєш мобільному оператору чи в будь-який call-центр.
6. ПІДТРИМАЙ УКРАЇНСЬКУ КУЛЬТУРУ ТА МЕДІА 
• Купуй книги та пресу українською мовою, запитуй їх у книгарнях, кіосках та розкладках. 
• Не купуй книгу іншою мовою, якщо така ж є українською, а вітчизняні не україномовні журнали й газети не купуй зовсім. 
• Дивився в кінотеатрах і купуй лише фільми, дубльовані (або субтитровані з оригінальної версії) українською 
• Якщо купуєш сувеніри з написами, то краще щоб вони були українською
• Поширюй інформацію про українське мистецтво й культуру 
7. ВБЕРЕЖИ ДІТЕЙ ВІД РУСИФІКАЦІЇ 
• Завжди говори з дітьми українською. 
• Маленькі діти мають чути пісні, казки, вірші, ігри лише українською 
• Купуй дітям лише україномовні книги та дитячі журнали
• Мультики в кінотеатрі, на телебаченню чи на диску дитина має дивитися лише українською 
• Якщо дитину піддають русифікації в садку чи школі, вимагай від педагогів спілкуватися і давати матеріал українською. Русифікація не має нічого спільного зі «знанням багатьох мов». У відповідному віці дитині корисно вчити англійську, російську та інші мови, але вони не мають витісняти рідну мову зі спілкування в сім’ї чи школі. 
8. ТВОРИ УКРАЇНСЬКИЙ ПРОСТІР
• Час від часу роби щось від себе для поширення української мови – встанови українську пісню на телефон, чемно повісь українське оголошення замість російського у під’їзді чи офісі, замов українську музику на радіо, зміни щось на користь української мови на роботі, удома чи в колі друзів. 
9. ЗАПРОСИ ІНШИХ РОБИТИ ТЕ САМЕ 
• Пошир цю інформацію серед якомога більшого числа людей. Не лінуйся! Без тебе багато хто не дізнається, як захистити нашу мову, і не почне діяти. 
• При нагоді запрошуй інших перейти на українську. Цю думку слід пропонувати, але не нав’язувати – кожна людина вільна робити власний вибір. 
ПОЧИНАЙ ПРЯМО ЗАРАЗ! 
Знай, що у тебе багато однодумців, разом з якими ти зможеш захистити і змінити на краще свою Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар