Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

середу, 21 вересня 2016 р.

"Передбачення" Герберта Уеллса

Герберт Джордж Уеллс відомий всім в основному як фантаст. Широкій публіці Уеллс відомий, перш за все, за своїм романом «Війна світів», який вже чотири рази був екранізований. Однак серед його робіт чимало й інших, які заслуговують на увагу: науково-фантастичні «Машина часу», «Людина-невидимка», «Перші люди на місяці», «Люди як боги» і, звичайно, «Вигляд прийдешнього». У книгах Уеллса чимало досить точних прогнозів про майбутнє науки і техніки. А ще серед його реалістичних романів є книга «Прозріння» або «Передбачення», в якій письменник викладає свій погляд на розвиток науки і техніки в ХХ столітті і описує, як цей прогрес вплине на людство. Сучасні історики, які аналізували творчість Уеллса, приходять до висновку, що майбутнє письменник описував з великою точністю - майже 80 відсотків прогнозів фантаста збулися. На подив видавців, тираж книги перевищив тиражі всіх ранніх науково-фантастичних романів Уеллса. В Англії книжка вперше вийшла в 1901 році. До Вашої уваги -деякі з передбачень великого фантаста: 
  • Мабуть, одне з найбільш точних прогнозів автора-опис шляху розвитку транспорту. Зокрема, Уеллс говорив про те, що основним видом транспорту буде автомобільний. Хоча на той момент авто, оснащені двигунами внутрішнього згоряння, були не так вже й поширені і не дуже зручні. «Незручності цих екіпажів скоро будуть усунені. А коли це станеться, з'являться дуже широкі автомобільні дороги, деякі з них будуть приватними, платними. Для них розроблять особливі покриття », - писав Уеллс. Крім того, письменник припускав, що з'являться фургони з двигунами внутрішнього згоряння для розвезення дрібних вантажів, моторизовані омнібуси. А вздовж доріг з'являться майстерні для ремонту автомобілів. Погодьтеся, дивно точно? А що стосується залізниць, то їх значимість, за прогнозами Уеллса, повинна була сильно впасти. Він вважав, що залізничний транспорт будуть використовувати хіба що для перевезення важких вантажів і «оптової» перевезення людей. Так, загалом, і сталося.
  • Усередині міста для пішоходів Уеллс передбачив мережу рухомих тротуаро-конвеєрів, які на той час вже були показані на всесвітніх виставках у Чикаго (1893 г.) і Парижі (1900). Їх найкраще було б запроторити в систему тунелів, щоб техніка і пасажири не страждали від примх погоди. Уеллс тут помилився. У містах панує автомобіль, а «траволатори» (так тепер називають рухомі тротуари від англійського подорожі - поїздка) є в аеропортах, великих торгових центрах, а подекуди і в метро для подолання довгих переходів між лініями.
  • Винайдення телефону письменник вважав дуже значущою подією. Уеллс вважав, що використання цього виду зв'язку зробить непотрібним ходіння по магазинах, походи на пошту і в лікарню, - все необхідне можна буде замовити з дому. Крім того, Уеллс вважав, що за допомогою телефону можна буде працювати, як ми зараз висловлюємося, віддалено, не виходячи з дому. Мовляв, укладати угоди можна буде по телефону, а значить, відпаде необхідність тримати офіси в діловій частині міста і їздити щодня на роботу. І в цих прогнозах є неабияка частка правди - багато фахівців дійсно працюють на дому, а замовити ліки в аптеці, квитки на концерт або в театр, домовитися про прихід сантехніка або викликати таксі за допомогою телефону простіше простого.
  • Про сенсаційну новинку тих років - радіо він згадує лише один раз: військовий корабель, виявивши в море переважаючі сили противника, зможе викликати підмогу за допомогою бездротового телеграфу.
  • І самі будинки стануть будувати по-іншому. Адже цегла, так широко вживана в XIX столітті, - це всього лише один крок вперед від глинобитних хатин наших далеких предків. Цегла вбирає вологу, не дуже міцна, а будівництво з неї дуже трудомістке. «Бетонні брили були б тоді дешевші, і придатніші цегли ... У майбутньому всі матеріали будуть плавно потрапляти на своє місце, пересуваючись по прокладеним для цього шляхам, і поступово будуть формуватися стіни, настільки ж однорідні, як фарба, видавлюється художником з тюбика». Так передбачив письменник технологію зведення будинків з монолітного бетону!
  • У газетах і раніше залишиться багато реклами, але сторінки з рекламою стануть так само редагувати, як всі інші газетні шпальти. Якщо реклама настирлива і в тисячний раз вихваляє якийсь сумнівний товар, її або відкинуть, або візьмуть величезні гроші за те, щоб її помістити, та ще засунуть в самий кінець відділу оголошень.
  • У спеціальному розділі письменник розглядає можливість появи в XX столітті спільної мови на всій планеті. Як англійцю, Уеллсу звичайно ж хотілося б, щоб всесвітньою мовою стала англійська. Але він думає, що це місце займе французька, так як на нею видається більше хороших книг, ніж англійською. Німецька - мова занадто оригінальна, схильна замінювати інтернаціональні, всім зрозумілі коріння своїми. «Іспанська і російська - мови сильні, але у них недостатньо читаючої публіки, щоб стати пануючими, а яка ж майбутність може бути у мови, що не має читацької публіки? Я вважаю, що ці дві мови вже засуджені на витіснення ».
  • Політичним і соціальним змінам, які будуть у XX столітті, автор приділяє велику увагу. Він вважає, що суспільство розвинених країн буде складатися з чотирьох класів. Це багаті, які ні за що не відповідають і не беруть участі в політиці люди - власники акцій, рантьє, що живуть на дивіденди. Продуктивний клас, який прагне застосувати свої знання і нові відкриття для спільного блага. Клас людей, які нічого не виробляють, але виконують важливі функції управління (в тому числі фінансами), а також торгівлі, реклами, політичної діяльності. До цього класу, який ми назвали б менеджерами, відносяться і допоміжні професії - клерки, друкарки, секретарі та люди мистецтва. І, нарешті, нижчий клас. Це неосвічені маси, часто нездатні вчитися, нерідко - через безробіття через розвиток механізації і автоматизації, з великою часткою кримінальних елементів, що паразитують на суспільстві.
До Дня народження великого фантаста наша бібліотека підготувала таматичну викладку "Великий фантаст-Герберт Уеллс"

Немає коментарів:

Дописати коментар