Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 9 листопада 2017 р.

Цікаві факти про українську мову та писемність


День української писемності та мови щорічно відзначається в нашій державі 9 листопада з 1997 року. Пропонуємо - цікаві факти про українську мову та писемність:
  • Нашій мові довелося пережити понад сотню заборон, більшість з яких діяли у часи перебування України у складі Росії. Зрозуміло, наслідки є. Русифікація більшості сфер життя – результат системної роботи антиукраїнських офіційних органів імперії. Проте, враховуючи тривалість цих процесів, які включали періоди повної заборони друкувати книги і періодику, спілкуватися в офіційних органах, оформляти документи, навчати українською мовою, ми можемо сказати: наша мова – одна з найстійкіших у світі.
  • Найбільша схожість з лексикою білоруської мови – 84% спільної лексики, потім - польська, сербська (70% і 68%) і російська (62%), незважаючи на тотальну русифікацію.
  • За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.
  • За православним календарем в цей день вшановується пам'ять преподобного Нестора
    Літописця, який був послідовником творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.Тому День української писемності відзначають покладанням квітів до пам’ятників Нестора. 
  • Нашу мову в різні часи називали по-різному: простий, руський, русинський, козацький. Найчастіше аж до середини XIX століття вживали "руський язик".
  • З кінця шістнадцятого до початку дев'ятнадцятого століття в Україні активно використовувалася особлива система письма ("козацький скоропис"), де накреслення багатьох букв мало декоративне значення і дуже відрізнялося від російського.
  • Саме 9 листопада розпочато традицію проводити Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. За останні роки кількість його учасників досягла 5 мільйонів людей з-понад 20 країн світу. Конкурс має на меті виховання поваги до традицій українського народу в молодих людей. 
  • Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання. 
  • Представники Національного реєстру рекордів України цього дня у 2014 році
    зафіксували найбільш масове написання диктанту в одній локації. Для цього зібралося 689 студентів й співробітників Київського університету імені Бориса Грінченка.




Немає коментарів:

Дописати коментар