Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 7 липня 2020 р.

Шоколадні книжки

7 липня - Всесвітній день шоколаду. Ідея “подарувати” шоколаду свій день народилася у Франції в 1995 році. Спочатку це було суто національне свято, але ідея так сподобалася ласунам по всьому світу, що воно швидко набуло статусу всесвітнього. В цей день у багатьох країнах влаштовують свята і фестивалі, присвячені цим ласощам, проводять конкурси на швидкісне поїдання шоколаду та дарують один одному солодкі подарунки. А кондитерські фабрики часто готують до цього дня різноманітні фігурки і влаштовують ярмарки.А ми пропонуємо вашій увазі "солодке читання".

Гербіш, Н. Теплі історії до шоколаду / Гербіш Надія. - Київ: Брайт Букс, 2012. - 144 с.
Книга починається з передмови Надійки Гербіш, де вона ділиться з нами тим, як у неї виникла ідея створити таку корисну книжечку. Дуже цікаво було дізнатися як, коли і чому.Книга розділена на 3 тематичні розділи: Перший - "Подорожні замальовки із шоколадних міст", де авторка ділиться своїми враженнями від міст у яких побувала та розказує їх коротку історію. Другий - "Теплі історії до шоколаду" - це власне серце збірки, тут і захопливі історії кохання, і спогади з дитинства, і звідки береться натхнення, і натхнення подорожей, і кольорова казка про осінь, лікувальна сила шоколаду та дружніх посиденьок та багато іншого. Третій - "101 щаслива намистина" - це ціла повість про жінку, яка пишучи списки змогла надихнути не лише себе, а й свої подруг змінити життя на краще. Серед розділів повісті є і сам список надихаючих способів, який при бажанні можна виконати й самому. В ньому зібрані дуже корисні поради. Найбільше в збірці мені сподобалося оповідання "Пластикове горнятко з милосердям" та список способів, як себе надихнути. Неймовірна книга!

Дал, Р. Чарлі і шоколадна фабрика / Рональд Дал; пер. Віктор Морозов. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. - 240 с.: іл.
"Чарлі і шоколадна фабрика" - повість британського письменника Роальда Даля про пригоди Чарлі на шоколадній фабриці. Нею володіє дивакуватий кондитер містер Віллі Вонка. У нього відкрита, чуттєва, майже дитяча душа в тілі дорослої людини. Він існує сам по собі, виношуючи та примножуючи безкінечні ідеї, удосконалюючи справу, що приносить йому задоволення. Та що там казати, й усім любителям шоколаду також! У нього власний світ, добрий та шоколадний. Головний герой книги - хлопчик на ім'я Чарлі Бакет, який живе дуже бідно та в убогій сім'ї. Він маленька людина, але яка щедра та чиста. А хто з дітей не любить поїсти шоколаду? Але в міру бідності він отримує його лише один раз на рік! За волею фортуни ці дві добрі людські долі мають перетнутися, тісно переплестися! За сюжетом містер Вонка організовує екскурсію по своїй фабриці п'ятьом дітям щасливцям, які знайшли білети під обгортками шоколаду. Кожен з них отримає пожиттєвий запас шоколаду, а один - щось особливе. Ним і стає наш герой Чарлі. Роман читається дуже легко, часто викликає посмішку на обличчі. Письменнику вдалося створити неповторну атмосферу, адже це казкова розповідь, де, як і годиться, є і мораль. Присутній у творі також і міцний гумор та відверта сатира. Мимовільно занурюєшся в цю неповторну, казкову атмосферу, в яку повністю переносишся. Відірватися від книги просто неможливо! Вона і екранізована, де роль містера Вонка зіграв неповторний Джонні Депп.

Ягелло, Й. Шоколад із чилі / Йоанна Ягелло; пер. Божена Антоняк. - Львів: Урбіно, 2019. - 288 с.
Це друга книга в серії книг про життя дівчини Халіни Барської. Халіна вступила до омріяного ліцею, аби спеціалізуватися на фотографії. Однак поточні буденні проблеми занадто ускладнюють життя дівчини: її коханий Адріан поїхав учитися до Лондона і з кожним днем від нього надходять усе коротші й беземоційніші листи; для навчання Лінці потрібно кожного місяця сплачувати гроші, яких її родина не має, тому Лінка пробує після занять працювати на різних роботах; робота займає Лінки так багато часу, що його не вистачає для навчання, і тому дівчина отримує погані оцінки з багатьох предметів; у новому класі Лінка не змогла «вписатися» в круту компанію діточок багатіїв, але трохи згодом подружилася з хлопцем-вигнанцем; мама Лінки занадто поглинена у власні професійні й особисті проблеми, тому не помічає і не розуміє Лінки та її труднощів, і Лінка дуже страждає через це. Роман порушує ці та багато інших питань, з якими стикаються молоді люди. Так, детально описується, на яких роботах вони можуть працювати і з якими наслідками; чи можна пробачити зраду коханого і які наслідки тягне те чи протилежне рішення; до чого може призвести батьківська байдужість тощо. Ці проблеми актуальні не лише для підлітків, але і для їхніх батьків. Цікава книга, з динамічним сюжетом. Автор настільки глибоко прописав переживання Лінки, що при читанні мені здавалося, що книжка частково автобіографічна. «А може, кохання не має нагадувати молочний шоколад. Може, воно схоже на шоколад із чилі».

Немає коментарів:

Дописати коментар