Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

середу, 19 серпня 2020 р.

Спасівські страви

У серпні українці відзначають одразу три православних свята: медовий, яблучний і горіховий Спас. Оскільки всі вони мають символічні кулінарні елементи, не складно здогадатись, що у ці свята готують страви — де мед, мак, горіхи або яблука є основним елементом. Ми підготували для вас добірку книг з рецептами українських страв, які можна приготувати на ці свята.

Андрющенко, С. Звичаї нашого народу: страви української кухні / С. Андрющенко. - Київ: Генеза, 2019. - 192 с.: іл.
Із цієї книжки ви довідаєтеся про найбільші свята — як церковні, так і світські — та обрядові дійства, характерні для них; про страви, якими наші пращури частували гостей і про які нині пам’ятають лише старожили; а також ми розповімо про прикмети, які наші прабатьки, багаторічно спостерігаючи за природою, передавали з уст в уста від покоління до покоління. Тож запрошуємо вас поринути в чарівний, почасти магічний і дуже смачний світ, зітканий із українських звичаїв і традицій, які ми замірилися хоч і не відновити, то бодай витягнути на світ Божий зі старезних глибочезних скринь і ветхих мудрих книг та інших старожитностей, на які подекуди ще можна натрапити в глибинці. Українська кухня дійсно самобутня, адже увібрала всі дари щедрої землі й упродовж віків зродила багатющий колорит національних страв. Однією книжкою не охопити величезного багатоманіття нині таких звичних для нас українських страв, рецепти яких сягають сивої давнини. Утім згадаймо бодай дещицю з них, що, попри давню свою історію, і досі нам смакують. Справжньою перевагою рецептів, наведених у цій книжці, є те, що вони не потребують чужоземних див — досить звичайних, усім відомих і доступних продуктів. Будь-яка господиня, скориставшись таким рецептом і доклавши трішки зусиль і часу, зможе приємно здивувати й порадувати свою сім’ю чимось смачненьким.

Артюх, Л. Традиційна українська кухня в народному календарі / Лідія Артюх. - Київ: Балтія-Друк, 2017. - 220 с.: іл.
Справжній український червоний борщ, пампушки з часником, галушки зі сметаною, вареники з капустою цінуються і мають своїх прихильників по всьому світу. Українська кухня завжди відрізнялася своєю ситністю і різноманітністю. Оскільки українці здавна були працьовитим народом, то й харчуватися вони повинні були повноцінно і калорійно. Для кожної пори року характерні свої страви.Так само, як і до кожного великого календарному свята господиня готувала особливу ритуальну їжу: кутю та узвар - на Різдво, паску і крашанки - до Великодня. Книга «Традиційна українська кухня в народному календарі» відкриє перед вами кулінарні секрети справжньої української «господині».

Доцяк В.С. Українська кухня / В. Доцяк. - Львів: Оріяна-нова Львів. - 558 с.: іл.
В основу книги покладено відродження української національної кухні, технології приготування давніх традиційних страв.
Подано товарознавчу класифікацію овочів, грибів, риби, м'яса, птиці, описано значення їх у харчуванні людини. Висвітлено раціональні способи кулінарної обробки продуктів, її вплив на якість готової продукції. Наведено способи і методи приготування та подавання страв, напоїв, виробів з тіста, вимоги до їхньої якості, терміни реалізації. Окремий розділ присвячено лікувальному харчуванню.

Карпенко, Ю. М. 250 улюблених страв. Українська кухня / Ю. Карпенко. - Київ: Глорія. - 128с.: іл..
Книга «250 улюблених страв. Українська кухня» побудована в дуже зручній формі: вона складається з трьох частин, кожна з яких - окрема тема, але якщо з'єднати ці теми, вийде чудове меню, і не тільки на щодень! А докладний опис і барвисті ілюстрації допоможуть вам без проблем та зайвих турбот приготувати страву. Книга «Українська кухня» допоможе вам зануритися в затишний світ домашнього тепла та смачної їжі. Кулінарні рецепти, зібрані в ній, порадують вас і ваших близьких своєю простотою та водночас вишуканістю. Продукти, використовувані в цих рецептах, доступні родинам із будь-яким статком, що робить книгу ще привабливішою.


Скопенко О., Ройтенберг І. Практична енциклопедія української кухні / О.Скопенко, І.Ройтенберг. - Харків: Казка-Плюс, 2007. - 208 с.: іл.
Українська кухня здавна славиться своїм самобутнім кулінарним мистецтвом. Незважаючи на те, що вона перейняла від інших народів не один десяток рецептів, їй удалося зберегти неповторність і своєрідність, завдяки чому багато страв української кухні здобули світове визнання. У книжці подано понад 100 рецептів страв. Процес приготування страв проілюстровано фотографіями, що відображають етапи приготування. Книжка містить відомості про історію української кухні, інформацію про основні продукти, використовувані в ній, способи їхнього оброблення, приготування й зберігання.

Цвєк, Д. Солодке печиво / Дарія Цвєк. - Львів: ВСЛ, 2013. - 181 с.:іл.
Перші сторінки "Солодкого печива" присвячені саме історії життєвого шляху пані Дарії. Відразу розумієш, чому видання таке "тепле", по-доброму просте, родинне. Покликанням Дарії Цвек була педагогіка, а отже бажання ділитися своїми знаннями з іншими. "Солодке печиво" - любов з першого дотику. У книзі прекрасне все: обкладинка, фото (ілюстрації), а головне зміст. Саме на ньому й необхідно зосередити окрему увагу. Головна відмінність від будь-якої сучасної збірки рецептів - простота. Все необхідне для кожної страви або напою завжди знайдеться у господині вдома. А для приготування Вам не знадобиться багато часу. Гортаючи сторінку за сторінкою, Ви відчуваєте натхнення для творчості. "Солодке печиво" здатне навіть покращити Ваш настрій у ці сумні осінні дні, а також надати відчуття свята будь-якій сімейній вечері або ж сніданку, чому ні?

Немає коментарів:

Дописати коментар