Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

вівторок, 7 грудня 2021 р.

Бібліоновинки для малих читайликів

Для наших маленьких користувачів предствляємо книжкові новинки, які вони можуть прочитати, завітавши до нашої бібліотеки. Книжечки різноманітні за темами та жанрами, тож кожен читач зможе підібрати для себе цікаве і корисне.

Дзюбак, Е. Рік у лісі / Е. Дзюбак; пер. з пол. О. Горби; іл. авт. - Львів: ВСЛ, 2016. - 28 с. : іл.
«Рік у лісі» - це дванадцять картин про дванадцять місяців одного року. Кожен місяць - детально промальований «кадр» лісу з усіма його мешканцями, зображеними в різних ситуаціях, за різної погоди, вдень чи вночі. На першому і останньому розворотах - презентація мешканців лісу та інтелектуальна гра. Ви дізнаєтеся про звички тварин: Хто де мешкає? Хто спить вдень, а хто - вночі? Хто що їсть? Хто як готується до зими? Які звірята і птахи паруються на все життя, а які - тільки на шлюбний період? Хто робить найкращі запаси, а хто є найбільшим лісовим лінюхом? Кого не застане зима? Хто та як довго опікується потомством? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї незвичайної книги. «Рік у лісі» розвиває увагу і спостережливість, стимулює логічне мислення, пошук причинно-наслідкових зв’язків, вміння оповідати, а передусім - гарантує чудову розвагу на багато-багато годин.

Деніелс, Л. Котячі пустощі / Л. Деніелс; пер з англ. І. Гули; худож. О. І. Панченко. - 1-е, спец. - Харків: АССА, 2021. - 191 с.: іл.
Амелія та Сем нарешті стали офіційними волонтерами у ветеринарній лікарні «Ковчег». Друзям подобається допомагати лікарям і доглядати за тваринами, особливо за милими кошенятами! Але коли дітям довелося опікувати непосидюче кошеня Луну, маленька кицюня завдала їм великих проблем... Тепер Амелія та Сем мають розгадати причини нічної котячої бійки, в яку потрапила кицюня. Попри піклування за бешкетним кошеням, Амелії та Сему потрібно допомогти з організацією Котосуботи у «Ковчегу», на якій ветеринари розповідатимуть, як правильно доглядати за котиками. Як дітям зробити цей день успішним і разом з тим вберегти Луну від небезпеки та зробити її знову щасливою?

Деніелс, Л. Хом'ячок-утікач / Л. Деніелс; пер з англ. А Комісарової; худож. О. І. Панченко. - Харків: АССА, 2021. - 127 с.: іл.
До ветеринарної лікарні «Ковчег» сестри-близнючки принесли млявого хом’ячка. Єдине, з чим можуть погодитися дівчата — це те, що з їхнім улюбленцем щось не так. Коли бідолашний хом’ячок Гризько втікає, всі повинні згуртуватися, аби знайти його — навіть близнючки! Але це ще не все… Амелії та Сему необхідно знайти дім ще для одних домашніх улюбленців, які виросли більшими, ніж очікувалося.

Деніелс, Л. Щенячі пригоди / Л. Деніелс; пер з англ. А Комісарової; худож. О. І. Панченко. - Харків: АССА, 2020. - 127 с.: іл.
За сюжетом дівчинка Амелія та її друг Сем Працюють у ветеринарні клініці під назвою «Ковчег». Вони потрапляють у різні пригоди, до них приводять тварин з якимись проблемами, вони знаходять тварин з важкими хворобами (не лише фізичними, а й психологічними.... Наприклад, у першій частині вони знайшли кошенят, які були без мами) і допомагають їм, цим самим роблячи світ набагато кращим. Вчителька драматичного гуртка Амелії та Сема привозить до ветеринарної лікарні «Ковчег» своє щеня із гіпсовою пов’язкою на лапці. Ветеринари знімають гіпс, однак Оскар не стає на лапку. Виявляється йому потрібна тривала реабілітація. У міс Сакс обмаль часу, адже в школі саме йде підготовка до вистави «Чарівник з країни Оз», у якій Амелія отримала головну роль. Чи вистачить дівчинці часу, щоб знайти спосіб допомогти крихітному тер’єрчику? Люсі Деніелс вдалося створити прекрасний, дитячий світ з вірою у те, що будь кого можна врятувати, що будь яку хворобу можна вилікувати, що можна завжди вірити лише в найкраще.

Дерманський, С. Маляка і Велика Маня / С. Дерманський; худож. В. Богданюк, С. Єрко. - Вінниця: Теза, 2017. - 153 с. : іл.
Надзвичайні пригоди, веселі подорожі, кумедні історії і звичайно неповторна Маляка. Це все ви знайдете на сторінках серії книжок Сашка Дерманського про неповторну дівчинку Маляку. "Маляка і Велика Маня" - це четверта книга із цієї серії. Таких прикрощей Маляка ще не зазнавала. І навіть не прикрощей, а небезпеки. Підступний Луціус взяв у заручники Малячиних батьків. Як усьому тому лихові зарадити, коли у Луціуса є страшна і незнищенна підтримка — Велика Маня? Рекомендовано для дітей молодшого шкільного віку.

Заржицька, Е. І. Легенди про козаків / У.І. Заржицька; худож. О.Л.Железняк. - Харків: Юнісофт: Талант, 2020. - 95 с. : іл.
У книзі 11 легенд-оповідань. Наприклад, як з'явилась червона калина. Цікаво буде знати малечі, чому ворони кажуть"крав", у снігура грудка червона, у кулика очі, дзьоб і лапки червоні. Розповідь про козачку Ганну її дітей і Святого Миколая навчає дітей бути працьовитими, добрими, поважати літніх людей. Козаки в легендах постають людьми, які наділені неймовірними здібностями: можуть через річку міст звести за мить, перетворюватись на птахів, тварин і вміють розмовляти з ними. Завжди дотримуються свого слова, кохають всім серцем, та ладні витримати будь що заради коханої. Цікаво читати про нашу козачку Стешу яку боялися татари. Вдячні селяни назвали село, де вона народилась Стешино-Чорноглазівка у Дніпропетровській області, але на жаль зараз такого села не існує. Про козака Швидкогляда, який злого пана провчив, як козаки робили все щоб здобути свободу Україні.

Заниматика для умного ребенка
/ Худож. А. Джаникян; сост. С. Подопригора. - Киев: Розумна дитина, 2013. - 20 с. : іл.
Великоформатна, нова, надзвичайно цікава книга для найменших наших читачів містить нові теми та корисні, обов'язкові знання. Діти потраплять у чарівний світ космосу.

Кулик, К. О. Татків день /  К. О. Кулик; худож. Н. Л. Шерстюк. - Харків: Юнісофт :Талант, 2017. - 31 с.: іл.
В Іванка та його маленької сестрички Варі найкраща в світі мама. І скоро в неї день народження! Що ж подарувати матусі? Може, найсмачніші пиріжки? Але які? І що взагалі любить матуся?.. Чудову історію про дитячу турботу й безпосередність написала Катерина Кулик, а намалювала талановита художниця Наталія Шерстюк.

Кантіні, Б. Мортіна і Таємниче озеро: казка / Б. Кантіні; пер. з італ. Є Житник; іл., обкл. авт. - Харків: Школа, 2021. - 48 с. : іл.
Нарешті настав час для поїздки! Мортіна та її родина не їздили у відпустку вже 100 років! Аж ось вони прямують на віллу Дурничку, де живе тітонька Мегера й кузен Ділберт. На відпочинку на них чекають несподівані труднощі: виявляється, що якийсь нотаріус хоче виставити їхню віллу на продаж! Чи зможуть вони знайти спосіб повернути віллу? Образ кузена Ділберта розкривається в цій історії зовсім з іншої сторони, ніж у «Вередливому кузені». А пейзаж нічного таємничого озера зображено авторкою з великим талантом та любов'ю, дуже гарна ілюстрація. Про ілюстрації цієї книги взагалі можна окремий відгук написати, настільки вони заворожуючі та захопливі. В книзі є приємний ілюстрований сюрприз, як, майже, в кожній книзі із серії. Поїздка на таємниче озеро навчила героїв історії і, сподіваюся, її читачів, що, об'єднавши спільні зусилля, можна швидше та легше досягти бажаної мети.

Кузякін, К. Росли груші на вербі / К. Кузякін; іл. О. Шеремет. - Харків: Юнісофт :Талант, 2020. - 111 с.: іл.
Кузько Кузякін пише так захопливо, що дітей від читання не відірвати. Ось і зараз його герой, малий веселун і мрійник, вміє так закрутити кожне оповідання, що і не здогадаєшся, де в цих пригодах правда, а де вигадка: то жонглює в цирку слонами, то скарби знаходить, то через Землю пролітає. Нісенітниця, незвичайні ситуації, такі собі «на вербі-груші», змушують дітей сміятися, сприймати гумор і вчитися проживати художню історію. У книзі зібрано багато веселих оповідань, а проілюструвала видання талановита українська художниця Олена Шеремет.

Лінинська, С. Пан Сирник і різдвяний пампушок / С. Лінинська; іл. Р. Скиби. - Львів: ВСЛ, 2017. - 31 с. : іл.
"Пан Сирник і різдвяний пампушок" є прекрасним представником сучасної дитячої української літератури. Автор Світлана Лінинська написала цікаву та повчальну історію про пекаря (пана Сирника) та маленьку дівчинку Орисю, що мешкають в чудовому містечку Ясному та готуються до найголовніших зимових свят! Також на сторінках цієї книги ми зустрінемся з дружиною пана Сирника, сусідами пекаря та бабусею головної героїні. Книга гарно проілюстрована художником Романом Скибою - на форзацах зображені різноманітні смаколики з пекарні пана Сирника, ілюстрації практично на кожній сорінці, є гарною прикрасою тексту. Художник створив на сторінках книги містечко Ясне казковим та затишним - гарненькі будиночки вкриті снігом, місто гарно прикрашене до зимових свят, вітрини магазинів, детально показана пекарня головного героя. Деякі малюнки з книги можна довго роздивлятись - комора пана Сирника з усілякими глечиками, баночками, мішечками та коробочками, зимова вулиця містечка з гарненькими будиночками та новорічними прикрасами (практично сторінки віммельбуха). Книга легко читається. А як гарно описує авторка робочий день у пекарні, від кількості смаколиків на одній сторінці затамовуєш подих.

Линдгрен, А. Сказки про Эльфу, принцесу и куколку: сказки / А. Линдгрен; пер. со швед. Л. Ю.Брауде, Е. А. Соловьевой; худож. А. Ю.Власова, О. Р. Ионайтис, Н. П. Салиенко. - М. : АСТ: Астрель: Планета Детства, 2010. - 48 с. : іл.
Швидше за все, велика казкарка Астрід Ліндгрен таємно все життя грала в ляльки, тому для неї не становило особливих труднощів придумати дивовижний казковий світ, в якому так цікаво живуть ельфи, принцеси, лялечки та маленькі дівчинки. Цей світ стане затишним і рідним не лише для дітей, а й для будь-якої мами та навіть бабусі, варто їм відкрити книгу. А тата... будуть страшно заздрити!


Лущевська О. В.  Сем, без проблем : повість / О. В. Лущевська; мал. Ж. Олійник. - Львів : ВСЛ, 2021. - 127 с. : іл.
Книга для дітей «Сем, без проблем» є чудовим поєднанням серйозної та складної теми і веселої манери оповіді, гарного гумору й легкого настрою. Головний герой книги Оксани Лущевської — хлопчик Семен — мріє бути бальником, і йому це добре вдається. Але батько Сема вважає бальні танці не достатньо мужнім заняттям, тож віддає сина на бокс. Із цього починається історія з труднощами, переживаннями, жагою мети і між цим усім ще й першою симпатією… Як у кожної дитини, у Сема кожного дня трапляється купа усіляких прикольних, смішних або й не дуже ситуацій, і Сем уміє розказати про них так смішно, що за живіт хапаєшся, і думаєш, ну й Семе, а чи й дійсно у тебе немає проблем, як ти кажеш? Але, зрештою, найкраще книгу прокоментує, мабуть, її авторка. Тож послухаймо саму Оксану Лущевську.

Лоскот, С. Чубзики / С. Лоскот; мал. авт. - Харків: Ранок, 2020. - 269 с. : іл.
На хутірці з кумедною назвою Трівка-Дми живе чубзик Пензлик. Поряд, в інших хутірцях і поселеннях, мирно мешкають його одноплемінники, а за сільськими луками — старий чарівник Ніхто — найстарший чубзик і прапрадідусь Пензлика. Проте після столітньої сплячки прокидається Біла Королева. Вона хоче повернути собі могутність, захопити та поневолити не тільки чубзиків і мешканців Ста одного королівства, але й славетний Мила-Мур — місто котів і колишніх відьом-чарівниць. На допомогу їй приходить зловісна армія опудал. Хто ж відновить мир?

Лоскот, С. Капітан Кеп і курячі пірати / С. Лоскот; мал. В. Бугари. - Харків: Ранок, 2020. - 148 с. : іл.
Пригоди морського видра продовжуються! Безстрашний герой і його смілива супутниця Галинка опиняються на безлюдному острові, а в цей час їх розшукують пірати — команда жорстоких відчайдухів. Чікен, їхній капітан, хоче знищити шляхетного видра. Звідки ця люта ненависть до супергероя, якого так любить Галинка й читачі книжок Сергія Лоскота? Розв'язка захопить і здивує вас.

Моя люба матуся : вірші та оповідання
/ упоряд. С Тарнавська; мал. О. Володькиної. - Київ: Махаон-Україна, 2008. - 87 с.: іл.
Як ви гадаєте, яке слово головне? Правильно! Звичайно ж "мама"! Вірші та оповідання, які ви прочитаєте в цій книжці, це освідчення в любові до мами, до найріднішої і найдорожчої людини в світі. Найкращі поети присвячували свої вірші матусям, які люблять нас лише за те, що ми їхні діти.

Міхаліцина, К. В. Хто росте в саду / К. В. Міхаліцина; іл. О. Були. - Львів: ВСЛ, 2017. - 43 с. : іл.
Соловейко повернувся з далекої Африки і шукає, де звити собі гніздо. А в саду стільки дерев і кущів! Яке з них може стати домівкою для пташки? Можливо, це вишня, черешня або алича? Слива чи груша? Кожне дерево розповідає соловейкові свою історію, наголошуючи на тому, чим воно особливе. У розповідях дерев постає також образ дідуся-садівника – розумного і доброго, який ставився до дерев як до одухотворених істот, розмовляв із ними і плекав – і його родини, яка досі живе у домі поруч, шанує дерева і збирає їхні плоди. Книжка «Хто росте в саду» – не лише неймовірно цікава мандрівка садом, в якій читачі дізнаються, чим особливі плодові дерева і як їх розпізнати, це розповідь про пошук дому і свого місця у світі, про те, що тільки пізнавши своє коріння, ти можеш зрозуміти правду про себе справжнього. «Хто росте в саду» – наступна книжка із серії пізнавальних книжок про дерева, яку створюють письменниця Катерина Міхаліцина та художниця Оксана Була. Першою була «Хто росте у парку», яку 2016 року обрали до щорічного каталогу книжкових рекомендацій у галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки» («The White Ravens»).

Маклейн, Д. Велика ілюстрована енциклопедія цікавинок / Д. Маклейн; пер. з англ. Г. Яновської; іл. Е. Карбо; дизайн Н. Лешнікофф, Г. Едмондс. - Харків: Жорж, 2018. - 32 с. : іл.
Дуже вдало названа ця чудова енциклопедія, дійсно велику кількість цікавої та надзвичайно пізнавальної інформації з різноманітних галузей знань на сторінках цієї книжки зможете почерпнути Ви та ваша дитина. Це сучасна книжка "Велика ілюстрована енциклопедія цікавинок", автора Джеймса Маклейна, видавництва "Жорж", серії книг "Час із книгою", дві тисячі вісімнадцятого року видання, перекладач Г. Яновська, призначена для дітей віком від шести років. Такі цікаві тематичні розділи дуже вдало представлено та проілюстровано у цій енциклопедії цікавинок: Наше тіло, Пливемо. Їдемо. Летимо, Їжа та напої, Навколо світу. Такі цікаві факти було дуже цікаво дізнатися нашій дитині, а саме, що понад 7,4 мільярда людей живуть у майже 200 країнах світу, Людей, які користуються Інтернетом, з"єднують понад 885 000 кілометрів підводних кабелів; третину всієї кави світу виробляють у Бразилії; якщо порівняти середній зріст різних народів, то голландці й латвійці - найвищі у світі; Китай має найбільше сусідів: він межує з 14 країнами; Люди мешкають у сирійському місті Алеппо вже приблизно вісім тисяч років. Жодне інше місто не має тривалішої історії проживання людей; столиця Таїланду - Бангкок. У повній назві цього міста аж сто шістдесят чотири літери. Ця книга дуже оригінально оформлена великими малюнками, представлено цікаві різноманітні тематичні ілюстрації, їх хочеться переглядати раз за разом знову і знову.

Манів, Г. Киці-мандрівниці : спецвипуск: На боці добра : Київ. Львів. Буковель / Г. Манів; іл. Д. Печенкіна. - Киїі : Рідна мова, 2020. - 56 с. : іл.
Киці Муля та Манюня так люблять мандрувати! Не подумайте, що на сусідню вулицю, ні! До інших міст! І скрізь із кицями стаються неймовірні пригоди. Киці-мандрівниці розшукують святого Миколая, рятують Різдво та лікують бабусю Зиму. Читайте про мандрівки Мулі та Манюні до Києва, Львова та Буковелю! Четверта книга виявилась не "закордонною мандрівкою", а подорожжю Україною. Киці побували у Києві, Львові та у Буковелю. Це так знаково для сучасних умов, коли карантин і мандрувати за кордон можливості невеликі, або їх і зовсім немає. Коротше кажучи, мандрівниці йдуть в ногу з часом ;)

Нікітінський, Ю. В. Будинок двірників / Ю. В. Нікітінський; пер. з рос. І. Андрусяка; іл. С. Вербещука. - Київ : Час майстрів, 2017. - 71 с. : іл.
В одному місті, можливо, саме у вашому, є незвичайний будинок, у якому оселилися шість дуже важливих персон, що працюють… двірниками. У кожного власна ділянка, власні інтереси, захоплення й мрії, та всі вони абсолютно щасливі, бо наводити порядок для них не просто професія, а покликання і справа всього життя. До того ж, кожен із них здатен на справжній вчинок: врятувати незнайомця, полетіти в космос і навіть зробити щасливішим ціле місто. Тому там, де вони з’являються, світ стає світлішим, добрішим і по-справжньому чистішим.

Пилипенко, О. Е. Суперхвост / О. Е. Пилипенко; худож. И. В. Потапенко. - Харьков: Виват, 2016. - 25 с. : іл.
Теплого осіннього вечора на лісовій галявині відбулася несподівана зустріч двох старих друзів (чи родичів?) фазана та павича. І незрозуміло, як склалася ця історія, якби павич раптом не вирішив похвалитися своїм чудовим і яскравим хвостом. Прям не хвіст, а справжня паличка-виручалочка – і від спеки вкриє, і дощ викличе, і через море перенесе, попутно оберігаючи від шторму, величезних айсбергів та зубастих акул, і навіть найсильніший шторм уміє викликати! Фазан, вислухавши неймовірну розповідь друга, теж не зміг мовчати і повідав хвалькуватому товаришу таку історію, після якої просто неможливо не захоплюватися (нехай і не таким шикарним) неймовірним фазаним хвостом. Адже це справжня знахідка - і через джунглі проведе, і перетворить воду на лимонад, приборкає крокодила з зубастою пащею і кине втечу лютого носорога. А поки павич і фазан пригощали один одного байками, до них непомітно підібралася лисиця.

Принцеси: повчальні казки для дівчаток
/ К. Машон, М. Саве, Р.Е. Коалман, Л. Мажор; іл. С. Лямур, Е. Дюверн; пер. з фран. Л. Кононовича. - Київ: Країна мрій: Видавнича група "КМ-БУКС", 2016. - 112 с. : іл.
Чи можливо вдало вийти заміж, коли в тебе ну дуже великі ноги? Які мудрі рішення принцеса здатна прийняти, щойно їй виповниться сім років? Що стається з принцесами-вередами? Це ключові питання лише на три історії про принцес, а загалом у книжці 16 дивовижних і повчальних казок. Є над чим поміркувати маленьким принцесам-читачкам... Казки короткі, у кожній історії у принцес виникає лише одна проблема — і описується як вона вийшла із цієї ситуації. А ситуації різні-або велетень сів на дорогу і заважає постачанню солодощів у замок; або ноги від народження великі і жодною сукнею їх не сховаєш; або прийшла думка принцесі спробувати варення з незвіданого фрукта - і все, несіть їй усі піддані частування.

Роздобудько, І. В. Ляказочки : казки / І. В. Роздобудько; худож. Надьожна. - Київ : Наш формат, 2020. - 46 с. : іл.
Кожна дитина любить іноді повередувати, покапризувати, накапостити, буває злюкою, боїться темряви, не хоче прибирати за собою іграшки – і ще багато всього... Знаєте, як це подолати? Дуже просто: почитайте своєму малюку веселі, збитошні, дуже несподівані ляказочки популярної письменниці Ірен Роздобудько. І ви побачите, що ваша дитина дуже легко впізнає себе в різноманітних «страшних» ситуаціях, які сама пережила. І впевниться, що насправді все зовсім не страшно, а навпаки – весело! Книга написана для маленьких дітей, які пізнають світ і взаємодію з ним та вчаться опановувати власні емоції; і, звісно, для батьків, які прагнуть бути веселими, креативними і люблячими провідниками для своїх дітей на шляху цього важливого пізнання.

100 казочок із чарівного лісу
/ М. Саве; пер. з франц. Л. Кононовича; худож. С. Алястра. - Київ: Видавнича група "КМ_БУКС", 2018. - 112 с. : іл.
У книзі представлено багато цікавих історій про різних мешканців лісу: тварин, птахів, лісовиків, тролів, лісовичків, ельфів, фей тощо. Історії не надто великі (по одній на сторінку), але вони повчальні, щирі й добрі. Вони розкривають важливість любові, щирості, вдячності у стосунках з оточуючими, учать бути працьовитими, доброзичливими, уважним, вірити в дива, допомагати тим, хто потрапив у халепу. Окрім того, читаючи книжку, діти зможуть дізнатися про спосіб життя тварин і птахів, зокрема, про те, як звірі шукають собі їжу та роблять запаси на зиму, як маленькі дитинча знайомляться зі світом навколо, у яких місцях у лісі полюбляють мешкати і як облаштовують свої нори, як заводять сім’ї та піклуються про своїх дитинчат. Ілюстрації є до кожної історії, і вони надзвичайно кумедні – усі герої зображені з великими очима та кумедними деталями. Кожна історія з малюнком – це немов маленький яскравий мультфільм.

Стівенсон С. С. Агата Містері. : романи / С. С. Стівенсон; пер. з італ. В. Чайковського; іл. С. Турконі. - Київ: Рідна мова, 2018, 2019 
Наділена дивовижним чуттям і феноменальною пам’яттю, Агата Містері мріє стати письменницею детективних романів. Проте це - у майбутньому, а тепер вона просто чудовий фахівець! Разом зі своїм простакуватим двоюрідним братом Ларрі, студентом детективної школи, вона подорожує світом, щоб розв’язувати найзаплутаніші секрети. Допомагає їм відданий дворецький, прикрий сибірський кіт і сила-силенна дивакуватих родичів. Таємниця фараона. Єгипет, Долина Царів. Група археологів готується оголосити всім про виявлення гробниці таємничого фараона. Це відкриття могло б стати найбільшою сенсацією... але, на жаль, безцінна табличка з підказками, як знайти гробницю, викрадена. І цю таємницю можуть розкрити лише майбутні детективи Агата та Ларрі Містері!

Скуратівський, В. Т. Погостини : оповідання / В. Т. Скуратівський; іл. О.В. Чичик. - Київ: Видавнича група "КМ-БУКС", 2017. - 125 с. : іл.
Книга відомого українського народознавця Василя Скуратівського присвячена традиціям та звичаям українців у різні пори року. В ній читач познайомиться з українською традиційною обрядовістю, фольклорним та етнографічним багатством народного агрокалендаря, які сягають у глибину століть. Для середнього і старшого шкільного віку.

Сологуб-Коцан, Т. Гончарство : абетка для дітей / Т. Сологуб-Коцан; Закарпат. музей нар. архітектури та побуту; іл. О. Гаркуша. - Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2018. - 35 с. : іл.
Що виготовляє гончар, якими знаряддями праці він користується, як наносить візерунки на глечики та тарілки? Про все це малята дізнаються, прочитавши Абетку гончарства. Книга стане в нагоді малим “чомучкам” та їх батькам, які з її допомогою зможуть пояснити дітям особливості виготовлення глиняного посуду у минулому. Ілюстрації допоможуть зробити вивчення одного із найдавніших народних ремесел краю веселим і цікавим. Видання розраховане на дітей, батьків, педагогів, та всіх, хто цікавиться народною культурою, зокрема гончарною справою.

Смагіна, М. 54 сходинки : повість / М. Смагіна; іл. М. Г. Антипова. - Київ: Видавнича група "КМ-БУКС", 2020. - 168 с. : іл.
Від авторки книг "Кімната" та "Волковиці"! Історія про Тасю і Юлю — подруги, які знаходять цікаві та веселі пригоди! То вони кинуться полювати на шкільну примару, то проведуть операцію з порятування яблуньки в дворі, а то і подорож здійснять на повітряній кулі. І те що все не завжди йде за планом, їх не засмучує, ба навпаки — дівчатам наймиліша у пригодах несподіваність. Чого тільки не зазнають вони за рік, випробувавши свою дружбу на міцність! І як подарунок за випробуване з'явиться у них друг... А почалося все однієї весняної днини, коли у річку шубовснув термос із чаєм.

Шмід, С. Паці на паті : з порадами для маленьких поросят / С. Шмід; пер. з англ. С. Колесник. - Харків : Віват, 2016. - 33 с. : іл.
Іноді маленькі дітки поводяться, як справжнісінькі поросята: забруднюють одяг, нечемно спілкуються і жахливо їдять за столом. Звісно, що така поведінка не прикрашає жодну людину, тому всім батькам, які бажають показати своїм малюкам, як виглядає той, хто забуває про вихованість, я раджу прочитати кумедну книгу Софі Шмід "Паці на паті". Вищезазначена книжка мало нагадує інші повчальні видання, адже мораль в даному випадку відходить на задній план, а замість вислуховування нудних нотацій дітям пропонується посміятися над веселими пригодами чотирьох поросяток і самостійно вирішити, чи варто наслідувати їхню непристойну поведінку. Лола, Мопс, Хопс і Клопс були настільки нечемними, що ніхто не запрошував їх на свята, тому коли листоноша помилився і випадково приніс бешкетникам запрошення на котячу вечірку, поросята дуже зраділи і одразу почали готуватися до свята: вибирати собі святковий одяг, готувати подарунок для господаря... От тільки, коли невгамовна поросяча четвірка опинилася у пристойному суспільстві, виявилося, що ніхто з них не звик дотримуватися елементарних правил поведінки, наприклад, Клопс хапав цілу тарілку з печенею, Мопс пив суп прямо з миски, Хопс усе їв ложкою, бо виделками користуватися не вмів, а Лола пила багато пуншу і нанизувала на свої копитця оливки...

Шнайдер, Л. Софійка йде до школи / Л. Шнайдер ; пер. з нім. О. Ковальова; іл. Є. Венцель-Бюргер. - Харків: АССА, 2016. - 24 с. : іл.
Нарешті ця жадана мить настала: Софійка йде до школи! Але перед тим, як вона стане справжньою школяркою та отримає подарунок для першокласника, з нею трапиться багато чого цікавого… У серії «Читай і відкривай» ви знайдете багато захоплюючих історій для дітей від трьох років.

Чуб, Н. В. Кенгуреня Бамсі / Н. В. Чуб; пер. з рос. Т. Матвієнко; іл. Л. Е. Чайки. - Харків : Прінт-Сервіс, 2010. - 24 с. : іл.
Чудова добра й повчальна казочка для маленьких читачів про кумедне хвалькувате кенгуреня, що потрапило в біду, але завдяки допомозі друзів було врятоване. Красиво ілюстрована книжечка із такими привабливими героями: веселим стрибучим кенгуреням, мудрим білим папужкою, малесенькою коалою, зеленим крокодиленям. Книжечка допоможе діткам збагнути, що вихвалятися й насміхатися погано.

Чарська, Л. О. Записки маленької гімназистки / Л. О. Чарська; пер. з рос. М. Радчик; іл. Ю. Ясінської. - Київ : Форс Україна, 2017. - 200 с. : іл.
Повість «Записки маленької гімназистки» — один з найкращих творів чудової дитячої письменниці Лідії Чарської. Розповідається про нелегке життя дівчинки, яка залишилась без батьків. Про тяжкі випробування, яка їй довелося пройти. Про те як дуже важливо не відповідати на зло і агресію тією ж монетою, щоб не робити запеклими своє серце, щоб не сталося, адже як відомо світ не без добрих людей. А добрі вчинки завжди притягують у відповідь добро. Головна героїня вірить в людську порядність, доброту, вірить в кохання та дружбу. Такі книги допомагають задуматись маленьким читачам про свої вчинки, слова та дії. Сюжет прости і трохи наївний. Але все одно приємно читати книги в яких добро перемагає зло.

Немає коментарів:

Дописати коментар