Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

четвер, 27 січня 2022 р.

Цікаві і дивакуваті факти із життя Льюїса Керролла


Льюїс Керрол, він же Чарльз Латвідж Доджсон, не тільки відомий англійський письменник, філософ, математик, священик, але й фотограф та автор всесвітньовідомої «Аліси к країні чудес» багатьох інших творів.
8 цікавих фактів із життя письменника:
  1. Доджсон дуже любив дітей. У нього було 10 молодших братів і сестер, з якими йому доводилося возитися. Ще хлопчиком він почав придумувати для них невеликі віршики і казки.
  2. Чарльз Доджсон страждав безсонням. Намагаючись відволіктися від сумних думок і заснути, він вигадував математичні головоломки, і сам же їх вирішував. Свої “опівнічні завдання” Керролл випустив окремою книжки.
  3. У Керролла було два пристрасних захоплення – фотографія і театр. Він, будучи знаменитим письменником, особисто був присутній на репетиціях своїх казок, проявляючи глибоке розуміння законів сцени.
  4. Льюїс Керролл – один з перших фотографів-портретистів XIX століття. Більш ніж на половині всіх фотографій, зроблених між, фігурували немовлята. Фотосесії з дітьми, які періодично влаштовував Керролл, були частиною культури того часу.
  5. Відомому математику і письменнику приписують кілька винаходів: книжкову суперобкладинку, дорожні шахи, триколісний велосипед, електричну ручку, мнемонічну систему для запам’ятовування імен та дат. А ще ніктографію – інструмент для письма в темряві. Тож не дивно, що цей винахід належить саме Льюїсу Керроллу – письменник і вчений часто прокидався вночі з думками, які необхідно було негайно записати, а розпалювати світильник в той час доводилося досить довго.
  6. За статутом коледжу, в якому вчився, а потім читав лекції, Керролл прийняв духовний сан, але не священика, а тільки диякона. Це давало йому право читати проповіді без роботи в приході. А одного разу разом з богословом преподобним Генрі Ліддоном він здійснив подорож, в ході якої відвідав Росію.
  7. Одного разу у одного зі студентів юного Керролла стався напад епілепсії. Викладач вчасно допоміг своєму студенту, при цьому залишився під враженням від цього випадку і зацікавився медициною. Він придбав і прочитав десятки медичних довідників і книг. Їх успадкував племінник Керролла, який став професором в англійській лікарні, де відкрили дитяче відділення імені Льюїса Керолла. Легендарна любов письменника до дітей залишилася відображена і таким незвичайним способом.
  8. Він займався евклідовою геометрією, лінійною і матричною алгеброю, математичним аналізом, теорією ймовірностей, математичною логікою і математикою (іграми і головоломками). Зокрема, він розробив один з методів обчислення визначників (конденсація Доджсона).

Немає коментарів:

Дописати коментар