Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 20 листопада 2023 р.

Бібліоновинки для наймолодших

Шановні наші маленькі читачі та батьки, до вашої уваги-нові книжечки, подаровані користувачами нашої бібліотеки, які вже стоять на поличках в очікуванні вас.

Аппельт, К. Під ганком : повість-казка
/ К. Аппельт ; пер. з англ. А. Таращук ; іл. М. Желудкова. - Київ : Махаон-Україна, 2012. - 287 с. : іл.
Дивовижна історія про любов та про кішок, як зауважила сама авторка – американка Кеті Аппельт. Зворушлива книга розповідає про дружбу одного пса та триколірної кішечки із пухнастими кошенятами, які вимушено ховаються під ганком похиленої старої будівлі, щоб не потрапляти під руку та на очі до жорстокого господаря, про боротьбу жорстокості й бездушності із добром та любов’ю. Історія Кеті Аппельт не залишить байдужими жодного маленького читача, вона буде пізнавальною й повчальною.

Білоног, О. Томатина правда. Кн. 1 : Сходження на вершину / О. Білоног ; іл. Н. Білоног ; дизайн обкл. А. Джанік'яна. - Київ : Рідна мова, 2021. - 134 с. : іл.
Живе в Десятому Лісі Томата, дуже енергійна лисичка. То вона газету видає, то лікувати звірів береться, то вирощує перлини в озері, то на вершину сходить… До всього їй є діло, і про все вона знає. Ось тільки не втямиш, коли Томата правду каже, а коли побріхує і фантазує. Зате з нею так весело! Може, саме тому мешканці Десятого Лісу прощають їй усі витівки? Читати про дивовижні пригоди Томати й інших звірят Десятого Лісу — справжнє задоволення для маленьких і навіть для дорослих читачів!

Бонд, М. Падінгтон працює : пригоди ведмедика з Дрімучого Перу
/ М. Бонд ; пер. з англ. І. Є. Бондаря-Терещенка ; іл. П. Фортнум. - Харків : Ранок, 2015. - 118 с. : іл.
У житті непосидючого ведмежатка Падінгтона весь час щось трапляється. То під час морської подорожі він бачить привидів, то попадає на гачок до шахрая, то робить шкоду сусідові, то невдало працює перукарем. Але навіть такі невеселі події завжди закінчуються добрим: несподіваним виграшем у судновому конкурсі подякою від Скотленд-Ярду, винагородою від містера Карі та суцільним розпродажем у містера Грубера. І як це в нього тільки виходить?

Бонд, М. Падінгтон рушає вперед: пригоди ведмедика з Дрімучого Перу / М. Бонд ; пер. з англ. І. Є. Бондаря-Терещенка ; іл. П. Фортнум. - Харків : Ранок, 2015. - 107 с. : іл.
У змаганнях із потрапляння в халепи ведмежа Падінгтон напевно здобуде перемогу. Невдалий ремонт у будинку сусіди, шарварок на мармеладній фабриці, скандал у музеї, героїчне чищення димаря, неймовірна гра у крикет — ось неповний перелік нових подвигів юного джентльмена з Далекого Перу. Як і завжди, все скінчиться напрочуд добре. Адже ведмедик за натурою оптиміст, який ніколи не опускає лапи.

Боні, маленька поні
/ дизайн обкл. І.В. Бойко. - Харків : Віват, 2015. - 64 с. : іл.
Ці книжки - збірник цікавих і повчальних історій про маленьку конячку Боні. Після довгих поневірянь Боні втекла з цирку і натрапила на Квіткову ферму. Дочка фермера Беккі дуже зраділа, виявивши поні у своєму сараї. Невже її довгоочікувана мрія здійсниться? Однак не всі тварини в сараї зраділи появі незнайомки, особливо козел Упертюх був проти непроханої гості. Почався такий гармидер, що сарай загорівся. Добре серце і кмітливість Боні врятували тварин від пожежі. Так мешканці Квіткової ферми стали для маленької поні вірними і відданими друзями.

Vovk, N. The Brave Little Airplane \ N/ Vovk ; transl. by K. Yushchtnko ; ill. by Kolpakova. - Kiev : A -BA-BA-HA-LA-MA-HA, 2010. - 25 c. іл.
Зворушлива історія про літачка, з якого часто глузують великі літаки. Але одного дня, далеко в горах, саме він рятує маленького хлопчика. Книжка про те, що ніколи не можна втрачати надії...
This is a moving story of a little airplane that was often teased by big airplanes because of his size. Then one day, he was the only one able to save a small boy far away in the mountains. This book teaches us that one should never lose hope.

Вуд, А. Дж. Океан : тривимірні картинки та живий звук
/ Вуд, А. Дж., В. Девіс ; іл. М. Пледжер. - Київ : Махаон-Україна, 2008. - 16 с. : іл.
Давай разом здійснимо подорож в бездонну пучину Світового океану! Відкрий цю чарівну книгу і прислухайся до загадкових звуків підводного життя. Як помиляється той, хто упевнений, що тут вічно панує тиша! Ти не лише побачиш морських тварин, але і почуєш веселе щебетання дельфінів, пронизливий рев тюленів і протяжну пісню горбатого кита… Живий світ океанських просторів чекає тебе! Чудові книги-іграшки із серії «Звуки дикої природи» видавництва «Махаон-Україна» з великими гарними ілюстраціями та музичним чіпом не тільки розважать тебе, але й дозволять почути дивовижні звуки природи.

Гіт, А. Майнкрафт 1. Кріпер на порозі / А. Гіт ; пер. з рос. Н. Матвійчук. - Київ : BOOKCHEF :
Форс Україна, 2022. - 95 с. : іл.
Іра, Рудик і Петя несподівано побачили на міській вулиці слимаків і Кріпера зі світу гри, а коли спробували за ними простежити - опинилися всередині самої гри. Що чекає їх у світі гри? Чи зможуть вони перемогти монстрів і повернутися додому?
Гіт, А. Вторгнення з "Майнкрафту" / А. Гіт ; пер. з рос. Н. Матвійчук. - Київ : BOOKCHEF : Форс Україна, 2022. - 95 с. : іл.
Продовження серії книг про пригоди в Minecraft! Петя, Іра і Рудик — звичайні школярі — опинилися всередині популярної гри. Тепер вони знають, що примусило монстрів вийти з гри на вулиці їх рідного міста Майнінська. Але пригоди на цьому не закінчуються. Виявляється, злий чарівник Нірборіх захопити Землю! Чи вистачить хлопцям сил і кмітливості перешкодити підступним планам чарівника?

Голубєва, О. Безкінечні казки
/ О. Голубєва ; мал. Г. С. Осадко. - Харків : Ранок, 2020. - 62 с. : іл.
Чи буває так, що ви не погоджуєтесь із закінченням якоїсь цікавезної прочитаної історії? Письменниця Ольга Голубєва усуває цю прикрість. Її «Безкінечні казки» мають початок і кілька закінчень. Виберіть фінал на свій смак. Смішні та трішечки провокативні історії оповідають про те, що станеться, як лев навідається в село, що допоможе злому чарівникові перетворитися на доброго, хто такий Коля Каструлькін, як відучити собаку теревенити по телефону, що робити, коли на твій горд зазіхає нащадок королівського роду У книжці є дуже швидка казка, цілковито морська казка, а також трохи малинова казка. Якась із них точно стане вашою улюбленою.

ДіКамілло, К. Дивовижна подорож кролика Едварда : казкова повість / К. ДіКамілло ; пер. з англ. В. Панченка ; іл. Б. Ібатулліна. - Київ : Махаон-Україна, 2011. - 111 с. : іл.
Якось бабуся Пелеґріна подарувала онуці Ебілін дивовижного іграшкового кролика на ім’я Едвард Тьюлейн. Дівчинка обожнювала свого кролика, а кролик нікого, крім себе самого, не любив.Ебілін разом із батьками вирушила в подорож по океану, і кролик Едвард упав за борт. Старий рибалка виловив його і приніс дружині. Потім кролик опинявся в руках різних людей — добрих і злих, благородних і підступних. На долю Едварда випало багато випробувань, але що тяжче йому було, то швидше відтавало його черстве серце: він учився відповідати любов'ю на любов. Цю сумну і водночас світлу історію написала сучасна американська письменниця Кейт ДіКамілло, лауреат премій у галузі дитячої літератури, авторка відомої у всьому світі повісті про веселого песика Вінн-Діксі.

Czepczynski, W. ABC economy : First Steps in the World of Finance /W. Czepczynski, Z. Kupczyk ; ill.by P. Miracka ; transl. from Polish by K. Hylinska. - Miedzychod : ABC-Czepczynski, 2010. - 193 с. : іл.
Дитяча книга Азбука економіки, тобто перші кроки у світі фінансів.  Книга «Азбука економіки»є навчальним матеріалом для освітньої програми для дітей 5-6 років, яка зрозуміло та доступно представляє складні питання зі світу фінансів. У книзі 12 історій, кожна з яких стосується певної проблеми зі світу економіки та фінансів. Діти разом із головними героями – Зосею та Максом дізнаються відповіді на такі хвилюючі запитання, як: •Що таке гроші?• Звідки гроші? • Що таке ціна? •Чому ми працюємо? •Яку професію ти можеш мати? •Домашні клопоти - що це? •Хто такий волонтер? •Що означає бути бідним? •Що таке реклама? •Домашній бюджет - що це таке? •Що таке кредит? •Де і як ви економите гроші? На основі книги розроблено пакет навчальних матеріалів, що включає сценарії, аркуші та інфографіку.

Ковелл, К. Як приручити дракона : повість. Кн.1 / К. Ковелл ; пер. з англ. А. І. Сагана ; іл. авт. - Київ : Рідна мова, 2017. - 222 с. : іл.
Ви, може, не знаєте, та колись кожен вікінг мав власного дракона. Інші народи приручали собак, коней, буйволів... А вікінги — драконів. Однак юний вікінг спершу мусив упіймати собі дракона. Це було непросто. Потім — приручити його, а це ще складніше. Усе разом називають випробуванням драконячим вихованням. Того, хто його не пройде, виганяють із племені. Коли Гиккус, геть не кремезний юнак, син вождя племені патлатих розбишак з острова Лобур, вирушив на лови свого дракона, він не сподівався, що пройти випробування буде легко. Проте навіть не підозрював, що йому з дракончиком Беззубком судилося стати героями!

Купріян, О. Боброго ранку! : правдива повістинка з життя бобрів
/ О. Купріян ; іл. М. Шутурми ;. - Харків : Ранок : BaraBooka, 2019. - 62 с. : іл.
Недалеко від річки Здвиж мешкають тато, мама й Мартуся Бобренки. Одного ранку радісна новина про майбутнє поповнення в родині змушує їх задуматися про нове житло. Бобренкам доводиться шукати просторіший дім. Мартусине життя більше не буде таким, як раніше: вона вже «доросла» й має опановувати свої почуття, шукати спільну мову з новими знайомими, звикати до правил і навчання в ліцеї... Черепаха Пелагея, тітонька Сова, Марена Дніпровська, рак Іраклій, рибки-сестрички Іринка й Даринка та всі-всі-всі допоможуть їй! Повість Ольги Купріян «Боброго ранку!» розповідає про побут, звичаї та пригоди родини Бобренків і їхніх сусідів, ненав’язливо збагачує читача важливими знаннями про червонокнижних і звичайних мешканців Здвижу, а також нагадує, як важливо кожному з нас піклуватися про свій рідний дім.

Марченко, М. Майка Паливода обирає професію / М. Марченко ; іл. О. Болотової. - Харків : Читаріум, 2021. - 144 с. : іл.
«Майка Паливода обирає професію» Мії Марченко – перша книжка із серії. Це весела непересічна історія з «живими» персонажами та курйозними подіями. Сюжет розповідає про звичайну дівчинку Майю, яку всі називають просто Майка. Вона має галасливу родину та двох темпераментних котів, вірних неподібних один на одного друзів і безліч вподобань. Та одного разу Майці задають домашнє завдання написати доповідь про те, яку професію вона хоче мати у майбутньому. Таке питання складне для Майки, адже вона б і танцювала, і плавала, і фотографувала, і підіймалася на високі гори, і була детективом, і ще багато іншого… Що ж обере дівчинка? Дізнавайтеся з книги. Книжка про Майку обов’язково сподобається юним читачам, адже вона торкається таких важливих для них тем і розкриває їх, вона розважає та змушує щиро реготати, вона дарує гарний настрій і захопливе проведення часу.

«Емі і Таємний Клуб Супердівчат»
– серія книг польської письменниці Агнєшки Мєлех про допитливу шестилітку, яка обожнює таємниці. Емі - дівчинка, що ходить до підготовчого класу. У неї звичайні проблеми для дівчинки її віку - протистояння з хлопцями однокласниками, шкільні заняття, подруга мами, що приводить свою доньку, а та завжди робить безлад в Еміних іграшках, питання дружби і симпатій і.. нелюбов до ґудзиків, точніше до одягу з ґудзиками. Емі разом з подружками- однокласницями хочуть бути особливими і відрізнятися від групи хлопців - однокласників. І дівчатка вигадують Таємний клуб супер дівчат. А у клубу повинне бути якесь таємне завдання, розслідування. Що ж таємничого може трапитися в житті дошколярок? Невже загадкові люди в аеропорту настільки підозрілі, що дівчаткам доводиться шпигувати за ни­ми навіть в оперному театрі? Таємний Клуб просто-таки полює на таємниці, а якщо їх нема — дівчата вигадують їх самі.

Мензатюк, З. Ангел Золоте Волосся : повість / З. З. Мензатюк ; іл. К. Лавра ; обкл. Д. Сингаївської. - Київ : Знання, 2023. - 125 с. : іл.
Що може розрадити дівчинку, життя якої складається з самих неприємностей? І вчителька раз у раз записує зауваження у щоденник, і однокласники дошкуляють, і тато не їздить на крутому джипі. Але найгірше – братикові потрібна операція, тому батькам, напевне, доведеться продати квартиру… Тут допоможе хіба диво. Справжнє. Як-от поява Ангела Золоте Волосся, який навчить бачити добро навіть у щоденних клопотах і щиро вірити в те, що життя насправді прекрасне. Зірка Мензатюк-сучасна українська письменниця, талановитий журналіст і володарка низки престижних літературних премій. Перш за все автор прославилася завдяки яскравим і захоплюючим дитячим книгам, наповненим веселими пригодами, чарівними персонажами і істинно українськими мотивами. В цілому творчість Зірки Мензатюк має яскраво виражений національний мотив. Автор відноситься до тих сучасних письменників, які в своїх творах активно розвивають рідну мову і культуру.

Принц та бідняк
/ Dissney ; пер. з англ. В. Радчукеа. - Київ : Егмонт Україна, 2020. - 41 с. : іл.
Книга Принц і Бідняк розповідає про те, як один бідний лондонський хлопчина, зовні як дві краплі води схожий принца, опинився в його ролі у замку, а принцу довелося зіткнутися з усіма труднощами життя бідняка-бродяги, про які він навіть не підозрював, живучи у розкоші і достатку. Роль принца і бідняка у цій казці про добрі вчинки виконує Мікі. Книга входить в колекцію Книжкового клубу Діснея, в якій зібрано понад 50 кращих історій. Книга "Принц та бідняк" ‒ одна з них.

Продовження серії книг про маленького мопсика, чарівне і веселе
створіння, яке нікого не зможе залишити байдужим своєю чарівною поведінкою.
«Мопс, який хотів стати північним оленем. Книга 2»
Пеґґі — маленький мопсик, але серце в собачки велике й сповнене любові. Вона дуже хвилюється, що її подруга Хлоя засмучена напередодні Різдва. Пеґґі хоче допомогти хазяйці, але для цього їй конче треба стати північним оленем.
«Мопс, який хотів стати гарбузиком. Книга 4»
Пеґґі — кумедна та розумна собачка, але трохи боязка. Маленький мопс так любить свою хазяйку, що задля неї навіть подолає свій страх перед Гелловіном.
«Мопс, який хотів стати русалонькою. Книга 5»
Родина мопсика Пеґґі відпочиває на морі, де кожен знаходить заняття до душі. Подруга Пеґґі Хлоя сподівається побачити русалку, але на пляжі її ніде не видно. Мопсик дуже хоче потішити Хлою. Чи знайде Пеґґі русалку, а чи спосіб, як стати нею?

Сулань, Т. Історії про Незграбного Вовчика
/ Т. Сулань ; пер. з укр. Я. О. Головченко. - Харків : Віват, 2019. - 207 с. : іл.
На сторінках цієї яскравої книжки на маленьких читачів чекають історії про неймовірні пригоди Незграбного Вовчика. Добрий, але надто наївний, старанний, але трошки вайлуватий, Вовчик обов’язково підкорить серця дітей, адже в ньому вони впізнають самих себе. Для кого і для чого написана ця книга? В першу чергу для дітей з особливими потребами і для їх оточуючих. Ми вчимо дітей з пелюшок, що всі ми - різні, високі і маленькі, худі чи пухкеньки і чомусь, забуваємо про психологічну сторону питання. Адже комусь може бути важко всидіти, комусь важко відкрити кришку чи навіть втримувати увагу більше 5 хв. Ми всі маємо певні недоліки і переваги. Це не привід для знущань чи думок про неповноцінність. Зараз в Україні працює система інклюзії, коли діти з садочка чи школи зустрічають інших діток з особливими потребами, аутичним спектром, може просто з синдромом дефіциту уваги, якісь речі їм даються складніше, але в чомусь іншому вони талановиті і теж потребують колективу, друзів і компанії. Мама Незграбного Вовчика втілює образ неідеальної мами, у якої є власні потреби і яка дає можливість Вовчику впоратися з власними особливостями і знайти власних друзів. Ця історія показує дуже гарними ілюстраціями і нелогічними подіями те, що ми не повинні засуджувати чиїсь недоліки, а приймати людей такими, як вони є.

Ткачук, Г. Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака / Г. Ткачук ; мал. Н. Кащак. - Харків : Ранок : BaraBooka, 2019. - 69 с. : іл.
У стародавньому Києві на Подолі жила собі дівчинка на ім’я Квасоля. У ті часи багато хто з киян умів перетворюватися на тварин чи птахів. Квасоля була білкулакою, бо перекидалася на білку. Якось у Києві з’явився таємничий невловимий злодій, який цупить поночі харчі у порядних киян-Опівнічний Пожирака. Разом зі своїм вірним другом — бузиновим чоловічком Патикославом — Квасоля намагається розплутати загадку таємничого Опівнічного Пожираки. Буряк (батько Квасолі та штатний відьмак) вигадує хитрий план, як можна виявити крадія-нахабу, проте для чарів йому потрібно зібрати вельми специфічні складники, а це робота якраз для нашої білкулаки та її друзяки! Небезпечними й химерними околицями Києва Квасоля разом із бузиновим чоловічком Патикославом вирушають на пошуки інгредієнтів для чарівного зілля Буряка.

Ткачук, Г Синя коробка
/ Г. Ткачук ; худож. М. Скіра. - Харків : Ранок, 2018. - 31 с. : іл.
"Синя коробка" віддає належне захопленню динозаврами, яке рано чи пізно переживає більшість дітлахів. Авторка використовує сюжет "Рукавички", щоб допомогти маленьким читачам запам'ятати довгі і складні назви динозаврів: алозавра, диплодока, ліоплевродона, тиранозавра. Те, як ці назви надруковані у книжечці, спонукатиме дитину чітко і повільно раз за разом повторювати їх по складах і, дочитавши книжечку до кінця, малюк їх запам'ятає. Малюнки Мирослави Скіри мінімалістичні, але на них чітко вирізняються визначальні риси кожного з динозаврів — в того довга шия, той має зубчастий гребінь вздовж хребта, той роги... Після прочитання "Синьої коробки" буде цікаво продовжити знайомство зі світом динозаврів з якимось науково-популярним виданням для дітей.

Хромова, А. Драконе, киш! / А Хромова ; мал. В. Котик. - Харків : Ранок, 2018. - 31 с. : іл.
"Драконе, киш" - коротенька історія, повчальна і трохи незвична. Сюжет досить простий. Щоразу, коли доньці Юлі щось не подобається, вона відмовляється слухати батьків і каже, що вона дракон (коли її просять не кричати, переодягнути мокрий одяг, або щось намалювати). Мама знаходить дуже вдалий вихід із ситуації. Вона відправляє батька в магазин за принцесами, бо ж дракони не їдять печені, а полюбляють принцес. Також вона роздумує над пошуком печери, де буде жити дракон. Після цього Юля вирішує, що таки хоче бути дівчинкою, і виганяє дракона. У кінці книги також є дві сторінки з завданнями, де потрібно вказати де правда, а де неправда, а також пофантазувати (наприклад, уяви, якою була б ця історія, якби вона починалась зі слів "Жили собі Юля, мама, тато і привид"). Книга надрукована на офсетному папері.

Хромова, А. Космічні агенти проти Сирного Монстра
/ А. Хромова ; іл. М. Шутурми. - Харків : Ранок : BaraBooka, 2019. - 51 с. : іл.
Вітя Мальченюк, а насправді таємний агент Йотан Йотог, живе на Землі, ходить у другий клас і має підготувати плацдарм для висадки прибульців. Під час чергового сеансу зв’язку з керівництвом Йотан отримує секретне завдання, проте не встигає його виконати. Тепер над нашою планетою нависає страшна загроза, адже на Землю висадився Сирний Монстр.

Немає коментарів:

Дописати коментар