Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 2 листопада 2012 р.

Лялька-мотанка - прадавній оберіг народу


Лялька-мотанка є прадавнім сакральним оберегом.
Лялька-мотанка - це українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг...
Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За старовинними повір'ями, через лице в ляльку вселяється душа, тому мотанкам ніколи не малювали обличчя. А душа буває доброю чи злою. 
Мотанка безлика, вона не має обличчя, замість очей та рота мотали з ниток хрест - солярний знак, знак сонця, знак добробуту та дуже сильний оберіг, що несе в собі і притягує сонячну енергію з усіх куточків світу.
Ляльку-мотанку майструють з натуральних матеріалів: сіна, трави, соломи, дерава, глини. Для її виготовлення використовують сухе листя, насіння, зерно, натуральні тканини, фрагменти стародавніх вишиванок, мережива тощо.

Секретами і правилами виготовлення ляльок-мотанок ділилась з ученицями 7-го класу школи №7 народна майстриня О.Колпавщикова.


 




В цій публікації використані зображення ляльок - мотанок народної майстрині Тетяни Білокрилець.


Читайте також:












Немає коментарів:

Дописати коментар