Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 22 липня 2013 р.

День китів і дельфінів

Не так вже й багато тварин на землі або в морі так само надихають нас, як кити та дельфіни. У той же час, тільки деякі з них так само сильно страждали від рук людини.
23 липня - Всесвітній день китів і дельфінів. Придумали це свято в 1986 році на засіданні Міжнародної китобійної комісії, яка ввела заборону на винищення цих тварин після 200 років їх нещадного вбивства. Таким чином, китовий промисел був визнаний незаконним. Ця заборона діє по сьогоднішній день, передбачаючи також табу на продаж китового м'яса.
Спочатку ці заходи були спрямовані на порятунок і збереження популяції китів, але пізніше, 23 липня, стало Всесвітнім днем китів і дельфінів, будучи своєрідним нагадуванням людині про необхідність збереження всіх морських ссавців.
 
Щорічно у Всесвітній день китів і дельфінів різні природоохороннні організації в різних країнах проводять тематичні акції, присвячені питанням захисту китів і дельфінів. Іноді  в цей день звучать заклики щодо захисту інших видівтварин, які знаходяться на межі повного вимирання.
 
 
Особливо велике значення свято має для Росії, адже в цій країні живуть популяції кілької десятків видів морських ссавців. Серед них, звичайно ж, кити, дельфіни і навітьтюлені. Багато видів цих тварин занесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.
 
В наших краях, в Чорному і Азовському морях, можна побачити зубатих китів - це види дельфінів афаліна і білобочка, а також азовка (морська свиня). Всі вони занесені  в Червону книгу України й перебувають під охороною.


Джерело: http://beyond.ua, GNU_FDL

Немає коментарів:

Дописати коментар