Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

суботу, 30 вересня 2017 р.

Найоригінальніші бібліотеки світу.

Бібліотека у формі величезних книг в Канзас Сіті, "нескінченна" стіна книг Стокгольмської Громадської Бібліотеки, Книжкова гора в Нідерландах, одночасно дивний і потворний "діамант" Національної бібліотеки Білорусі, безсумнівно, вражають архітектурою та дизайном. Але час не стоїть на місці. Електронні книги набирають популярності - творці і проектувальники сучасних бібліотек шукають нові шляхи залучення аудиторії. За останні 10 років з'явилися нові бібліотеки, які увібрали в себе найостанніші тенденції - як архітектурні, так і соціальні. 
Peckham Library (Великобританія)
Ні на що не схожа, бібліотека Пекхема має досить незвичну форму переверненої латинської букви "L". Будівництво з використанням новітніх матеріалів і технологій коштувало приблизно 5 мільйонів фунтів. У березні 2000-го року в Лондоні з'явилася одна з найбільш відвідуваних бібліотек світу - понад 400 000 читачів щорічно. Крім основного книжкового простору, всередині розташовуються численні конференц-зали, дитячі кімнати, читальні та інформаційні зали, а також медіа-центр. Зараз бібліотечний фонд налічує близько 317 тисяч різних книг.
Princeton University Library (США)
У 2008 році перед студентами Прінстонського університету в США відкрилися двері нової університетської бібліотеки. Всесвітньо відомий архітектор Френк Гарі зробив бібліотеку фантастичною і футуристичної, застосувавши несподівані форми і рішення. Книгосховище для технічної літератури в галузі точних наук, за словами архітектора, побудоване з таким розрахунком, щоб надихати відвідувачів (студентів і викладачів) на нові відкриття в сфері астрофізики, біології, хімії, фізики та математики. І якщо зовні, автор проекту експериментував з формою, то всередині - з кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать жодну читацьку голову без світлої ідеї і натхнення. Крім книгосховища, в будівлі знаходяться навчальні приміщення для індивідуальних і групових занять, а також кімната для відпочинку.
Duisburg-Essen University Library (Німеччина)
Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009-ому році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen! Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах. І ось уже в 2011-ому році для студентів було відкрито "круглу бібліотеку", що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше, інше, інше.
Watha T. Daniel/Shaw Library (США)
Ще одним прикладом "зеленої" архітектури стала "скляна" Watha T. Daniel / Shaw Library, побудована американською архітектурною студією Davis Brody Bond Aedas вздовж Род-Айленд-авеню у Вашингтоні (округ Колумбія, США). У 2010-ому році будівля відкрилося для читачів на трикутному майданчику біля корпусу університету Howard University. "Скляна" бібліотека складається з трьох рівнів, площа забудови склала 22 800 кв.м., а бюджет будівництва - 12 млн. доларів США. Дитяча бібліотека, зал для глядачів багатоцільового призначення, громадські приміщення, онлайн-каталоги з доступом до електронних ресурсів; зали довідників, періодики, молодіжної літератури і читацький зал роблять бібліотеку новим суспільно-освітнім вузлом для даної місцевості. А система клімат контролю, управління сонячним і денним світлом, використання перероблених матеріалів - зразком екологічно стійкого будівництва.
Biblioteca Parque Espana (Колумбія)
Бібліотека зовсім не обов'язково має знаходитися в центрі. У джунглях, за межами міста, у вигляді покинутого місця стародавньої цивілізації - саме так існує бібліотека Медельїна. Розкішна будівля - одна з головних визначних пам'яток міста і туристична Мекка - розташована на скелі.
Open-Air-Library (Німеччина)
Пиво і книги сумісні. У 2009-ому році місцеві жителі неблагополучного району Зальбке і агентство Каrо Architekten створили унікальну бібліотеку, основний будматеріал якої - пивні ящики. У якості масивної стіни, що підтримує книжкові полиці, у новій конструкції були використані частини фасаду зруйнованого супермаркету 1960-х років. Бібліотека відкрита цілодобово, і її управління здійснюють безпосередньо місцеві мешканці, які без найменшого обліку та контролю вільно користуються книжковим архівом.
Автобус-бібліотека (Болгарія)
Списаний транспорт багатих країн передається в менш забезпечені країни. А там найчастіше, втративши половину своїх запчастин, автобуси і тролейбуси відправляються на металобрухт. Але в місті Пловдив в Болгарії вирішили продовжити життя автобуса і зробити з нього бібліотеку.Бібліотека діє на безкоштовних умовах і будь-хто може зайти всередину і почитати годинку-другу. Тут обладнані місця для десятка відвідувачів, а також невелика кухня, де можна заварити собі чай або каву.
Бібліотека у телефонній будці (Британія)
Класичні британські червоні телефонні будки масово відправляють в утиль. У кращому випадку розпродають за безцінь, в гіршому - знищують. Мешканці невеличкого села Уестбері-саб-Менді придбали одну таку будку за фунт і переобладнали її в бібліотеку. Тепер "книжкова будка" працює цілодобово і містить в собі найрізноманітнішу літературу: книги для дітей, з кулінарії, художні та історичні романи, аудіокниги. Для тих, хто страждає безсонням і вважає за краще читати книги ночами, в будці передбачена спеціальна нічна лампа.
Джерело: https://life.pravda.com.ua/travel/2011/11/24/90090/

Немає коментарів:

Дописати коментар