Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 8 липня 2024 р.

Новенькі книжечки для дорослих

Шановні читачі нашої бібліотеки, нещодавно у нашому фонді з'явились нові, свіженькі книжечки. Серед них є такі, які подарували ви. Пропонуємо ознайомитись з новинками віртуально та запрошуємо відвідати бібліотеку, щоб взяти книги, які стануть вам до вподоби. 

Багряна, А. Годинник Аріадни : роман-фентезі / А. Багряна ; іл. С. Мудрої. - Тернопіль : Богдан, 2023. - 213 с. : іл.
Що таке справжнє щастя — лише щасливе кохання чи все-таки щось більше?.. Такі запитання ставить собі восьмикласниця Ельвіра Сковронська з Києва, яка таємно закохана в одинадцятикласника Славка Рудюка, але не знає, як привернути увагу хлопця. Своєю найкращою подругою Еля вважає бабусю — відому актрису Аріадну Дукат, тож одного дня вирішує поїхати до неї на пораду. Бабуся Аріадна живе на лівому березі, неподалік від станції «Лісова». Та по дорозі до неї Еля отримує в метро загадковий пакунок — дивний годинник із тринадцятьма позначками — і потрапляє в іншу реальність…

Бебешко, Л. Вишивальні традиції України : білі та писані сорочки / Л. Бебешко ; дизайн обкл. А. Попової ; фото на обкл. А. Фоміної. - Харків : КСД, 2023. - 159 с. : іл., схеми
Візитівкою цього видання є чарівні білі та чорні писані сорочки з різних регіонів України, цікаві й самобутні за типами кроїв, колористикою вишивки, її компонуванням і технологіями виконання.

Белімова, Т. Чужа провина : роман / Т. Белімова. - Харків : КСД, 2023. - 268 с.
Книга одразу захоплює у світ своїх подій першої світової війни на теренах України. Роман надзвичайно ефективно передає атмосферу безвиході та розпачу, що виникали від нелегкого життя між коханням та обов'язками. Прекрасно зображені реалії війни, розкривається її вплив на повсякденне життя героїв. Описи битв, звучання пуль та спогади про жахливі моменти про бої змальовано надзвичайно реалістично, вони вражають і передають атмосферу того часу. Взагалі, "Чужа провина" - це вражаючий історичний роман, який збалансовано передає страхіття війни та труднощі кохання, залишаючи надію на краще завтра. Вдало поєднано історичний фон з емоційною інтригою.

Бережко-Камінська, Ю. Україна: пекельний 22-й : народний щоденник / Ю. Бережко-Камінська, А. Багірова. - Київ : Креативна агенція "Артіль", 2023. - 319 с. : фотоіл.
"Україна: пекельний 22й" — певною мірою щоденник перших місяців цієї війни — живий, різноплановий, щирий. Тут є місце для численних фактів, особистих свідчень, емоційних розповідей, зауважень, реплік, повідомлень, рефлексій, есе... Окрім того, кожен розділ збагачений спеціально підготовленими інтерв'ю з постраждалими від російсько-української війни, фотографіями з місць подій, а також доповнений історичними хроніками, котрі допомагають глибше зрозуміти значення нинішніх подій, побачити в цьому красномовні папралелі з минулого.

Винник, Т. А. Моя мама схожа на Саскію : повість / Т. А. Винник ; худож. оформл., дизайн обкл. А. Андреєвої. - Чернівці : Букрек, 2023. - 127 с. : іл., фотоіл., портр.
У книзі розповідається про життя тринадцятирічної дівчинки Марії, яка втратила на війні батька, не може порозумітися з мамою, зазнає цькувань у школі. Брати на себе відповідальність за власне життя, змінювати його і змінюватися, мріяти та йти до своєї мети (чи це стосується ідеї здобути авторитет серед однолітків та порозумітися з мамою, чи привернути увагу найкрасивішого хлопця), не підкорятися обставинам, а крок за кроком досягати бажаного результату, – усе це робить головна героїня повісті. І доводить, що все можливо, якщо повірити в себе. Для читачів середнього та старшого шкільного віку.

Гусєв, М. Деравія : квантовий стрибок : повість-антиутопія / М. Гусєв. - Київ : Креативна агенція "Артіль", 2023. - 103 с. : фотоіл., портр.
Подорожі у часі та просторі у пошуках істини та себе, у які запрошує читача дванадцятирічний автор, захоплюють, надихають і спонукають до роздумів на вічні теми відносин батьків та дітей, прагнення сраведливості, а також становлення особистості. Ця повість — антиутопія є нетиповим твором жанру фентезі, що поєднує не лише різні виміри, а й ціннісні орієнтири.

Довгопол, Н. Стешка, дочка винахідника / Н. Довгопол ; іл. І. Рудої. - Київ : Портал, 2023. - 95 с. : іл.
Стешка живе в Києві XVII століття разом із батьком-інженером і маиже не виходить із дому. Та одного разу тато зникає — кажуть, його викрали люди самого короля. Так починається подорож героїні українськими землями доби бароко. Знайшовши прихисток у сім’ї мандрівних скоморохів, Стешка побачить міста и фортеці, простолюд і шляхту, вистави і святкування; помалу пізнає людські взаємини, дружбу і прийняття. Шукаючи батька, вона знайде щось більше.
Докінз, Р. Наука для душі : нотатки раціоналіста / Р. Докінз ; пер. з англ. Д. Прокопик. - Київ : Наш формат, 2019. - 381 с.
Ця книга, за своїм вмістом, являє собою на кшталт папки з есе автора, що були публіковані в різні роки та про різні питання, і які розділені за своєю тематикою на 8 розділів. В них автор торкається таких тем, як цінність та цінності науки, пояснює деякі аспекти теорії еволюції Дарвіна, соціальні аспекти людей в час всебічного проникнення мережі інтернет у сферу людських взаємовідносин, підіймає вплив релігійного догматизму та інтоксикації нею людей з подальшими наслідками, підіймає проблеми двобічного ставлення людей що до інтересів тварин, а також показує приклади еволюції на прикладах фауни замкнутих екосистем островів, до того ж іронічно обіграє деякі релігійні аргументи через призму класичних англійських комедійних творів. Чесно кажучи, для мене вона дещо менше цікавіша інших книг автора - мабуть тому, що я спочатку прочитав інші, більш фундаментальні та розгорнуті праці автора.

Єремєєв, П. Міфи та фейки з історії України. 33 спростування / П. Єремєєв ; іл. Л. Чайки, О. Бойко, Є.Кліменкової. - Харків : АССА, 2023.  - 143 с. : іл., портр.
Історія сповнена міфів та фейків. Якісь із них виникли випадково, інші були створені, щоб заперечити існування українців як окремої нації. Пропагандистська машина працювала вправно, але настав час дізнатися справжню історію, яка захопить та зруйнує застиглий набір стереотипів. У книжці ви прочитаєте, чому запорозькі козаки цікавіші за спрощений образ селян-утікачів; чи правда, що паризький аеропорт названий на честь українця; чи існує золото Полуботка; хто ж створив Велесову книгу і багато іншого! 33 спростування, які змінять ваш погляд на історію.

Зузак, М. Крадійка книжок : роман / М. Зузак ; пер. з англ. Н. Гоїн ; іл. Т. Вайт. - Харків : КСД, 2023. - 414 с. : іл.
Германія. 1939 рік. Татусь дівчинки Лізель Мемінгер всерйоз захоплюється комунізмом. У країні, яка вже охоплена хвилею фашизму та нацизму, таке захоплення не може довгий час лишатися непоміченим, тому через деякий час бідолашний чоловік зникає, лишаючи напризволяще дружину з двома дітьми. Залишена один на один зі своїми проблемами жінка розуміє, що поряд із нею і син, і донька перебувають у небезпеці, тому вирішує віддати їх на виховання до інших людей. У потязі, який прямує до міста, де мешкають прийомні батьки малюків, шестирічний хлопчик Вернер помирає від задушливого кашлю просто на очах у своєї дев'ятирічної сестрички Лізель, однак це лише початок довгої, цікавої і водночас із тим емоційно важкої історії про маленьку дівчинку Лізель, якій судилося стати книжковою крадійкою, потоваришувати з євреєм Максом, втратити найближчих людей і врятуватися від обіймів смерті, історії, про яку варто дізнатися кожній небайдужій читаючій людині, адже вона назавжди залишається в серці і зворушує до сліз...

Київ. Жінки. Війна : збірка спогадів і роздумів жінок про життя в столиці у період повномасштабного вторгнення
/ упоряд. і передм. М. Іванцової. - Київ : Креативна агенція "Артіль", 2023. - 225 с.
Це збірка спогадів двадцяти жінок про Київ у війні. Документальна фіксація подій, що відбувалися й відбуваються навколо, рефлексії, емоції. Щоденникові записи й фрагменти спогадів. Про Київ від 2014 року і особливо після 24 лютого 2022-го. Від киянок, кримчанок, мешканок інших міст, змушених переїхати до столиці з окупованих росією територій. Безцінний приватний досвід переживання непростого періоду нашої історії.

Кирилова, В. Балет. Перший пірует Стефанії / В. Кирилова ; мал. У. Решетухи. - Київ : Моя книжкова полиця, 2023. - 175 с. : іл., портр.
З чого починається балет? Які асоціації викликає? Як готуються балерини до вистав? Розгорнувши цю книжку, ти пірнаєш за лаштунки балетного мистецтва, щоб разом зі Стефою пройти шлях до першого піруету на сцені. Дізнатися, як обирати та готувати пуанти, як українка долучилася до створення пачки, які українські композитори стали творцями світових вистав. Стефанія напевно знає, що хоче стати примою театрів, а для цього потрібно стільки всього опанувати. Батмани, па-де-де, фуете, адажіо, пліє — це лише маленька частинка знань. То як, підіймаємо завісу?

Климчук, К. Літо, коли сонце стало чорним : повість / К. Климчук ; худож. оформ. О. Кондратенко. - Біла Церква : Час Змін Інформ, 2023. - 107 с. : іл, портр.
Дитинство Жені переривається подією, яка назавжди змінила його життя. Аварія на Чорнобильській АЕС зриває з місця сотні тисяч людей. Малого хлопця закрутило у вихорі евакуації. Всі члени родини опинилися в різних місцях: діти — в піонерських таборах, батько ліквідовував аварію на атомній станції, а мама чекала всіх вдома.

Лєєсон, І. А. Дивовижна хімія / І. А. Лєєсон.  -   Харків : Ранок, 2011. - 176 с. : іл.
У захоплюючій формі викладено відомості, що залишилися за рамками шкільних підручників, про хімічну науку, великі відкриття вчених-хіміків, загадкові факти та унікальні хімічні експерименти. Для школярів, студентів і вчителів, а також для всіх, хто бажає відкрити для себе незнайому, сповнену таємниць і парадоксів хімію.

Лівін, М. Сторітелінг для очей, вух і серця / М. Лівін ; худож. М. Вінклер. - 4-е вид. - Київ : Наш Формат, 2022. - 181 с.: іл.
Уce нa cвiтi мoжнa poзпoвicти чepeз icтopiю. Xaй би пpo щo ви пиcaли, iнфopмaцiя cтaнe яcкpaвiшoю й цiкaвiшoю, якщo зaгopнути її в цeй фopмaт. Caмe icтopiя, a нe cуxi фaкти дoпoмaгaють eмoцiйнo зaлучити й пepeкoнaти вaшу aудитopiю. Бaзoвa фopмулa xopoшoї icтopiї дocить пpocтa: тeзa плюc кapтинкa, щo живe в нaшiй гoлoвi. I кoжeн з нac мoжe нaвчитиcя cтopiтeлiнгу, нeзaлeжнo вiд мeти: cтaти aвтopoм poмaну чи oпoвiдaння, cтвopити влучний тeкcт пpo тoвap чи пocлугу aбo пpocтo зpoбити цiкaвий дoпиc у фeйcбуцi. У цiй книжцi пиcьмeнник, cтopiтeлep, зacтупник гoлoвнoгo peдaктopa The Village Укpaїнa Мapк Лiвiн пoяcнює, як нaвчитиcя чути й бaчити icтopiї, пoглибити влacнe poзумiння тeкcту тa зaxoпливo пиcaти. Кpiм тoгo, aвтop нaвoдить poзмoви з вiдoмими укpaїнcькими пиcьмeнникaми, peклaмicтaми, жуpнaлicтaми, якi poзпoвiдaють пpo cвoї пiдxoди дo cтopiтeлiнгу й нaпиcaння тeкcтiв.

Морозенко, М. М. Наші звичаї і традиції / М. М. Морозенко ; худож. А. Банкулова. - Київ : Іріо, 2023. - 207 с. : іл.
Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю, глибоким змістом та унікальністю. Час летить швидко, і ми втрачаємо зв’язок з нашим минулим. Багато сучасних українців не розуміють, що означають слова, такі як “сніп” і “стіг”. А тим більше, як це виглядає. Дехто не знає, коли щедрують, а коли засівають. І що саме потрібно говорити людям, які приходять щедрувати чи колядувати. Саме тому у цій книзі ми розповідаємо про цікаві та яскраві українські святкові традиції.

Прилуцький, О. І. Скарби Скилура / О. І. Прилуцький ; худож. оформл. М. Анікіної. - Черкаси : Інтроліга ТОР, 2023 - 455 с. : іл., портр.
Хлопчик Данило приїжджає до дідуся в село Івахни над Гірським Тікичем. Саме тут, у парку колишнього поміщика, під час прогулянки діти знаходять зошит, із якого багато про що дізнаються, мандрують різними історичними епохами, потрапляють у неймовірні пригоди в пошуках скарбів, боронять рідну землю, беруть участь у походах та переговорах з такими визначними постатями, як скіфський князь Скилур, Костянтин Острозький, Северин Наливайко, Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Іван Мазепа та інші. Для читачів середнього шкільного віку.

Проща, В. Nоminka. Українські імена світової історії / В. Проща.; мал. Ю. Ганик. - Київ : Моя книжкова полиця, 2023. - 155 с. : іл.
У цій книзі двадцять п’ять історій про відомих та не дуже людей, які увійшли у світову історію, щось винайшли, створили, були непересічними, ними захоплювалися повсюди. Вони були різними, але всі — українці! Можливо, ти не чув про кожного з них, але вони варті твоєї уваги. Хтось з них був знаним філософом, чи письменником, або мандрівником, а хтось малював дивовижні картини, винайшов революційний пристрій, отримав «Оскар», підкорив європейську сцену, проєктував чудові будівлі. «Nomina» з латини означає «імена», тож знаймо визначні імена наших земляків, котрих впізнають по всьому світу.

Стефак, М. П. Ключ Горгона : фантастична повість / М. П. Стефак ; іл. М. Ю. Савко. -   Тернопіль : Богдан, 2023. - 246 с. : іл.
Бути підлітком — непросто, особливо, коли ти «непростий» підліток із Чарлісу. І особливо тоді, коли опиняєшся у круговерті події і від тебе вимагають дрібницю — врятувати світ від Прадавнього зла — велетенського Змія Горгона. Хіба це до снаги дванадцятирічному хлопчиську та ще й, на відміну від інших «непростих», позбавленому будь-яких магічних здібностей?

Талан, С. О. Її вишиване життя : роман / С. О. Талан ; передм. А. Гриценка, М. Гурця ; дизайн обкл. Д. Ніки. - Харків : КСД, 2024. - 317 с. : іл., фотоіл., портр.
Третього жовтня 1833 року на хуторі Теребеньки, що на Глухівщині, у родині Бартошів народилася прекрасна дівчинка Пелагея. В історію вона увійде під прізвищем чоловіка як Пелагея Яківна Бартош-Литвинова, етнографиня і фольклористка. Не маючи великих статків, владних покровителів, дворянського статусу, вона відкриє школу, самостійно створить для неї підручники, опублікує кілька альбомів народних візерунків, стане членом-кореспондентом Паризького антропологічного товариства, збереже для наступних поколінь пам’ять про народні вірування, пісні, ремесла, традиції... Але це все — потім. Зараз новонароджена Полінька, як її ніжно називає мама, захоплено дивиться на світ. А батьки бажають їй тихої щасливої долі.

Топська, Н. Геній світла. Архип Куїнджі / Н. Топська. - Київ : ТОВ "КТБ "Альфа", 2023. - 63 с. : іл., портр.
Книга розповідає про видатного художника Архипа Куїнджі, життя якого було не менш дивовижним, ніж його полотна, що начебто світяться зсередини. Творець своєї долі, сам-один у творчості – ці слова саме про Куїнджі, справжнього генія світла. Найбільшу славу митцю принесли ліричні українські пейзажі, що й через століття не втратили своєї вражаючої притягальної сили. Для читачів середнього та старшого шкільного віку.

Циганчук, К. А. Неспростовні докази / К. А. Циганчук ; худож.-оформ. М.
С. Мендор. - Харків : Фоліо, 2023. - 350 с.
Владислав Новацький — людина, яка у своєму житті мала все, чого тільки можна бажати. Жінку, яку безтямно кохав, успішний бізнес і багато грошей. Тільки одного дня він дізнається про зраду дружини, а його самого обвинувачують у вбивстві її коханця. Відсидівши термін, Новацький вирішує відновити власну репутацію, знайшовши справжнього злочинця. Саме Єгор Скляр багато років тому запроторив його за ґрати. Тепер Новацький бажає, щоб слідчий виправив свою помилку. Єгорові, як і його колегам, доведеться чимало попрацювати, щоб дізнатися правду.

Чумарна, М. І. Меч Скалобур : фантастична повість / М. І. Чумарна ; іл. О. Кіналя. - Тернопіль : Богдан, 2023. - 95 с. : іл.
Герої цієї книжки уже знайомі читачам із серії фантастичних повістей «Пригоди Лумпумчика». Тепер вони стали дорослими — починають реалізовувати свої незвичайні здібності у різних винаходах. Війна змушує їх покинути свої домівки і виїхати на захід України – у місто Галич, де друзі створюють секретну обсерваторію і підключають позаземні цивілізації до виготовлення ефективної зброї проти ворога. Їхня місія, як заповідав ще в дитинстві сатурнівець Лумпумчик — знайти Меч Скалобур і перетворити енергію війни в енергію Правди і Миру. З героями взаємодіють місця сили Карпат, вони допомагають вивільнити з оков темряви Білого Дракона та подолати криваву силу Червоного Дракона.

Немає коментарів:

Дописати коментар