Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 15 липня 2024 р.

Нові книги для дітлахів

Шановні батьки та наші маленькі читайлики,  новенькі книжечки вже знаходяться на полицях нашої бібліотеки. Пропонуємо ознайомитись із ними, адже дитяча книга, незважаючи на високі новітні технології, залишатиметься хорошим другом для дітей, читання даруватиме радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного.

Винник, Т. Місто на вікні / Т. Винник ; завдання Г. Ткачук ; мал. І. Панаріної. - Київ : Мамино, 2023. - 47 с. : іл.
У мальовничому місті на Сході України разом зі своїми батьками та братиком живе Богдан. Він любить малювати та мріє стати художником. Проте одного дня намальовані танки й гелікоптери оживають — війна приходить у місто. Оповідання Тетяни Винник проговорює із читачами досвід і почуття дитини, яка стала очевидцем трагічних подій.

Давидова, О. С. Привидуся : повість / О. С. Давидова ; мал. А. Шавлач. - Тернопіль : Богдан, 2023.  - 1119 с. : іл., портр.
Українське містечко, в якому мешкає Андрій із бабусею Аллою, окупували російські загарбники. Вони вбивають мирних людей, нещадно мародерять і при цьому запевняють, що прийшли нас «освобождать». Від їхнього свавілля потерпають не лише люди, а й привидка Явдуся, з якою Андрій заприятелював і назвав її Привидусею. Вона допомагає хлопчикові знаходити дрова, щоб бабуся могла приготувати на вогнищі їжу. А відтак Андрій разом із Привидусею навіть умудряються передати ЗСУ таємну інформацію про розташування штабу ворога. Ось лише при цьому Андрій випадково розкриває таємницю того, хто така Явдуся насправді...


Єгорушкіна, К. Пічка / К. Єгорушкіна ; іл. Б. Бондар. - Київ: Портал, 2023. -  35 с. : іл.
У традиційній українській хаті піч займала центральну позицію і виконувала чимало функцій. Її шанували й доглядали, у ній пекли хліб і на ній лікувалися. Навіть коли приходить війна і руйнує все, піч залишається — і довкола неї відроджується життя.

Карп'юк, В. Олекса Довбуш. Кров опиря.: пригодницька повість / В. Карп'юк ; мал., обкл. Н. Кудляк. - Брустурн : Дискурсус, 2023. - 127 с. : іл.
Прабатько зла Арідник відправляє кажана-опиря, щоб той відшукав таємний сховок Олекси Довбуша і вразив опришка. Але кажан летить на запах крові й помилково кусає Олексину сестру Параску, маму Павлика. Жінка ризикує загинути або стати упирицею. Врятувати її можуть лише ліки на основі крові іншого опиря. Щоб її роздобути, Павлик вирушає аж у Трансильванію. Та чи вдасться хлопцеві досягнути бажаного? Що змусить Олексу Довбуша вийти зі свого сховку, і як він поведеться із паном Владзем? Гов, а хто такий пан Владзьо?

Ковалишева, І. Крута історія перемог / І. Ковалишева ; худ. Galochka Ch. - Київ : Моя книжкова полиця, 2023. -  163 с. : іл.
Не завжди і не всюди перемагає сила, часто єдність, продумана робота та впевненість у собі допомагають слабшим здобути перемогу над сильнішим супротивником. У книзі представлені 9 історій перемог ХХ століття. Ці дев’ять історій доводять, що перемога залежить від багатьох факторів, але вона точно можлива. У ХХ столітті було чимало лих, але й існувало не менше перемог. Саме про них йдеться у цій книжці. Перший зимовий похід армії УНР, битва за Британію, арабські повстання, перемоги Південної Кореї, Сакартвело, бунти українців у концтаборах — ці події нагадують нам, що правда завжди перемагає силу. Історії висвітлюють несподівані деталі кампаній, доленосні рішення, показують, що інколи одна людина може все змінити, а часом і навпаки — зусиль цілої нації недостатньо, але поки ми живі — надія лишається.

Кузьменко, Д. В. Вечірній вітер / Д. В. Кузьменко ; іл. І. Кравця. - Харків : Юнісофт : Талант, 2023. - 63 с. : іл.
Наприкінці осені Мама-Ведмедиця облаштовує Вед-медикові новий барліг. Він уперше зимуватиме сам. Ведмедикові страшно й самотньо, та він з усіх сил прагне навчитися давати собі раду. І коли йому нарешті вдається налагодити самостійне життя, раптом для Ведмедика й усіх лісових мешканців розпочинається інше, набагато серйозніше випробування. Ліс більше ніколи не стане таким, як був раніше. «Вечірній вітер» — це доросла книжка для дітей про дім і дружбу, про сміливість боротися за тих, кого любиш. А ще про те, що можна прочитати тільки поміж слів.

Лущевська, О. Оця Майя кіно знімала / О. Лущевська ; мал. О. Васіної. - Київ : Талант, 2023. - 63 с. : іл.
«Оця Майя кіно знімала» — 64 сторінки цікавої історії про незвичайні пригоди маленької режисерки, акторки і фотографині з Києва. Через антисемітські погроми Майя разом зі своїми батьками змушена залишити рідний дім. Попереду на них чекає Америка, а там — невідомість. Але Майї допомогає її щедра уява і хвацьке вміння помічати оригінальне у буденному. А ще у Майї є нафантазована подруга-кицька, яка веде її до мрії — знімкувати людей і тварин, а згодом і привідкриє справу її життя — кінорежисуру. Це книжка про те, що фантазія допомагає долати труднощі. І що найзаповітніші мрії стають реальностями, якщо докладати зусиль. І ще про те, що людина здатна на все, чого бажає її серце. Фентезійні ілюстрації Олени Васіної відтворюють екстраординарну й оригінальну атмосферу фантазії Майї Дерен. Це ще й перша художня спроба розповісти про дитинство Майї та про те, який шлях їй довелося пройти, щоб жити красиве життя, і щоб Американський кіноінститут заснував премію імені Майї Дерен.

Міхаліцина, К. В. Дім для зозулі / К. В. Міхаліцина ; іл. С. Прянік. - Київ : Портал, 2023. -   63 с. : іл.
Звичайна українська сім’я 1980-х років: мама, тато, малий син і бабуся в тісній квартирці. Чи не така й звичайна? Адже крізь побутові клопоти ці люди несуть щось більше — любов і цінність бути разом. Вони приймають у свою родину дівчинку з дитбудинку. Для цього потрібно буде порозумітися між собою, усе пояснити синові й заручитися його прийняттям, здолати зовнішні перепони та нерозуміння. І наповнити своїм теплом ціле людське життя.

Мовчун, Л. В. Чому два чоботи-пара? : твій цікавий словник фразеологізмів / Л. В. Мовчун ; мал. Л. Дубницької. - Київ : Світич, 2023. - 143 с. : іл., фотоіл., портр.
Ця книжка — не просто добірка фразеологізмів із короткими тлумаченнями. Яскраві українські вислови пояснено у віршованих оповідках та захопливих історіях. А ще до кожного фразеологізму подано синоніми, які також допоможуть збагатити активний словник дитини промовистими образними висловами. Добрі, світлі ілюстрації наповнюють книжку казковим настроєм. Книжка призначена для дітей молодшого шкільного віку.

Павленко, М, С. Василина та трипільський слід / М. С. Павленко ; іл. О. Музиченко. - Київ : Портал, 2023. - 71 с. : іл. + 2 постера
Тисячі років тому на теперішніх українських землях жили загадкові трипільці. Нині ж ми складаємо уявлення про цю давню культуру буквально по черепках, знайдених на розкопках. Кішка Василина добре на цьому всьому знається, бо живе в Музеї трипільської культури. Вона розповість, якими ж були ті трипільці та як їх вивчають сучасні науковці й науковиці. А ще покаже цікаві експонати. Щоправда, серед них є один дуже страшний!..

Перконос, К. Яся Непустуй, видатна дослідниця іграшок / К. Перконос ; іл. К. Борисюк. - Київ : Портал, 2023. - 79 с. : іл.
Міська дівчинка Яся змушена провести літо в селі. Там немає інших дітей, мама вся в роботі, а мамин хлопець — найнудніший у світі чоловік, пан Зануда. Але Яся знайде собі справу навіть у купі мотлоху, а зрештою заснує цілий музей. Кухонний музей іграшок минулого століття. Ходімо до неї на екскурсію: ось різні-різні іграшки радянських і пострадянських часів, ось історичні довідки, а ось — влучний гумор на додачу.

Руменко, Т. Дім / Т. Руменко ; іл. К. Килимник. -  Павлоград : Мушля, 2023. - 88 с  : іл.
"Дім" – історія-нагадування про дивовижні вчинки кожного українця. Придивіться лишень: ось наша країна. Одного дня вона перетворилася на звичайнісінький маленький будинок. А онде шкутильгають потворні монстри. Вони надумали знищити нашу країну-дім. Чи здійсняться підступні наміри лиходіїв? Як гадаєте? Звісно, що ні! Зараз у ваших руках історія численних геройських учинків – наших із вами вчинків, які ведуть до перемоги у війні світла над темрявою. Для читачів дошкільного та молодшого шкільного віку.

Сердюк, М. Шептицький для дітей / М. Сердюк ; худож. оформ. М. Смеречинської. - Львів : ВСЛ, 2023. - 79 с. : іл.
Чи знали ви, що Андрей Шептицький дуже любив коней і був єдиним митрополитом, якого можна було зустріти верхи? А що його «справжнє» ім'я, тобто те, яке йому дали при народженні, — Роман? Або те, що за освітою він юрист? Це лише незначна частинка цікавих фактів, які ви знайдете у біографічній повісті, яку написала Марія Сердюк та проілюструвала Марічка Смеречинська. Ви дізнаєтеся, як жив і працював граф, меценат, інтелектуал, підприємець, митрополит і провідник Української Греко-Католицької Церкви, та прочитаєте поради для життя і правила ведення успішного бізнесу від Андрея Шептицького.

Хоменко, Я. Біжи, Форесте, біжи / Я Хоменко ; іл. Н. Дяченко-Китайгори. - Київ : Час майстрів, 2023. - 131 с. : іл.
Чудова книга історій. Найперше, чим книга привертає увагу - це неймовірні ілюстрації. На кожній сторінці, красивезні акварелі! Друге - книга чудова за змістом. Вона розповідає про дружбу горностая Фореста і мишки Піксі, їх пригоди в лісі. Горностаї — найспритніші хижаки в лісі. Юний Форест найшвидший серед них, тож не дивно, що всі чекають від нього великих звершень. Він має справжній талант і просто мусить стати легендарним мисливцем… Чи не мусить? Форест не такий, як решта горностаїв. Він не полює на дрібних тварин, а рятує їх. І може заприятелювати навіть із мишею. Вони разом рятують пташеня, повертають телефон, беруть участь в перегонах...Історії цікаві і трошечки повчальні, але не надміру. Книга сподобалась і мені, дорослій, і дітям.

Немає коментарів:

Дописати коментар