Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Шануймо воду, бо вона свята

...Є вода - ростуть рослини:
Ліс, сади, рясні поля.
Це чудово для людини
І радіє вся Земля...
Надія Красоткіна

Вода була вже на початку світу. В одній із дохристиянських колядок є слова:
Що ж там було з світа спочатку?
Не було нічого - одна водонька.
Воду наші предки називали святою. У всіх народів її обожнювали як сестру Сонця, тому що дає життя всьому сущому на землі, приносить велике добро, робить землю родючою.
Вода в природі
Вода - найпростіша і звична речовина на планеті. Але в той же час вода таїть у собі безліч загадок. Її досі продовжують досліджувати вчені, знаходячи все більше цікавих даних про воду.
Вода у віруваннях і обрядах українців
У народі вважали, що вода під час свят має магічну дію. Тоді вона очищує і зцілює. Вода була своєрідним оберегом. Вона "нейтралізувала" негатив людей, які заходили в хату.
Вода в художній літературі
Вода у творчості Тараса Шевченка
Відкриємо «Кобзар»… Дніпро, синє море… Вже з першої сторінки відчувається присутність водної стихії в поетичних творах «Кобзаря», герої якого постійно в думках і діях пов’язані з морем і воно є їх життєвим простором, не віддільним від України:

«Реве та стогне Дніпр широкий,

Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма.
І блідий місяць на ту пору
Із хмари де-де виглядав,
Неначе човен в синім морі,

То виринав, то потопав...».
Це «Причинна». А далі «На вічну пам'ять Котляревському», «Тече вода в синє море»… «Тарасова ніч», «До Основ’яненка», «Думка», «Невольник», «Гамалія», «Іван Підкова» та в багатьох інших творах Т.Шевченка тема води органічно поєднана з життям народу, з темою історичного минулого та боротьбою за визволення України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар