Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 10 квітня 2023 р.

Книжкові новинки для малят

Пропонуємо нашим маленьким читайликам ознайомитися з новинками, які вони можуть прочитати, завітавши до нашої бібліотеки.

Амргайн, А. Лист на Різдво : казки / А. Амргайн ; пер. з нім. Є. Даскал ; іл. З. Штрауб. - Харків : Віват, 2022. - 59 с. : іл.
Мерехтливий сніжок, пахка випічка та яскраві прикраси довкола підказують одне: на носі улюблене зимове свято. Різдво — час див та єднання! Це знають напевне і маленький єнотик, що отримує омріяного листа, і всі лісові мешканці, яких гуртує святкова різдвяна пісня. Пориньте і ви в атмосферу свята через ці світлі та зворушливі історії.

Бова, І. Хаппі та її суперсила / І. Бова ; мал. Л. Барді. - Харків : Талант : Юнісофт, 2022. - 39 с. : іл.
Що робити, коли з тобою хочуть познайомитися в інтернеті? А якщо цей співрозмовник розуміє тебе як ніхто інший? А якщо він просить тебе зробити щось дивне, чого не можна робити? Коли діти стикаються зі світом віртуального спілкування, вони відкривають для себе щось нове. Діти зустрічають багато нових знайомих. Розмови через месенджери стають звичайною справою. Нове покоління розрізняє емоції не по виразу обличчя, а по смайликам. І в цьому захоплюючому світі кожен може знайти друга, що живе на іншому кінці світу, а може потрапити у неабияку халепу. Батьки часто забувають про небезпеку в інтернеті, та не обговорюють такі речі з дитиною. А іноді не знають як про це повідомити. "Хаппі та її супересила" - це саме та історія, яку кожні батьки можуть, та повинні донести до дитини. До речі, окрім самого оповідання, книга містить пам'ятку для дорослих щодо інтернет-безпеки.

Бушковська, Н. Просто про науку. Ці неймовірі віруси / Н. Бушковська ; худож. О. Ярмоленко. - Харків : АССА, 2021. - 47 с. : іл.
Енциклопедія розповість про найзагадковіших створінь нашої планети — віруси. Її авторка, медична журналістка Наталія Бушковська, дає відповіді на найважливіші питання. Що таке віруси і як люди про них дізналися? На які віруси кожному з нас точно доводилося хворіти? Як захиститися від найстрашніших вірусів? Чому віруси можуть бути нашими друзями? Як поводитися під час вірусного захворювання? Про це та багато іншого читайте у книжці «Просто про науку. Ці неймовірні віруси». Інформація, розміщена на сторінках книги, є науково достовірною та актуальною. Авторка енциклопедії,медична журналістка Наталія Бушковська, багато років поспіль вивчає тему вірусів. Рецензент — експертка з мікробіології О. П. Лівінська.
Текст написаний простою та доступною для дітей мовою. Книга наповнена яскравими ілюстраціями, тож її буде цікаво не лише читати, а й розглядати.

Вальтер, М. Ласкаво просимо до дитячого садочку! / М. Вальтер ; іл. авт. - Київ : Перо, 2021. - 14 с. : іл.
Дуже цікавий та корисний вімельбух для тих, хто планує йти до дитячого садочку. Ласкаво просимо до дитячого садочку! У молодшій групі всім знайдеться справа до душі: можна бігати наввипередки, стрибати через скакалку, репетирувати виставу до свята врожаю або читати цікаві книжки!

Едлен, П. Танці / П. Едлен ; пер. з фр. Е. Євтушенко ; іл. Р. Барборіні, Б. Бекко. - Київ : #книголав, 2021. - 94 с. : іл.
Як стають танцюристами? Що для цього потрібно? Цей ілюстрований довідник відкриє захоплюючий світ танцю наймолодшим читачам. У кількох розділах, присвячених різним аспектам танцювального мистецтва, міститься найважливіша інформація про основи танцю, музику, тренування, відповідні костюми і про мову танцю. Видання буде цікавим і дівчаткам, і хлопчикам. Читаючи й переглядаючи цю книжку, малюки дізнаються, чому танцюють під музику, як можна танцювати в садочку, який балетний одяг для дітей, а який для професійних танцюристів, як правильно робити розминку та інші фізичні вправи під час тренування. А ще автор розповідає, скільки різних професій буває у світі танцю, які маленькі прикрощі і маленькі радощі трапляються у цій справі, як колись танцювали, при королівському дворі, наприклад, які танці є у різних країнах світу і ще дещо про сучасні танці. У кінці кожного розділу автор пропонує перевірити отримані знання і виконати кілька завдань – щось знайти на малюнку, чи вказати, чого бракує, визначити, який це танець, чи назвати, що це за костюм. Ця книжка допоможе чудово проводити час дітям і дорослим разом, а когось, можливо, і захопити світом танців назавжди. Серед відомих танцівників, які зображені у виданні, можна знайти світових зірок балету, народних артистів України – приму-балерину Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка Катерину Кухар та прем’єра цього театру Олександра Стоянова. Артисти також консультували українське видання цієї книжки.

Кові, Ш. 7 звичок щасливих дітей / Ш. Кові ; пер. з англ. В. Шеремети ; іл. С. Кертіс. - Львів : ВСЛ, 2022. - 93 с. : іл.
«7 звичок щасливих дітей» від Шона Кові - автора мотиваційних бестселерів для підлітків та дорослих. Пригоди тваринок, які мешкають в селищі Семи Дубів! Мотиваційна книга для найменших) Містить сім історій, кожна з яких розкриє важливу тему: - як бути активним, щоб не нудьгувати; - планування та досягнення мети; - розстановку пріоритетів: спершу роби найважливіше, потім розважайся; - як втілюючи свої мрії робити щасливими інших; - взаємопорозуміння з оточуючими та вміння слухати і чути; - важливість вміти бути частиною команди; - про баланс в активності і відпочинку для власного хорошого самопочуття! Мішка в книзі бачить тваринок з їх поведінкою в різних ситуаціях, а я бачу Мішку і його поведінку)) Бо як часто від наших Мішок ми чуємо: мені нудно, що мені робити; зараз не хочу підготуватися до поїздки, спочатку помалюю; не хочу цього робити; не буду відпочивати - хочу гратися! Після кожної історії є «батьківський куточок» - тези, які допоможуть обговорити з дитиною прочитане та зробити висновки. Цитата з післямови від автора, яка повністю відображає суть книги: головна сила - характер!

Колінько, О. Шпалереон : повість-казка / О. Колінько ; худож. К. Рейда. - Київ : Фонтан казок, 2018. - 119 с. : іл.
Це історія про мандрівку до чарівної країни – Шпалереону. Одного дня учні третього класу, нудьгуючи під час уроків, розглядали візерунки на нових шпалерах на стінах, уявляючи собі людей, комах або чарівних тварин. Залишившись у класі на чергування, діти випадково псують шпалери (вони стають брудні й мокрі). Раптом візерунок на шпалерах затягує дітей усередину – до казкової країни Шпалереону. У цій країні учням доведеться ліквідувати наслідки своєї необережності – самостійно виготовити папір і тим самим урятувати Шпалереон від великою брудною плями, що постійно збільшується. Водночас діти бачать цікавинки невідомого їм міста, знайомляться з різними мешканцями Шпалереону і навіть контактують із чудернацькими тваринами. Історія проста і цікава. Думаю, вона захопить дітей молодшого шкільного віку. У книзі також є кумедні малюнки, що допомагають краще уявити Шпалереон.

Кухарська, Н. Розкажу тобі, мамо, що роблять коти / Н. Кухарська ; пер. з пол. Б. Антоняк ;т іл. Й. Вайс. - Львів : Урбіно, 2018. - 28 с. : іл.
Життя гладкого Грубіяна дуже передбачуване й спокійне. Воно котиться (дослівно!) від миски до канапи й назад. Та якось люди вирішують, що Грубіянові потрібен хтось, хто примусить його рухатися... і родина збільшується, у ній з’являється руда кицька Жабка з котячого притулку. «Розкажу тобі, мамо, що роблять коти» - це неймовірно кумедна ілюстрована історія для всіх, без винятку, любителів котів, і разом з тим – перша котяча енциклопедія для маленьких читачів, які не зможуть відірватися від пригод Жабки, Грубіяна та їхніх друзів. До того ж, це чудова нагода навчитися доглядати за тваринами. На вас чекають завдання, які розвивають спостережливість, а ще – можливість відшукати заховані деталі. Невдовзі ви й самі переконаєтеся: один кіт – це добре, а двоє – краще! От тільки... можливо, Грубіян думає інакше?

Манн, М. Метушня у різдвяній школі / М. Манн ; пер. з нім. Є. Даскал ; іл. П. Гертенбах. - Харків : Віват, 2022. - 75 с. : іл.
Отакої! Здається, Санта втратив пам’ять... А все через той синець на риболовлі. І тепер він нічого не може згадати. Що робити? Як же тепер відбуватимуться заняття в різдвяній школі? Без Санти Різдво — не Різдво, та й уроки без нього не такі. Ельф Вінні, янголя Леон і північне оленя Ромео вирішують: треба рятувати Санту й свято! І хоча вони були не дуже уважними учнями, проте мають план. Та що, як він піде трохи… шкереберть?

Матіяш, Д. Подарунок від святого Миколая / Д. Матіяш ; худож. Н. Олійник. - Львів : ВСЛ, 2022. - 39 с. : іл.
Сучасні діти занадто рано дорослішають і втрачають віру в дива. Вони впевнені, що подарунки купують і підкладають батьки, а святий Миколая - вигадка. Ось про такого хлопчика і йдеться у цій казковій історії. Олесь був кмітливим і щирим хлопцем, який ще вирів у казку, але його знайомі хлопці постійно насміхалися з нього, коли він говорив про подарунки від святого Миколая. Олесь був настільки ображений, що про себе вирішив, що насправді немає святого Миколая, а подарунки від нього - справа рук батьків. І от напередодні 19 грудня Олесь, замислившись над цими питаннями, вкладався спати, коли побачив за своїм столом сивобородого чоловіка у дивному вбранні. Гарненька казочка, якраз те, що потрібно дитині, аби не втратити віру в дива і добро. Дорослим не завжди просто пояснити дітям такі речі - як святий, який жив давно, приносить подарунки сучасним дітям, звідки він бере ці подарунки. У цій книзі зрозуміло захопливо даються відповіді на ці запитання. Історія просякнута доброзичливістю, любов'ю і зимовою чарівністю.

Мельник, Г. Абрикосовий дім = Apricot house / Г. Мельник ; передм. С. Вертоли ; іл., обкл. Г. Мельник. - Вінниця : Твори, 2022. - 16 с. : іл.
В розповідях книги малеча дізнається про час чарівних барв і смачних історій кожної пори року. Авторка запрошує юного читача на Лавандову вулицю, де мешканці абрикосового дому створили затишок і маленьке свято на кожен день. Книга створена українською та англійською мовою, написання книги двома мовами допоможе дітям отримувати нові корисні навички. Зараз в тривожні дні дужа потрібна підтримка нашого майбутнього. За, що ми дуже вдячні Анні, це неоцінений вклад в розвиток нашого українського покоління.

Мельник, Г. Теплі історії пана Кота / Г. Мельник ; передм. С. Вертоли ;
іл., обкл. Г. Мельник. - Вінниця : Твори, 2022. - 52 с. : іл.
Це надзвичайно затишна книжка для сімейного читання. Особливо, якщо ваша родина любить пригоди, аромат морського повітря, посиденьки у родинному колі та млинці. Це легкі коротенькі історії, які наповнюють радістю та надією, нагадують безтурботні часи дитинства, коли канікули здавалися окремим, маленьким життям. Головна героїня історій-Міла-сміливо рушає назустріч пригодам разом із мудрим паном Котом. Він не лише розповідає цікаві історії з усього світу, а й як справжній кіт наповнює сторінки цієї книжки умиротвореністю та теплом. Особливою родзинкою є те, що авторка власноруч розробила усі ілюстрації до цієї книжки. Це дозволяє ще глибше зааануритися у світ, який вона творить для своїх читачів.

Мєлех, А. Емі і Таємний клуб Супердівчат. Сніговий патруль : повість. Кн. 6 / А. Мєлех ; пер. з пол. Д. Матіяш ; іл. М. Бабінської. - Львів : ВСЛ, 2022. - 173 с. : іл.
Уже незабаром різдвяні канікули. Емі та її друзі візьмуть участь у святковому ярмарку домашнього печива та ялинкових прикрас. Ще вони готуються до важливої урочистої події, тож невдовзі всі разом знову зустрінуться у Жаб’ячому Розі. Там кобила Брава, улюблениця Таємного Клубу, нарешті знайде новий дім. Проте її перевезення до сільської стайні стане неабияким викликом. Чи буде успішним нове завдання Таємного Клубу? І яка несподіванка чекає на сніговий патруль у лісі?

Нестайко, В. З. Кузя, Зюзя і компанія : казки / В. З. Нестайко ; іл. Надьожної. -- 2-ге вид. -- Київ : Наш формат, 2022. - 47 с. : іл.
Образливо, коли ти дуже маленький і майже непомітний, а оточення глузує, називаючи "комашнею". Тож, недовго думаючи, два друга відкривають "Бюро знахідок". Це направду потрібно і зручно, бо вони можуть працювати цілодобово: комарик Зюзя, непослух, удень, а жучок-світлячок Кузя розслідуватиме справи вночі. Справ у Казковому Лісі вистачає. Трапляються прикрі випадки й через лихих і підступних заздрісників компанія опиняється у справжній небезпечній пастці. Буває, що клієнт сам перетворюється на злочинця, оскільки Зюзя і Кузя цінують репутацію, розкриваючи усі таємниці. Часом їм доводиться допомагати навіть у романтичних ситуаціях. Звісно, досвіду в певних пригодах і заплутаних завданнях бракує, але долучаються хоробра вихователька Комарія Комарівна, справедливий Павуло Павулович, дядечко джміль Гудило. Головне - бути чесним та "не сміятися з другого, щоб тобі не було того!"

Прокоф'єва, С. Л. Маленька принцеса / С. Л. Прокоф'єва ; пер. з рос. В. Верховеня ; іл. О. Бардєєвої. - Харків : Ранок,2021. - 112 с. : іл.
Дівчинка Венні хоче стати принцесою, щоб жити в палаці, носити ошатні сукні та дорогоцінну корону. Чаклун Трагімор здійснює її бажання. Але чи принесе це щастя Венні? На допомогу маленькій принцесі приходять її друзі. Дружба виявляється сильнішою за чаклунство, і Венні розуміє, що справжню радість приносить не корона на голові та красиве личко у дзеркалі, а світла душа й добре серце.

Ройз, С. Першокласна книжка для майже школярів / С. Ройз ; пер. з рос. Т. Стус ; худож. М. Рудик. -  Харків : Віват, 2022.  _ 47 с. : іл.
Нова книжка дитячої та сімейної психологині Світлани Ройз — це водночас гра, тренінг і психотерапевтичний практикум. Вона допоможе дитині та її батькам упоратися з тривогою перед початком шкільного життя. Дорослі зможуть оцінити, чи готова малеча до школи: кожна сторінка є й тестом, й інструментом у підготовці. А майбутні першачки, «відвідавши» школу разом із головною героїнею, дізнаються, що там на них чекає.героїнею, дізнаються, що там на них чекає. Ви знайдете чимало ідей і практик для легкого адаптування Ви знайдете чимало ідей і практик для легкого адаптування дитини до школи. І нехай ця «Першокласна книжка»дитини до школи. І нехай ця «Першокласна книжка» стане добрим провідником у світ дорослішання.стане добрим провідником у світ.

Турбаніст, Д. С. Супервімельбух. Секретні віконця. Місто / Д. С. Турбаніст. - Київ : Кристал Бук,2019. - 12 с. : іл.
Пропонуємо Вашому малюку вирушити в захоплюючу екскурсію містом. Розглядаючи яскраві малюнки, можна виконувати розвивальні завдання: вигадувати власні цікаві історії, знаходити й лічити намальовані на стулках віконець об'єкти, запам'ятовувати англійські слова. Але й це ще не все! На сторінках книги ми сховали літери англійської абетки. Спробуйте їх відшукати та назвати.

Ульєва, О. Емоційні казки / О. Ульєва ; пер. з рос. С. Кілініна ; іл. Х. Гаревскіх, Т. Обухович. - Харків : ПЕТ, 2021. - 95 с. : іл.
Трапляється таке, що дитина починає плакати і коли її запитати, що сталося, то дитині важко пояснити свої емоції, причину незадоволення. Емоційні казки — це збірка добрих казок, які допоможуть малюку познайомитися і потоваришувати зі своїми емоціями. До збірки увійщли казки,що розповідають про базові емоції: злість, страх, сором, сум, образу та заздрість. До кожної казки є гарні досить великі малюнки, що допомагає дитині краще уявити ситуацію та відчуття героїв казки. Казки змістовні, влучні.

Файві, Е. Сміттєва революція : порушуючи круговерть марнотратства / Е. Файві ; пер. з англ. І. В. Андрущенко ; худож. Б. Славін. -  Харків : Ранок, 2020. - 63 с. : іл.
Чи почувався ти коли-небудь затиснутим серед речей? Речі у твоїй кімнаті. Речі у твоєму рюкзаку. Речі... скрізь. А що відбувається з усіма предметами, які викидають? Може, вони опиняються на звалищі чи перетворюються на щось нове? «Сміттєва революція» розглядає весь життєвий цикл речей, які ми використовуємо, збираємо, переробляємо — і навіть перетворюємо на нові матеріали. Ця книга допоможе тобі дізнатися: • звідки походить вода, яку ти п’єш; • що відбувається з твоїм одягом, коли ти з нього виростаєш; • як твій старий мобільний телефон може захистити тропічний ліс …і ще багато чого цікавого!

Читай, В. Конституція для всіх: і великих, і малих / В. Читай ; іл. І. Шаганян.  - Львів : Панорама, 2021. - 148 с. : іл.
Конституція - Основний Закон України, за яким живе країна. Конституція визначає основи держави, основні права та обов'язки людини, організацію влади. З Конституції починається правова освіта, що формує свідомого громадянина. Перша в Україні віршована Конституція дає дітям уявлення про її зміст та найважливіші положення. Про що ж ця книга? Про Конституцію, її статті, які автор пояснює у віршованій формі. Дитині зрозуміло, про що йдеться. Цю книгу варто читати з батьками, дорослими, які також почерпнуть з неї цікавої інформації, наприклад, які є гілки влади, і для чого вони потрібні. Зміст книги - реалістичний, "прищеплений" до нашого часу та сьогодення. Приміром, у ній йдеться про захист України на Сході, анексований Росією Крим (ст.129). Також ця книжка буде абсолютно не зайвою у школах, шкільній бібліотеці. Вчителю молодшої школи потрібно пояснити дітям (причому, не сухо та формально), що таке Конституція, і от вже є готовий матеріал для цього.

Шукай і знаходь. Тварини
/ пер. з фр. Я. О. Головченко ; іл. О. Коена. - Харків : Віват, 2018. - 25 с. : іл.
Якщо Ви ще не знаєте як зацікавити дитину до читання книжок, то Вам саме час познайомитись із захопливою книгою "Шукай і знаходь. Тварини". Це не звичайна книга для дітей, це справжня книга - гра із якою Вам однозначно не буде сумно та не цікаво. Книга "Шукай і знаходь. Тварини" незвичайного для нас формату, вона дуже видовжена, але за шириною не велика. У книзі є п'ять великих панорам - розворотів, на яких можна побачити безліч цікавого. Читаючи книгу "Шукай і знаходь. Тварини" ми граємо в гру знайди звірів, дуже весело із дітьми читати цю книгу, діти з радістю розглядають малюнки та знаходять потрібних звірів. "Шукай і знаходь. Тварини" - це чудова книга, яка піднімає настрій, тренує увагу та уважність, допомагає вивчити ще невідомі види тварин. У книзі "Шукай і знаходь. Тварини" зібрано найрізноманітніші тварини, такі як: птахи, риби, комахи, ссавці, амфібії, рептилії, павукоподібні. Справжня книга, яка і навчає і розважає, діти в захваті від неї, тому однозначно рекомендую діткам від трьох років, хоча ми в два роки почали її читати.

Немає коментарів:

Дописати коментар