Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

понеділок, 17 квітня 2023 р.

Книжкові новинки для підлітків та їх батьків

Пропонуємо дорослим дітям та їх батькам ознайомитися з новинками, які надійшли у першому кварталі цього року та чекають на них в нашій бібліотеці. 

Агапєєва, І. Остров'янка: ціна мрії: роман / І. Агапєєва. -- Київ : Кириченко, 2021. - 287 с.
Сюжет, на перший погляд, не новий. Хто не знає Робінзона Крузо? Та відмінність «Остров’янки» в тому, що на острові опиняється жінка, і цим оригінальність роману не обмежується. Тут паралельно проходять дві лінії: самотність і свобода. Через призму авантюрного роману ненав’язливо розглядаються філософські поняття, які хвилюють людину відтоді, як вона навчилася мислити. Самотність і її наслідок — здичавіння. Щоб відтінити цю тему, у роман вводиться таємничий дикий чоловік.Чи здичавіє так само наша героїня? Чи може людина зберегти себе, свою особистість у таких обставинах? Інша проблема життя на безлюдному острові — свобода. Здавалося б, у твоїх володіннях цілий острів, одначе ти не можеш його залишити з власної волі. Скільки ж простору потрібно маленькій людині, щоб почуватися вільною? Острів — в’язниця. Цілий світ — в’язниця, якщо ти обмежений у можливості приймати рішення.

Бартон, Ф. Вдова / Ф. Бартон ; пер. з англ. К. Манкович ; дизайн обкл. С. Кривошей. - Харків : Віват, 2018. - 367 с. : портр.
Гарний чепурний будинок, порядна сім'я, без дітей, але з традиційними спільними вечерями, переглядом разом телевізору, а що насправді криється за цією "обкладинкою" благополуччя сховано надто глибоко. Психологічний детектив, що порушує чимало проблем і питань. Головною тема - скелети у шафі сім'ї, точніше як люди прагнучи до загальноприйнятого родинного благополуччя, посісти своє законне місце у суспільстві, не хочуть бачити, помічати, що живуть з монстрами, з самообманом, із наглухо заплющеними очима. У прагненні до своїх бажань герої стають одержимі. Такою родиною стали Джин та Глен Тейлори, вона маленька покірна жіночка, яка хоче попри все мати дитину, він авторитетний, точніше авторитарний, чоловік, що одержимий збоченими фантазіями і бажанням фізичного задоволення. А все це розкрилось після гучної події у їхньому містечку - зникнення дворічної дівчинки. Події відбуваються у 2006-2010 роках, а теми якнайактуальніші й зараз. По-перше: соцмережі у житті. Не хочеться спойлерити, у кінці твору це розкривається, як невинні розміщення фото себе та своїх дітей у соціальних мережах, невинне спілкування в чатах може призвести до непоправного. Показана у романі й сила засобів масової інформації, які є справді четвертою владою. Хоча поруч з цим мати зниклої дівчинки на власному горі робить собі піар. Загалом цікаво, трохи гнітюче, але гостро і актуально. Є особливості і в структурі роману: оповідь від кількох осіб, події у главах описуються у різних часових межах, треба тримати цю сюжетну ниточку. Детективу достатньо, а психології ще більше.

Бінгем, Д. Мої гроші: як розумно витрачати, заробляти і заощаджувати кошти / Д. Бінгем, Г. Бейсі ; пер. з англ. В. Левицької ; іл. Н. Лещнікофф, Ф. Гаррісон. - Київ : #книголав, 2021. - 199 с. : іл.
Як з дитинства навчитись фінансової грамотності і знати як розпоряджатися грошима з максимальною користю? Як правильно складати бюджет на тиждень і як заощаджувати? Як працюють кредитні картки? Як можна заробляти гроші і витрачати їх ефективно? І як взагалі підготуватись до дорослого, фінансово незалежного життя? «Мої гроші» – це пізнавальне видання для дітей і підлітків, яке в доступній формі, пояснює як поводитись з грошима, які є види грошей, де їх найкраще зберігати, як заощаджувати і розподіляти бюджет. Читач завдяки цій книжці може отримати корисні навички на все життя. Видання містить ілюстрації, таблиці, тести і завдання, які полегшують засвоєння найважливішої інформації та порад. Починаючи з того, що таке гроші і як змінювалась їхня форма з часом, поступово читачі-батьки разом з слухачами-дітьми (найкраще це робити разом) дійдуть до тем інвестицій та страхування. Бліц-опитування, приклади, зразки, словничок сприяють не просто засвоєнню інформації, а й використанню її на практиці.

Ваєтт, В. Як створити власну країну / В. Ваєтт ; пер. з англ. Г. Яновської ; іл. Ф. Рікс. - Харків : Жорж, 2019. - 40 с. : іл.
Основи державотворення, що викладено в інтерактивній ігровій формі з оригінальними жартівливими та дотепними прикладами, а також факти з історії реальних країн світу. Як окреслити ідентичність країни, провести вибори, створити уряд, ухвалити закони? Що записати в Конституції? Які складові державної влади? Звідки беруться та кому належать податки? Наскільки важливі взаємовідносини з сусідами? Та все це не так складно, якщо розібратись.


Вермонд, К. Тренди: як вони виникають, поширюються й вибухають / К. Вермонд ; пер. з англ. С. Зубченка ; іл. К. Генмера. - Харків : Ранок, 2022. - 48 с. : іл.
Крокси, Pokemon Go, рух проти вакцинації, кіноа… Гляньмо на це все критично: людство іноді робить хайп на реально порожньому місці. Зрештою, багато мегатрендів, як-от «кульгаві» спідниці, зараз пам’ятають хіба фахівці з історії одягу.

Дашвар, Л. #Галябезголови : роман / Л. Дашвар ; дизайнер обкл. В. Дорошенко. - Харків : КСД, 2022. - 397 с.
У романі описана життєва історія Галі, звичайної пересічної дівчини, яка з Василькова одружилася до столиці. Проста та добра дівчина, 25-річна перукарка, її чоловік "майбутній психолог", помішаний на гральних автоматах. До столиці Галя потрапила завдяки Юлії Володимирівні Жадкіної, яка привела її до свого салону "Белла", але обставини склались не на користь довірливої дівчини. Господиня салону підозрює її у причетності до пограбування кейса з 800 тис. доларів, хоча вона навпаки прийшла на допомогу, але виглядало усе, на жаль, не так. Доля Галі приготувала неабиякі випробування. Жадкіна у знак помсти підробила результати аналізу і Галя "стала" хворою на ВІЛ. Тьома вигнав дружину. Вона знайшла прихисток, а згодом і кохання в особі свого тестя Андрія Чорнобая. Андрій Чорнобай неодноразово рятує життя своєї невістки. Він розчарований давно у коханні і вже не вірить, що знайде свою людину. Колись у нього був роман з Жадкіною, але вона зрадила його і проміняла на іншого. Та все ж доля недаремно привела Галю на його базу відпочинку. Політика, корупція, великі гроші, зрада, кохання - усе переплелось у цій історії, яка все ж закінчилась трагічно... Вони знайшли один одного і одразу ж втратили...

Дашвар, Л. Село не люди 2. Добити свідка : роман / Л. Дашвар ; дизайнер обкл. В. Дорошенко. - Харків : КСД, 2022. - 445 с.
Чотирнадцять років тому через інтриги і жадібність сільського магната Івана Залусківського згоріла Шанівка, постраждали селяни, та найбільше — Катерина, яка втратила всіх, кого любила. Чотирнадцять років Залусківський і Катерина не бачилися. Поки він багатів та міцнів, дівчина поступово втрачала свій особливий дар передбачення. І так би їхні дороги розійшлися назавжди. Якби одного дня на занедбаному шанівському обійсті школярка Стаська не знайшла... труп чоловіка. Катерина знає, хто жертва і хто вбивця. Тепер її життю знову загрожує небезпека. Через наклеп Катерина й сама опиняється під підозрою. Вона нікому не вірить і майже ніхто не вірить їй. А той, хто розпочав смертельне полювання на Катерину, упевнений: порятунку їй немає. Розпочате багато років тому час довести до кінця...

Дьякова, А. Діти та батьки в інтернеті: путівник для безпечної подорожі / А. Дьякова, А. Касіілова. -   Харків : Юнісофт : Талант, 2021. - 255 с.
Безпечна подорож в інтернеті! В наш час, коли все більше і спілкування переходить в онлайн, коли батьки заміняють час проведений з дитиною сидінням в мережі, коли діти б'ються за рейтинги і змагаються за краще селфі, дуже важко не перейти межу і не замінити реальний світ віртуальним. Тому я дуже рада, що в нас почали з'являтися такі книги, в яких висвітлюються сучасні проблеми. Питання і проблеми, які висвітлені в цій книзі дуже актуальні як батькам так і дітям. Є багато розділів, які потрібно читати разом з дітьми і обговорювати всі питання. Адже тільки розмовляючи з дітьми можна досягти результату, зрозуміти одне одного і убезпечити себе і дітей. В книзі виділено дуже багато важливих питань: гаджети в житті найменших дітей, кібербулінг, блогерська діяльність, залежність, спілкування з незнайомцями, шахрайство. Всі питання розкрито за допомогою кураторів, психологів, громадських діячів, діячів шоу-бізнесу, підлітків. Це дійсно книга як для батьків так і для дітей. Адже діти беруть приклад з нас, якщо ми обмежуємо дітей, то й самі повинні не просиджувати весь час в інтернеті. Тут зібрані практичні поради з найрізноманітніших питань щодо безпечного поводження в інтернеті, які проаналізувавши самим і з нашими дітьми допоможуть ефективного використовувати "світову павутину" для блага.

Жадан, С. В. Хлібне перемир'я : п'єса / С. В. Жадан. - Вид. 3-є. - Чернівці : Meridian Czemowitz, 2022. - 127 с. : фотоіл.
Ця п'єса дикий сплав трагедії, комедії та абсурду. Двоє братів Антон і Толік застрягають у маленькому містечку сірої зони на Донбасі. Єдиний міст до цивілізації підірвано, обхідних шляхів немає, навколо горять пшеничні поля. Напередодні у них раптово помирає мама, і брати думають як же переправити тіло на інший берег. З кожною новою дією додається більше дивакуватих персонажів: бабки-плакальниці, фермер з вагітною дружиною, поштар, якому напередодні підпалили пошту та глибших діалогів. Якщо ви не хочете грузити себе соціальними проблемами, то на цьому рівні можна і залишитись. Тут тонкий гумор, саркастичні діалоги і химерні персонажі. Але Жадан, як завжди, зашиває в свої твори більше глибини і сенсу. Тут він показує людей з сірою мораллю, які воюють на тій стороні, з якою простіше вижити. Цікаво, що ні читач, ні самі персонажі так до кінця і не дізнаються хто на якому боці. Книжка для подумати і переосмислити. І в ній теж є свій прихований символізм, на який кілька разів автор таки натякає.

Каннінгем, М. Години / М. Каннінгем ; пер. з англ. О. Постранської ; дизайнер обкл. В. Котенджи. - Харків : Віват, 2017. - 223 с. : портр.
Роман Каннінгема "Години" побудований на романі Вірджинії Вулф "Місіс Деллоуей", який описує один день з життя жінки вищого суспільства, що готується до прийому. Творчість Вулф чарівна, вона заводить розум за межі твоїх звичайних думок, змушує зупинитися,замислитися і пізнати себе трохи глибше. Життя і смерть, нелюбов і закоханість, депресія і прийняття, і поверх всього цього - години, нескінченні, але такі короткі. Вони неспішно прямують крізь простір, і ти проживаєш їх, вимушено чи з радістю, з болем чи іншим почуттям. Вони є завжди, вони невблаганні, вони завжди з тобою і намагаються розчавити.

Крісті, А. Зло під сонцем : роман / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєццької ; дизайн. обкл. Є Вдовиченко. - Харків : КСД, 2023. - 285 с.
Дія роману розвертається в довоєнний час на південному заході Англії в готелі "Веселий Роджер", розташованому на невеликому курортному острові в затоці Лезеркомб, з'єднаному з материком лише 1,5-кілометрової дамбою, що йде під воду під час приплива.  У центрі оповідання лежить розслідування таємничого вбивства театральної акторки Арлени Стюарт-Маршалл, яка відпочивала в "Веселому Роджері" разом зі своїм чоловіком і пасербицею. Назва роману пов'язана з тим, що вбивство відбувається на пляжі, а перед убивством багато постояльців готелю, включаючи Еркюля Пуаро, відчувають зло, що витає навколо. Сам Еркюль Пуаро приїжджає на острів для того, щоб відпочити, і є звичайним постояльцем, завдяки чому стає не тільки свідком, але й учасником багатьох подій, що передували вбивству.

Матолінець, Н. Варта у Грі / Н. Матолінець ; худож. М. Розенфельд. - Вид. 2-е. - Харків : АССА, 2022. - 287 с. : іл.
Це перша частина трилогії Наталії Матолінець у жанрі міського фентезі. В романі є все, щоб оцінити його на тверду п'ятірку: вигадливо і стрімко закручений сюжет, тонко вловлена і описана атмосфера Львова, балансування на межі між реальним і містичним, докладно вивірена система магії і світобудови. А ще неймовірно красива мова і до біса харизматичні головні герої. Про сюжет. Варта - темна зі Львова, живе звичайним життям звичайної, не пов'язаної з магією людини, інколи виходить на полювання, аби підживлюватися негативними емоціями людей (це характерна властивість темних). Працює в кав'ярні, але для неї це радше хобі. Одного хорошого дня вона зустрічає дивного незнайомця на вулиці, який володіє незрозумілими чарами. Перша зустріч не дуже вдала. Потім вони зустрічаються на дуелі, де Варта перемагає. Зрештою, вони домовляються про співпрацю між темними і світлими, хоча незнайомець не є ні темним, ні світлим, у нього якийсь свій інтерес. Наближається Гра. Гра проходить раз на то років і визначає панівну сторону - світлих чи темних - на подальші сто років. Варта не зацікавлена у цьому. Але таки бере участь, тому що має домовленість зі Златаном (дивним знайомцем, магом з Чехії). Гра виводить зовсім не туди, куди могли завести навіть найсміливіші очікування. А ще протягом цих днів зароджується почуття, світле, вічне і зовсім недоречне.

Поляков, О. Хроніки туманної Трої : київський роман / О. Поляяков ; передм. О. Коцарева ; дизайн. обкл. І. Середи. - Київ : Видавнича група " КМ-БУКС", 2016. - 366 с. : портр.
Приготуйтеся дивуватися. Тому що все у цьому романі сучасного українського письменника Олега Полякова не звично: повороти сюжету, жанрова приналежність, герої та мова. Виявляється, що Троєю називає київський район Троєщини, навколо якого крутиться весь твір. Всіх багаточисельних героїв автор ставить у такі екстремальні умови, коли людина мусить проявити всі свої приховані риси характеру. Все максимально чесно. Хоча на перший погляд неймовірно.(Наприклад, один з персонажів Вася-Австралія загадковим чином легко опинився на австралійському узбережжі, поніжився та відпочив, а потім часто про це розповідав, але ніхто йому не вірив.)

Ренд, А. Гімн : повість / А. Ренд ; пер. з англ. О. Замойської.
- Київ : Наш Формат, 2022. -   106 с.
Дистопічне суспільство, у якому заборонено слово «Я», а люди не мають імен. Лячні й темні часи доведеного до безглуздя егалітаризму. Постіндустріальний світ, що з вершин технологічного поступу скотився у прірву примітивної диктатури та покірних мас, де індивідуальність — це гріх, а вільнодумство — злочин. Проте один юнак наважився думати не так, як усі, прагнути знань, недоступних іншим, та кохати за власним вибором. Він учинив злочин, за який карають смертю: вийшов за межі задушливого «Ми», повстаючи проти системи, у якій народжених літати змушують плазувати...

Роздобудько, І. Дванадцять, або Виховання жііінки в умовах, не придатних до життя: роман / І. В. Роздобудько ; дизайн обкл. О. Баратинської. - 3-є вид.  -  Київ : Нора-Друк, 2015. - 222 с. : портр.
Ірен Роздобудько - автор, що успішно працює в різних жанрах. Про це свідчать її неодноразові перемоги у всеукраїнському конкурсі. Коронація слова. Ірен не лише письменник та поет, але й художник. У цьому ви можете переконатися, переглянувши її доскональні малюнки, розміщені в цьому виданні. Новий роман Ірен Роздобудько захоплює читача вже з перших сторінок незвичністю сюжетних ліній, алегоричністю образів та ситуацій. Життєві історії людей, яких головна героїня вислуховує за службовим обов'язком, так захоплюють молоду жінку, що вона не помічає: вона й сама є об'єктом спостереження...

Роздобудько, І. Ранковий прибиральник: роман / І. В.  Роздобудько ; 3-є вид.  -  Київ : Нора-Друк, 2015. - 156 с. : портр.
Це книга про те, що кожна людина знаходить своє кохання в свій час. Головний герой розповіді знаходиться далеко від дому. Усе своє життя він прагнув кращої долі, шукав роботу для душі, а в результаті втратив усе, щоб мав. І ось, уже не молодик він змушений жити і працювати у далекій країні – на Мальті. Здавалося б це казкове місце для відпочинку. Але якщо жити там постійно, можна просто занудьгувати від цього раю і від обов’язку цей самий рай створювати. А найгірше в цій історії те, що наш герой змушений працювати ніким іншим як ранковим прибиральник у номері готелі. Погодьтеся, далеко не чоловіча робота. Та ось, одного ранку, його ненависна робота принесла йому справжній подарунок. Прибираючи у номері він побачив книгу, написану його рідною мовою. І тут вмикається справжня романтика. Головний герой та власниця цієї книги спілкуються за допомогою надрукованих речень, залишають одне одному приємні сюрпризи у номері та… не наважуються зустрітися. І от, така нерішучість привела до того, що жінка закінчила свої справи і поїхали до рідної країни. Вона не залишила нашому прибиральнику геть нічого, крім старої книжки та номеру телефону, без коду міста та країни. Але він впевнений, він її знайде.

Роздобудько, І. Шості двері: роман / І. В.  Роздобудько ; дизаййн обкл. А. Шум. - 3-є вид.  -  Київ : Нора-Друк, 2020. - 161 с. : портр.
Дуже драматичний твір. Можна було б просто написати, що це історія сучасної Попелюшки, яка перебравшись із бідного провінційного міста до столиці, зуміла досягти успіху й багатства, якби не паралельний фентезійний зміст. І хоча події відбуваються приблизно у проміжку між 1966 та 2003 роками, мотиви вчинків персонажів незмінні в усі часи: злість, заздрість, зрада, зверхність, страх, турбота, кохання... Напевно, невипадковим є і подвійне ім’я головної героїні - Анна-Марія. Таким же подвійним виявляється і її життя. Одне в усіх на виду. Інше - тільки її таємниця. У будь-якому віці нас спіткають негаразди, труднощі, трагедії, від яких хочеться втекти або хоча б сховатися. І не важливо, що це: чи ненависні молочні макарони в дитсадку, чи життя без любові й по-справжньому рідних людей, чи суцільні образи та зради. Головній героїні роману вищими силами при народженні дарована дивовижна спроможність - тікати в іншу реальність через намальовані власноруч на стіні двері. Ось тільки, якою буде ця реальність, невідомо, поки не зайдеш у прочинені двері. Кожного разу, як життя ставало нестерпним, або накочувала чергова трагедія, нові двері виводили її в нову реальність: до двох казкових світів у дитинстві; потім, у підлітковому віці, до матері, що полишила її заради примарного кращого життя закордоном; і вже у дорослому віці до іншого міста й інших людей, аби притлумити нерозуміння чоловіка і його зраду (не тільки подружню); до нібито реального світу, в якому, однак, вона раптом постає не в людській подобі; і, нарешті, до будинку, мешканцями якого виявилися ті декілька рідних і близьких серцю людей, що, напевно, єдині в усьому світі її любили. І ця зустріч за шостими дверима виявиться найбажанішою, найочікуванішою, кінця якої не хочеться зовсім, але ж він має настати. Та яким він буде? Що буде після шостих дверей?

Сердюк, М. Стів Джобс / М. Сердюк ; Худож. М. Мороз. - Київ : Іріо, 2021. -  141 с. : іл.
Ця книга — захоплююча розповідь про життя новатора в IT-технологіях, творця одного з найвідоміших брендів, геніального оратора, талановитого керівника, людини, що змінила світ! Історія життя Стіва Джобса буде корисною для кожного члена сім’ї. Це багатогранна книга-біографія з якої можна дізнатися цікаві факти з різних областей. Книжка захопить і дорослого, і дитину. Її цікаво читати разом чи самостійно, це чудовий спосіб проводити дозвілля. У кінці кожного розділу є питання-завдання, котрі не лише допоможуть запам’ятати корисну інформацію, а й підштовхнуть на роздуми, що насамперед потрібно робити, щоб бути першим, як Стів Джобс. Читаючи книгу «Стів Джобс», дитина дізнається, що завдяки інтересу до науки, Стів ще в дитинстві відрізнявся нестандартним мисленням, що стало основою формування його особистості. Саме приклад Джобса доводить: людина, котра мислить не так як усі, котра уникає шаблонів у вирішенні задач на шляху до мети, здатна вплинути на світ, змінити його на краще та досягнути величних успіхів. Стіву не завжди щастило, не завжди все вдавалося з першого разу, проте він ніколи не боявся починати з початку та йшов за покликом серця та інтуїції.

Ткаченко, Г. Втрачене життя : роман / Г. Ткаченко. - Харків : КСД, 2022. - 206 с.
Друга світова війна. Молоду вродливу вчительку Марію щиро люблять усі. Та доля поглумилася з неї: чоловік-зрадник Борис покинув її вагітною і навіть не навідується до сина Льоні. По селу почали розходитися чутки про наближення війни, а вже незабаром вони стали реальністю. Марія з Льонею і батьками вимушена евакуйовуватися. У сусідньому потязі вона мигцем бачить Бориса, який обіймає молоденьку медсестру. Життя жінки розбивається на друзки. Попереду — невідомість та виживання за Волгою. Марія стане заручницею домагань партійця Петровича, прагнучи врятувати сина й не потрапити в Сибір. Але доля подарує їй шанс: повернутися додому, в Україну. Цей шлях буде встелений тернами, що рватимуть тіло й душу. Дорога втрати, болю, кохання, що заступило смерть. І дорога надії повернути втрачене життя…


Чейз, Д. Г. Це не моя справа : детектив / Д. Г. Чейз ; пер. з англ. І. Бондаренко. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2020. - 242 с.
Роман Джеймса Гедлі Чейза «Це не моя справа» написаний 1947 року. Щойно відгриміла війна, але наслідки її все ще відчувалися повсюдно. Європа була спрагла радості й веселощів, а тому всі кинулися надолужувати згаяне. Одні — викрадати коштовності, як-от досвідчений злодій Джейкобі; інші — поповнювати на чорному ринку запаси спиртного, щоби потім продати його втридорога, як власник нічного клубу Джек Бредлі; дівчата ж готові були на все, щоб отримати омріяну пару нейлонових панчіх, які саме тоді з’явились у продажу. Репортери у гонитві за сенсацією та з професійної цікавості вв’язувались у розслідування найзаплутаніших справ, котрі нібито їх не стосувалися…







Немає коментарів:

Дописати коментар