Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

середу, 8 серпня 2012 р.

Історія створення холодильника

Тема зберігання їстівних припасів існувала за всіх часів.
Античні народи балансували між обжерливістю й голодом внаслідок того, що майже вся провізія не зберігалась більше 1 - 2-х діб. Згодом їжу почали складати в глибокі ями, викопані в грунті, або в холодних печерах. Ці печери з часом перетворилися в підвали та льохи, де люди складали не тільки продовольство, а й лід, припасений про запас в сувору зиму.
У цих льохах м'ясо не псувалося місяцями. В першій половині ХХ століття в Росії на озерах і річках діставали тони льоду, який прямував на купецькі склади - їх і іменували холодильниками. На цьому купці сколочували величезні статки.
Римляни витягали у персиків кісточки,замінюючи їх шматочками льоду. Китайці зробили хід далі - вони перемішували лід, врятований на льодовиках, з цукром  скибочками фруктів. Це було натуральне морозиво, таємницю якого в ХІІІ столітті доставив до Європи Марко Поло.
1й холодильникУ ХVIII столітті багаті європейці зберігали в льохаха лід з метою охолодження вина або дл явиготовлення морозива. Потреба в льоді стала виникати регулярно і майстри почали роздумувати як зберігати лід так, щоб він не танув якомога більше.

Найпершим відшукав відповідь на це питання громадянин США Томас Мур, що поставляв до Вашингтона масло своєму приятеля - президентові США Томасу Джефферсону. Для того, щоб його приємний продукт не псувався, Мур в 1800 році уклав масло в сталеву шафу набиту льодом, а також прикриту кролячими шкурами. Запатентувавши цей винахід, він дав йому назву "рефрижератор" (охолоджувач), під яким холодильник загальновідомий зараз. Але таке чудо техніки доводилось заправляти льодом майже кожного дня, і це змушувало зайнятися рішенням проблеми отримання штучного льоду.

холодильник з компресоромРозробником самого першого на землі механізованого холодильника став медичний працівник Джон Горрі. Він створив компресор, що давить повітря, яке, проникаючи крізь змійовик, охолоджувався і розширювався. Цей принцип використовується і в наш час у всіх морозильних кондиціонерах і агрегатах.
холодильникЧерез деякий час брати - французи Едмон та Фернан Карре створили холодильний механізм, що виробляв до 200 кг льоду в день.
1й домашній холодильникУзагальнивши дослідження попередників, німецький аристократ Карл фон Лінде в 1874 році створив перший в світі холодильник з компресором, який рацював на аміаку. найперша машина  була поставлена в Аугсбурзі. Компресор приводився в рух від парового двигуна і тому морозильна установка була жахливо масивною і гуркотливою.

Перший пробний господарський (домашній) холодильник з'явився в США в першій половині ХХ століття, в 1910 році. Через рік випустилася перша дослідна партія, агрегат називався "Одіфрен". Тай це був не повноцінний холодильник, а пристосування для виробництва льоду. Коштував він надзвичайно дорого і мав великі розміри. 

В1926 році датський інженер Крістіан Стінструп представив світу безшумний, нешкідливий і довговічний холодильник, призначений саме для дому. 

Немає коментарів:

Дописати коментар