Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

неділю, 12 квітня 2020 р.

Таємничий космос

Останнім часом дослідники космосу вражають: програма польоту на Марс, запуски електрокарів у космос, фотографії чорної діри — все це дуже цікаво й заохочує дізнатись про Всесвіт більше. У Міжнародний День космонавтики тим паче варто запропонувати дитині нову книжку про космос від українських видавництв.
Брекке, П. Наша життєдайна зірка – Сонце / Пол Брекке; пер. з норвезької Наталі Іваничук. – Київ: Грані-Т, 2014. - 164 с.: іл
Якщо вирушити на Сонце звичайним пасажирським літаком, то мандрівка триватиме близько 17 років. А на підрахунок зірок у нашій галактиці, якщо на 1 число витрачати 1 секунду, піде 3000 років (хоча через 50 років легко збитися з рахунку, і тоді доведеться починати все спочатку). Однак дізнатися все про нашу життєдайну зірку можна і вдома, маючи резонансну у світі науково-популярних видань для дітей книгу норвезького астрофізика Пола Брекке. Сонце стане воротами в природознавство не лише для дітей, а і для їхніх батьків, – адже завдяки цій зірці зародилося життя на планеті Земля, і вона безперервно впливає на всі природні процеси. Добір яскравих фактів, фото і схем відкриє допитливим природознавцям шлях до пізнання безлічі років історії Космосу та безлічі космічних тіл, хімічних реакцій та фізичних явищ, до власного дослідження Космосу і наукових прогнозів. Книгу для вас переклала з норвезької Наталя Іваничук, а голова Львівського астрономічного товариства, астрофізик Любов Янків-Вітковська здійснила наукове редаґування та написала вступне слово. 

Історія дослідження космосу: від сонячного годинника до польоту людини на Марс / Стефані Леду, Стефан Фраттіні. - Київ: «Артбукс», 2018. - 76 с.: іл.
Що таке ґномон, як пояснювали природні явища наші пращури, хто вважав, що Земля - це маленька куля, яка плаває всередині великої? Вся історія дослідження космосу тепер під однією обкладинкою. Приготуйтеся! На вас чекає захоплива подорож крізь час та Всесвіт! Ще в прадавні часи люди спостерігали за зірками. Пізніше їхні нащадки зрозуміли, що за рухом небесних світил можна визначати, коли змінюється пора року. Розвиток науки приніс нові знання. Якою ж несподіванкою стало відкриття, що Земля — не центр Всесвіту, а лише крихітна його частинка! Це відкриття ставить перед людьми безліч нових запитань! Сьогодні люди літають у космос і досліджують далекі галактики за допомогою космічних апаратів… А ким хочеш стати ти, коли виростеш — астрономом чи космонавтом?

Каденюк, Л. Місія — космос / Леонід Каденюк. – Київ: Пульсари, 2009. -328 с.: іл.
Ця книга — емоційно насичена розповідь першого космонавта нашої держави, Героя України, народного депутата Верховної Ради України IV скликання, генерал-майора авіації, льотчика-випробувача 1-го класу, кандидата технічних наук Леоніда Каденюка про його політ у космос 1997 року в складі екіпажу космічного корабля "Колумбія". Видання містить надзвичайно цікаві описи етапів польоту, портрети його учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце в ньому нашої Землі та відповідальність людини за її майбутнє.

Мартін, Р. Космічний світ / Мартін, Рут; пер з англ. Л. Белея. - Київ: #книголав, 2018. - 18 с.: іл.
Увага всім маленьким дослідникам! Вирушаймо в космос, щоб розвідати якнайбільше про Сонячну систему та простори далеко за її межами. Заглядай у віконця - і побачиш, на що схожі планети, як влаштоване Сонце і багато інших космічних чудес. Попереду безліч відкриттів! • Подорожуй Сонячною системою, знайомся з кожною планетою та з'ясовуй, чому Земля така унікальна. • Дізнавайся про зірки, галактики та неймовірний розмір Усесвіту. • Досліджуй величезну жовту зірку та маленький кам'янистий Місяць, завдяки яким Земля придатна для життя. • Довідайся про дивовижні позаземні мандрівки: від польотів на Місяць до стрімкого руху зондів у космічну далечінь.

Моя перша енциклопедія. Загадковий космос / Олена Ольховська. - Київ: «Ранок», «Кенгуру», 2018. -22 с.: іл.
Проста, яскрава і цікава - саме такою має бути перша енциклопедія малюка. Вона заохотить дитину до пізнання навколишнього світу, дасть відповіді на велику кількість запитань і познайомить із цікавими фактами. Приємний додаток - весела гра, в яку можна грати всією родиною. Тож ласкаво просимо до захопливого космічного світу! 55 найцікавіших фактів; 54 відповіді на найпоширеніші запитання малюків; 64 космічні об’єкти. За допомогою цієї книжки дитина зможе познайомитися з надзвичайно захопливим космічним світом, у ній дуже оригінально зібрано і представлено п"ятдесят п"ять найцікавіших фактів, а також п"ятдесят чотири відповіді на найпоширеніші та найрізноманітніші захопливі запитання малюків, дитина зможе познайомитися на сторінках цієї енциклопедії з 64 космічними об’єктами. Також позитивним є те, що книжка містить цікаву та веселу гру, в яку з задоволенням можна пограти вечорами усією родиною. Книжка є цікавою, вона заохочує дитину до пізнання такого неймовірно цікавого навколишнього середовища, стимулюючою до вивчення всього нового, сучасного та передового.

Сонячна система: пізнавальна книжка-гра / П`єр-Франсуа Моріо, Жеремі Клейс. - Київ: «Артбукс», 2018. - 34 с.: іл.
Одягай костюм, рукавиці, переконайся, що шолом щільно закритий і до скафандра надходить удосталь кисню, а тоді влаштовуйся за пультом керування ракетою… П’ять, чотири, три, два, один — пуск! Пройди всі 18 лабіринтів цієї книжки — і космос вже не буде для тебе загадкою. Зможеш навіть узяти участь у наступному відборі космонавтів до Європейського космічного агентства! Дуже якісні ілюстрації і супроводжуючий текст про космос, нашу сонячну систему, інші сонячні системи та галактики, планети і їх супутники, відбір космонавтів, їх підготовку та роботу на орбіті. В ігровій формі дитина пізнає цікаві теми, вивчає назви і властивості планет, дізнається про астероїди, метеорити, комети, зірки, космонавтів та космічні кораблі, які вже здійснили польоти у космос - коли і куди вони літали, що робили у космосі, для чого людина досліджує космос і так далі. Лабіринти просто чудові, дуже цікаві, різноманітні, не занадто прості, з гарно продуманими завданнями і пізнавальними коментарями на кожній сторінці. Лабіринти не набридають, їх багато, тож пройшовши останній, можна знову повертатись до першого. Книжка підійде і для молодших діток, і для школярів, адже тема космосу так захоплює дітей. Якщо для дитини лабіринти ще заскладні, можна просто розглядати ілюстрації. Впевнена, і батьки дізнаються щось нове чи освіжать знання про космос разом з дітлахами. Однозначно рекомендую книжку, дуже задоволена, що придбали її.
Романишин, Р. Зірки і макові зернята / Романа Романишин; ілюстр. Андрій Лесів. – Львів: ВСЛ, 2013. - 24 с.: іл.
Книжка-картинка “Зірки і макові зернята” авторів та ілюстраторів Романи Романишин і Андрія Лесіва отримала престижну нагороду “Opera Prima” конкурсу Bologna Ragazzi Award 2014. Маленька дівчинка на ім’я Дора понад усе любила рахувати. Числа, цифри та всілякі формули оточували Дору змалку, адже її батьки — відомі математики. Перед сном, на відміну від інших дітей, які, аби задрімати, рахували слоненят, Дора лічила всіх звірів на світі, навіть ламантинів, тапірів та качконосів.

Серія книжок Стівена та Люсі Гокінґів про Джорджа
У «Видавництві Старого Лева» вийшла ціла серія чудових книжок від геніального фізика Стівена Гокінґа та його доньки Люсі: «Джордж і таємний ключ до Всесвіту», «Джордж і скарби космосу», «Джордж і Великий Вибух», «Джордж і незламний код», «Джордж і блакитний супутник», «Джордж і корабель часу». Відповіді на всі найцікавіші питання астрофізики діти знайдуть у цих виданнях. Комети, чорні діри, прибульці, мандрівки у часі — і все це не фантастика, а наукові факти, вбудовані у сюжет.



 100 фактів про космос / Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс. - Київ: #книголав, 2018. - 128 с. : іл.

Авторів книжки «100 фактів про космос» можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після її прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? «100 фактів про космос» дивуватимуть як юних читачів, так і їхніх батьків.

Стовелл, Л. Історія космічних досліджень / Луї Стовелл; пер. з англ. Руслана Фещенко; худож. Пітер Алан. – Київ: Країна Мрій, 2011. - 104с.: іл.
Люди в усі віки захоплено вдивлялись у зоряне небо. Воно вабило їх своєю загадковістю і нескінченністю. Вивчення Всесвіту триває з прадавніх часів, але навіть сьогодні ми знаємо про нього надзвичайно мало. Ця книжка — для тих, хто цікавиться астрономією, у ній ідеться про неймовірні відкриття, містяться відомості про дослідження планет Сонячної системи та їх супутників, комет, астероїдів, зірок, туманностей, безліч інших космічних об’єктів. Для дітей середнього і старшого шкільного віку та їхніх батьків.

Український космос / Упор. Валерій Чередниченко, Сергій Грабовський ; худож. Віктор Гаркуша. – Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2009. - 45 с.: іл.
,,Український космос. Космічна енциклопедія" від ,,Абабагаламаги" -- це, щонайперше, спроба ,,повернути" нам саме наші космічні успіхи.Лишень уявіть собі: серед головних і генеральних конструкторів було майже 20 українців! Плюс, завдяки нашим космічним геніям, серед яких Ю.Кондратюк, С.Корольов, В.Глушко, М.Янгель, В.Челомей, Г.Лозино-Лозинський, ми маємо отакенні підстави пишатися українськими досягненнями -- колишніми, сьогоднішніми і, без сумніву, майбутніми. Автори «Українського космосу» захоплено та яскраво розповідають про двадцятьох українців серед головних радянських космічних конструкторів, спростовуючи упередження, що освоєння космосу – суто російське надбання. Мова йде про геніальних Ю. Кондратюка, С. Корольова, В. Глушка, М. Янгеля, В. Челомея, Г. Лозино-Лозинського та інших, якими українці мають пишатися й розуміти свою «космічну ідентичність».

Немає коментарів:

Дописати коментар