Багато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттівБагато читаючи, ви багато дізнаєтесь. А чим більше ви дізнаєтесь, тим більше робите нових цікавих відкриттів

ПОДЯКА

ВИСЛОВЛЮЄМО ЩИРУ ПОДЯКУ НАШИМ ЧИТАЧАМ ТА ВІДВІДУВУЧАМ ЗА УЧАСТЬ В АКЦІЯХ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ УКРАЇНИ, ПОРАНЕНИХ БІЙЦІВ ТА ЗСУ

середу, 8 квітня 2020 р.

Мандрівний народ

У всі часи до циган ставилися насторожено і з нелюбов’ю, адже вони славляться своєю злодійкуватого і навичками гіпнозу.Навіть якщо ви не знайомі з культурою і звичаями цього народу, то ви точно чули, що це народ, який кочує з місця на місце, і що цигани краще від усіх уміють гадати.
А чи знаєте ви, що знаменитий циганський національний костюм було придумано в ХІХ ст., що цигани – відомі пацифісти і що серед представників цього народу є вчені, композитори, режисери, футболісти, історики, політичні діячі, священики, художники і скульптори? Ні? Тоді ми допоможемо вам заповнити ці прогалини знань!
  • Цигани як нація сформувалися в Персії (східна гілка) і Римській Імперії (вона ж Ромео, вона ж Візантія; західна гілка). Взагалі, зазвичай, кажучи про циган, мають на увазі саме західних циган (групи рома і калі).
  • «Цигани» – збірний термін, такий же, як «слов’яни», «кавказці», «скандинави» або «латиноамериканці». До циганів відносяться кілька десятків народностей.
  • Найстрашнішим покаранням для будь-якого цигана є вигнання з табору. Його застосовують лише за умови найскладніших обставинах або після скоєння тяжких злочинів.
  • Широко застосовуване слово «лаве» в з’явилося саме з циганської мови, й означає воно, звісно ж, гроші.
  • Коротке волосся у циган – це символ безчестя. Волосся остригали вигнаним і ізольованим. Досі цигани уникають зовсім коротких стрижок.
  • Сережка або кульчик в одному вусі у цигана означає, що він єдиний син у сім’ї.
  • У наш час цигани у своїй більшості відмовляються від кочового способу життя, всього приблизно 1% європейських циган усе ще переїжджають із місця на місце.
  • Найцікавішим поняттям у культурі цього народу вважається так звана «скверна». Цим словом цигани звуть нижню частину жіночого тіла і вважають, що якщо доросла жінка пройдеться над чимось, то це місце відразу стане оскверненим. Це саме стосується і жіночого одягу нижче пояса, взуття, тому цигани, в основному, й живуть в одноповерхових будинках, щоб їх не «осквернили зверху».
  • Найнезвичнішою і найпоширенішою циганською стравою є смажений або запечений їжак. Особливо це блюдо полюбляють польські та прибалтійські цигани. Виникло воно, швидше за все, в період життя в лісах, під час постійних утисків циган у минулому.
  • Під час циганських свят побачити п’яного цигана буде вкрай складно. У них не прийнято багато пити за столом, тому під час гулянь чергує молодь, якій не дозволяється пити в присутності старших. В їх обов’язки входить запобігання всіляких конфліктів і допомога тим, хто не знає своєї міри.
  • Серед циган настільки поширений культ дітей, що усиновлення для них – це буденність.
    У сім’ю, де є діти, гості, за циганським звичаєм, зобов’язані нести частування та подарунки, а якщо дитині в гостях дуже сподобалася якась річ, то її повинні їй подарувати. Чим більше циганська жінка реалізувала себе як хороша мати, тим більше її люблять, цінують і поважають у співтоваристві.
  • Цигани, в своїй більшості, сповідують християнство або іслам, але є і представники інших релігій.
  • Речі померлого цигана або те, чого він торкався перед самою смертю, вважаються брудними і їх закопують разом із ним у могилу. Така сама історія і з речами породіллі: вони підлягають знищенню. Хоча це можна пояснити не лише релігією народу, а й з погляду дотримання санітарних умов.
  • Всім відомі оборки на пишних циганських спідницях мають просте пояснення – їх бідне життя. Просто коли поділ спідниці остаточно зношувався, жінка його відрізала і пришивала клапті від старих суконь або шматочки дешевої тканини.
  • Багато циганок виходять заміж незайманими. За старовинним звичаєм, закривавлене простирадло показують гостям після першої шлюбної ночі. Після весілля молодята зазвичай живуть у будинку нареченого з його рідними, а вже згодом переїжджають до свого власного дому. Лише молодший син із дружиною повинен залишитися з батьками, щоб доглядати за ними в старості.
  • Вчені вважають, що першопричиною сильної любові циганок до золотих прикрас є перестраховка від бідності в разі розлучення. Якщо чоловік вижене з дому і не дасть грошей, то сережки і кільця будуть дуже до речі. Деякі цигани знають основи гіпнозу і користуються цими знаннями з метою збагачення та обману, тому не дивіться їм в очі під час розмови або зустрічі.
  • У 1944 році було знищено німецький концтабір Освенцім, який розташовувався на території Польщі. У ньому знаходилася велика кількість циган з сходу Європи. За найскромнішими підрахунками в катівнях табору загинуло близько 21 тис. циган, в тому числі дітей, людей похилого віку і жінок.
  • У Середні віки циган, як і євреїв, звинувачували в каннібалізмі.
  • Знаменитий циганський національний костюм було придумано в ХІХ столітті. Першими його стали носити келдерари. Національний костюм російського роману був придуманий артистами для створення більш екзотичного сценічного образу. Історично цигани завжди були схильні носити одяг, характерний для країни проживання.20. Цигани – відомі пацифісти. Однак у різні часи вони служили при арміях і в арміях Німеччини, Пруссії, Швеції та Росії.
  • Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцівники, актори, режисери, боксери (навіть чемпіони), футболісти, історики, політики, священики, місіонери, художники і скульптори. Наприклад: Марішка Вереш, Дон Войко, Янош Біхарі, Джем Мейс, Матео Максимов, Юл Бріннер, Тоні Гатліф, Боб Хоскінс, Микола Сліченко, Джанго Рейнхардт, Бірелі Лагре, інші менш, але теж можуть похвалитися значними вкладами в циганську культуру.

Немає коментарів:

Дописати коментар